Nå er uttak av rubiner på Grønland i gang. Her fra den offisielle åpningen, inne i prosess-senteret. Fra venstre: Karsten Høj (Venture Greenland, investeringsselskap), Kim Kielsen (statsminister), Frode Nilsen (LNS), Mute Bourup Egede (minister for råstoff) og Benn Eidissen (norsk investor).

LNS åpnet rubingruve

AAPPALUTTOQ (AT.no): Rubin-eventyret til LNS på Grønland er i gang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Torsdag 11. mai ble gruva offisielt åpnet. Gruva ligger ved et fjell som kalles Det Røde Fjellet, av forståelige årsaker, rundt 50 mil sør for hovedstaden Nuuk.

- Dette er en stor dag for LNS Greenland. Vi har jobbet lenge med prosjektet og er veldig glade for at vi har startet opp, sier LNS-konsernsjef Frode Nilsen.

Det er et imponerende anlegg som er bygget fullstendig i villmarken på Grønland. Her finnes 11-12 bygg med 48 rom for overnatting, stort kantinebygg med kiosk og sosiale møteplasser, trimrom, kontorbygg, sykestue, rom for egne vakter, renseanlegg og prosessfabrikker.

Generatorer leverer strøm, og ute finnes flere containere med innhold som frysevarer, verktøy og masse mer. Utenfor hovedbygget er det også flere landingsplasser for helikoptere som er eneste måten å komme seg til gruva på vinterstid. Når isen går, kommer også båt frem.

Grønland-strategi

LNS la en strategi i 2011 om å satse på Grønland. Den norske entreprenøren er kjent med anleggsvirksomhet i arktiske strøk. Selskapet har erfaringer fra områder som Svalbard, Island, Sydpolen, de nordligste strøkene i Norge og nå altså på vestkysten av Grønland.

I FJELLET: Her ser man rubiner i fjellet som ikke er tatt ut ennå. Legg merke til den dyp røde som ser stor ut. Jo dypere rødfarge, jo mer verdt.

Oppstarten av rubingruven har rett nok kommet noe senere enn planlagt og ønsket. LNS hadde 27% eierandel i det forrige selskapet som skulle starte utvinning av rubiner i Aappaluttoq, True North Gems, men dette selskapet gikk konkurs i 2013. LNS fikk senere overtatt lisensen, etablerte selskapet Greenland Rubin sammen med myndighetene på Grønland og nå er altså LNS Greenland i gang med utvinningen som operatørselskap.

- Det er avgjørende å ha med myndighetene for å få dette til, sier Nilsen.

Eierforholdet er ca 93% for LNS og 7% for myndighetene. I LNS' andel har også private investorer plassert penger for å få prosjektet opp og i gang.

Statsministeren på plass

Under åpningen var også Kim Kielsen på plass. Hans tittel er Formand for Naalakkersuisut, eller statsminister for Grønland som er en mer forståelig tittel for de utenfor den innerste krets på verdens største øy.

TRANSPORTMIDDEL: Slik kommer man seg til og fra gruva til LNS. Området er helt avsperret for andre transportmidler. Noen km unna kan man komme til med båt, om sommeren vel og merke.

Faktisk er dette nå den eneste aktive gruva  på Grønland, og Kielsen ønsker flere gruveprosjekter velkommen.

- Dette er positivt, og et av våre mål er at gruvedrift skal være en bærende industri på Grønland ved siden av fisk og turisme. Det er godt å få dette i drift, og nå håper vi å få flere prosjekter i drift, sier Kielsen til AT.no.

Han legger til at myndighetene på Grønland har studert oppbyggingen av det norske oljefondet, og vil ikke utelukke et lignende fond på Grønland dersom pengene fra mer gruvedrift og forhåpentlig også oppstart av oljeutvinning på Grønland kommer i gang.

Flere lisenser

VÆRFAST REPORTER: Været medførte at AT.no-reporteren ikke kom tilbake til Nuuk. Etter 20 minutters flyvning, var tåken tett og tvang oss til å snu. Dermed ble det overnatting i LNS-brakkene bak.

LNS har sikret seg lisenser på gull sør på Grønland og smaragder i nord. I tillegg kan selskapet få flere muligheter i Det Røde Fjellet på vestkysten. Foreløpig har LNS lisens for et 78 km langt leteområde, og på dette beltet er det kartlagt rubiner på 81 steder.

I området man nå er i gang med utvinningen av rubiner, er det nok malm å lete i for ni års drift. Lisensen for hele beltet har varighet på 30 år, så man vil nok etterhvert starte i andre områder også. Dette fortsetter selvsagt at salget går godt.

- Vi vet at forekomsten er veldig rik på rubiner, så langt jeg vet er det faktisk den rikeste forekomsten i verden i fast fjell, sier Nilsen.

Kvaliteten er også god jevnt over, men det varierer selvsagt noe. Kort fortalt er kvaliteten bedre jo dypere rødfargen er, og det finner man i malm med høyt innhold av krom. Forekomsten på Grønland er sånn ca. 2800 millioner år gammel, noen år pluss eller minus må påregnes, men det er verdens eldste forekomst av rubiner.

Lansering av rubinene

AT.no får lite informasjon når det gjelder verdier av forekomsten. Her er det voldsomt mange parameter som spiller inn, selvfølgelig kvalitet og hvor store smykkesteiner man kan klare å produsere. Men like viktig, eller mest sannsynlig viktigere, er markedsføringen man nå står overfor.

Hvor eksklusiv steinene fra Grønland oppfattes i markedet, på auksjonene og overfor de store aktørene i bransjen, er avgjørende for hva de går for i salget.

Kommer man godt ut i denne jobben, kan de helt store pengene begynne å rulle. Men det er et stykke dit fremdeles, og inntil videre får LNS Greenland ta ut så mange rubiner som mulig og gjøre dem klare for lanseringen som skjer mest sannsynlig til høsten.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS