- Ansvarsløst å gå fra dyr på transport

Denne videoen av en Nortura-transport har satt sinnene i kok.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

(Video over fra Dagbladets Youtube-kanal)

Pernille Hansen filmet denne Nortura-tilhengeren i Son i slutten av august og la ut video på sin Facebook-profil. På Facebook skriver hun blant annet:

«Den var full av griser! De sto tett og var tydelig stresset. Noen hadde slåss og hadde bittskader. Det var kun hengeren som sto parkert. Ingen mennesker i nærheten. Jeg syns det er ansvarsløst å gå fra dyr på transport! Selvom de skal slaktes fortjener de tilsyn og plass så skader og stress kan unngås og transporten fra bonden til slakteriet bør gå direkte uten stans. 
Dette innlegget skriver jeg kun for info og håper at Nortura tar seg sammen snart.»

Det er hundrevis av kommentarer under videoen - både saklige og mindre saklige. Og det er høy temperatur i debatten.

- Naturlig å klynge seg sammen

AT.no har sendt epost til Nortura, og fått svar om denne transporten:

- Vi kan forstå at man ut ifra filmen kan reagere på at det er lite plass, men vi sjekket det opp og kan garantere at transporten ikke var for full. Dette er noe både vi og Mattilsynet følger streng kontroll med, slik at dette er i tråd med hvordan dyretransporter gjøres i Norge, opplyser kommunikasjonsrådgiverTanita Kveinå i Nortura SA.

- På filmen ser det fullt ut, men trolig har dyrene klynget seg sammen slik de pleier under transport. Å klynge seg sammen på denne måten er en del av den naturlige adferden hos gris. Vi ser også at en av grisene har kloremerker på seg, og det er ikke godt å si om det har skjedd i forbindelse med transporten eller hjemme på gården, men det kan være at den har basket sammen med en annen gris på bilen. Det er heller ikke unaturlig adferd, gris er flokkdyr og den sterkeste vil stadig forsøke å hevde seg som leder av flokken. Derfor prøver vi så langt det går å la griser som «kjenner hverandre» reise sammen.

Nortura har snakket med Mattilsynet og tror det er det som kan ha skjedd her.

Skal unngå stress

- Når det er sagt, vil det alltid være et visst moment av stress for dyr å bli transportert ettersom dette ikke er en del av deres daglige rutine. Vår jobb består derfor i å unngå unødig stress. Det påvirker også kvaliteten på kjøttet. Vi merker det godt om dyr har vært stressede når de ankommer slakteriet, og disse bar ikke preg av det. Vi er altså veldig opptatt av å gjennomføre transportene i henhold til forskrifter og god dyrevelferd, og vi har i flere tilfeller også strengere krav til oss selv enn det loven krever, sier Kveinå.

Sjåføren valgte å sette fra seg hengeren, fordi han skulle hente flere dyr på en gård i nærheten og vurderte det slik at det var bedre å sette fra seg hengeren slik at dyrene fikk hvile, fremfor å transportere dem lenger enn nødvendig. Viftene på tilhengeren går selv om den er koblet fra bilen.

- Noen ganger hender det at vi må sette fra oss hengeren for å komme til på gårder som ligger vanskelig til. Dette er vurderinger vi gjør hele tiden, men også dette er innenfor regelverket, opplyser Kveinå.

Krav til dyretransport

Regelverket sier at lengste reisetid for dyr som transporteres innenlands til slakteri, er åtte timer. I Nordland, Troms og Finnmark er det unntak når reisen til nærmeste slakteri tar lengre tid. Da er fristen satt til elleve timer. Ved transport på over åtte timer er det krav om tilgang på vann til dyrene.

Det er et krav om at svin under transport må kunne ligge ned og stå oppreist i naturlig stilling.

For å oppfylle minstekravene bør lastetettheten for svin på ca. 100 kg ikke overstige 235 kg/m². Det kan være nødvendig å øke dette minstekravet for gulvareal av hensyn til svinenes rase, størrelse og fysiske tilstand; dessuten kan det være nødvendig med en økning på inntil 20 % avhengig av værforholdene og reisetiden.

Les hele Forskrift om næringsmessig transport av dyr her.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS