I HØYDEN: Magni-teleskoptrucken med boretårn og HC50-hammer i aksjon med sikring av Rema 1000-tomten på Vinterbro i Akershus. Foto: Klaus Eriksen

HC50-hammer på teleskoptruck!

VINTERBRO (AT.no): Gjerden Fjellsikring AS har skaffet seg noe gromt for å sette sikringsbolter i fjellet.

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Nærmere bestemt en Magni teleskoptruck med opptil 30 meters arbeids­høyde, påmontert boretårnet CD4200 med stangskifte og en Montabert HC50-hammer. Det er ikke hyllevare!

Det er også mye annet snacks å finne på det 26 tonn tunge teleskoptruck-beistet, men vi starter med Montabert-hammeren, levert av IRM Norge AS.

- Da vi startet samtalene om maskinen i februar, var HC50-hammeren hovedprioritet. Dette er en hammer som AMV har på sine underjordsrigger, og om kapasiteten er så bra som på de maskinene, er dette en god investering for oss, sier driftsleder Vegar Gjerden i Gjerden Fjellsikring AS.

Finnes ikke maken?

Teleskoptrucker og boretårn er ikke noe nytt, men kombinasjonen med den gromme Montabert-hammeren skal ikke være å finne på andre maskiner om vi skal tro Correct Maskin AS rett.

Selskapet har siden 2012 bygget egne boretårn, men frem til nå med HC20 som største hammer.

Selskapet er norsk importør av de italienske Magni-maskinene, men i tillegg til salg av teleskoptrucker, driver selskapet også med endel annet som de nevnte boretårnene.

Selskapet samarbeider også tett med bedriften Hetronic AS som leverer radiostyringssystemer. Fjellsikrings-maskinen er bygget med utgangspunkt i en Magni RTH 530S. Dette er en rundtomsvingende teleskoptruck med fem tonns løftekapasitet helt inne ved maskinen og 30 meters løftehøyde.

Med en såkalt DTS (forlenger) når den faktisk opp til 33 meter, og med DTS-enheten kan tårnet få 360 graders rotasjon og også vinkles for ansett i alle mulige vinkler.

Trengte mer olje

Magni-maskinen har en 230 hk Mercedes-Benz motor. Men for å levere nok olje til boreaggregatet benyttes det et eksternt hydraulikkaggregat som er montert på maskinen. Samlet leverer løsningen 2x130 liter/min.

Endel tilpasninger av maskinen til bruk i fjellsikringsarbeid ble gjort allerede ved Magni-fabrikken utenfor Bologna i Italia. Og man er kun ett trykk på en bryter fra å endre oppsettet og «omgjøre» maskinen til en normal teleskoptruck for bruk med for eksempel pallegafler.

Men Gjerdens Fjellsikrings maskin skal neppe løfte mange paller. Investeringen på rundt 5,5 millioner kroner skal bore mange meter pr. dag i fjell.

Det er tøft arbeid som sliter på utstyret. Derfor har Correct Maskin utviklet en ny løsning der slangepakken er lagt på et belte for å redusere slitasje. Med 120 meter hydraulikkslanger er slitasje av disse en utfordring.

Tok litt tid

Daglig leder Olav Løver i Correct Maskin AS legger ikke skjul på at det har vært en utfordrende løsning som har tatt noe tid å utvikle.

- Det var veldig mye nytt, og vi har drevet med produktutvikling hele veien. Men den største utfordringen har kanskje vært at det har tatt endel tid. Vi er et relativt lite firma som har utviklet en så kompleks maskin. Det er heller ikke alltid 100% samsvar mellom teori og praksis, sier Løver.

Vegar Gjerden står ved siden av og lytter, men han er høflig og sier ikke så mye. Han har rett nok ventet en stund på maskinen, men vet samtidig at dette er noe helt nytt, og at det viktigste tross alt er at utstyret fungerer.

Borer fort

Og borer gjør det. Maskinføreren hans, Jan Erik Molland, boret rundt 150 meter om dagen i oppstarten mens han fremdeles følte seg litt frem. Potensialet er større, ganske mye større.

- Dette er en helt annen verden. Med stangskiftet og borsynken denne maskinen kan levere, borer jeg minst tre ganger så raskt. Nei, mer forresten. Med en HC20-hammer og 51 mm krone, bruker jeg rundt ni minutter på ei stang. Med denne klarer jeg det på under to minutter, sier maskinføreren.

Tårnet han borer med, er som nevnt bygget av Correct Maskin. Hammeren har vi vært innom, men automatisk stangskifte er også en godbit å ta med seg når man holder på 30 meter oppe i fjellskrenten. CD4200-tårnet kan bore en 14 fot stang som første, og en 12 eller 10 fot lang stang som nummer to. Det er i tillegg montert en ekstra støtte for stangen for at denne ikke skal bøye seg når det mates på hardt inn i fjellet.

Elektronisk bur

I tillegg har Hetronic Norge AS utviklet et elektronisk bur. Fører og ytterlig én person kan ha på seg en sender (men kun én person kan selvfølgelig styre maskinen) som bryter boring og mating dersom man kommer nærmere enn ca. tre meter.

Løsningen kan også overstyres og kjøres manuelt i spesielle tilfeller. Hetronic har dessuten utviklet selve styringskonsollen, og nær sagt alt på maskinen/tårnet kan styres fra denne. Det skal også monteres kamera på tårnet, og dette vil overføre bildene til skjermen på radiostyringskonsollen.

- Det er et viktig HMS-poeng at alt kan radiostyres slik at man slipper å være nær maskinen i visse områder. Dette er noe vi har ønsket lenge. I tillegg ville vi ha mye kraft i boremaskinen ettersom hullene bare blir grovere og grovere, og stangskifteløsningen var viktig for oss, sier Vegar Gjerden AS som ikke er i tvil om hva denne maskinen kan bety for selskapet

- Vi har investert i denne maskinen for å få et konkurransefortrinn, sier han.

Måtte ha eget

Selskapet har tradisjonelt leid mye av utstyret, og Gjerden Fjellsikring har vært en sterk pådriver for at for eksempel Drammen Liftutleie har investert i to Magni-teleskoptrucker med tårn (HC20-hammer) og en 61 meters bil-lift med tårn.

- Men nå er utstyret blitt så populært at det ofte er vanskelig å få leid det, sier Gjerden.

Gjerden Fjellsikring har 65 ansatte og omsatte for 111 millioner kroner i 2016. I 2009 overtalte han sin far, Sigbjørn Gjerden (Norges kanskje mest erfarne fjellsikrer), til å etablere eget fjellsikringsselskap.

Vegar var ikke et sekund i tvil om at dette skulle fungere bra, med stort behov og Sigbjørns erfaring og kontaktnett som grunnmur i oppstarten.

- Han mente fem millioner kroner i omsetning ville være bra det første året. Jeg mente 10, men vi endte på 30 millioner selv om det ikke var et fullt driftsår engang, sier Vegar og smiler.

Vegar sier selskapet alltid jakter på nye løsninger og utstyr som kan påvirke driften og effektiviteten positivt. Det er viktig om man skal ligge i forkant, og han regner med å ha med far Sigbjørn som i april runder pensjonsalderen 67, en stund til.

- Hos oss starter ikke pensjonsalderen før man blir 75, sier Vegar Gjerden.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS