SOLSKINN: Noen mørke skyer på himmelen før 2016 blåste fort bort, og en rekke maskinleverandører melder om rekordsalg. Både Hitachi-importør Nasta og Caterpillar-importør Pon Equipment var blant disse.

Dette tror maskinimportørene om 2017

At det er høy aktivitet i anlegg i Norge, bekreftes av rekordsalg for en rekke av maskin­leverandørene. Og nesten uten unntak tror leverandørene at 2017 blir enda bedre!

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Maskinsalgsstatistikken fra Maskingrossisternes Forening (MGF) viser at 2007-rekorden på 4175 solgte maskiner i Norge nå er historie. I 2016 solgte medlemsbedriftene til MGF hele 4486 maskiner!

Spørsmålet nå er om 2017 kan bli enda bedre. Samtaler med en rekke av leverandørene i denne artikkelen, tyder på at det faktisk er mulig. Optimismen er nesten uten unntak stor i anleggsbransjen!

Salgsrekord for Pon

- Vi er svært fornøyd med 2016. Vi leverte 986 nye maskiner og 469 brukte. Omsetningen ble på 2,17 milliarder kroner. Det er rekord på nytt, sammenlignet med 2015 da vi leverte 868 nye maskiner. En økning på 118 nye maskiner er ikke hverdagskost, sier markedsdirektør Espen Paulseth i Cat-forhandleren Pon Equipment, som også tror inneværende år blir et godt «maskinår».

PON: Espen Paulseth

- Med vårt nye hovedanlegg på Berger (Romerike), samt nytt og større Pon-anlegg i Tromsø som åpner i februar, står vi enda bedre rustet for å møte etterspørselen i markedet, et marked som er stort og ikke minst krevende. Vi må levere litt bedre hver dag. Vi investerer mye penger for å oppnå dette, både i opplæring, utstyr og teknologi. Teknologi er dagens viktigste redskap for at våre kunder skal kunne øke sine marginer ved å produsere mer med lavere dieselforbruk, optimalisere produksjonen samt sikre forutsigbare og lave vedlikeholdskostnader – og samtidig kortest mulig ståtid. Våre kvalitetsmål er høye, og vi vet at økt kvalitet gir god avkastning både for oss og kundene våre, sier Paulseth som opplyser at 8-tonneren Cat 307E ble som forventet fjorårets storselger.

NASTA: Tom Johansen

507 nye maskiner

Hitachi- og Bell-importør Nasta AS solgte ifjor 507 nye maskiner. Det er en solid økning i forhold til 2015 da Nasta solgte 442 maskiner.

- Omsetningen for fjoråret ligger på 900 mill. kroner, og vi er veldig fornøyd med 2016, sier adm. direktør Tom Johansen i Nasta.

- Våre bestselgere er Hitachi-graverne ZX85US-5, ZX135 og ZX210, men fjoråret ble også et godt «dumper-år» med blant annet salg av ti Bell-dumpere til Johs J. Syltern AS, sier Johansen som tror maskinsalget vil holde seg høyt til 2020.

- Flere store anleggsprosjekt er i gang, og i årene fremover skal arbeidet på ytterlige flere store vei- og jernbaneprosjekt settes i gang. Derfor budsjetterer vi med en maskinomsetning på ca. 970 mill. kroner i år, sier Tom Johansen.

 

ROSENDAL: Ole Marius Rosendal.

Økning på 20 prosent

Rosendal Maskin AS (JCB, Doosan, Bobcat) omsatte ifjor for 370 mill. kroner. Det er en økning på ca. 20 prosent sammenlignet med 2015.

- Salget ifjor endte på 250 maskiner, omtrent det samme som i 2015. Den økte omsetningen skyldes at vi ifjor solgte flere større maskiner. 2016 ble et godt «dumper-år» med leveranser av Doosan-dumpere til blant annet Hæhre Entreprenør AS, Risa AS og Stangeland Maskin AS, sier Ole Marius Rosendal, daglig leder i Rosendal Maskin.

- Og utsiktene for inneværende år?

- Nå har jeg i de to foregående årene spådd nedgang eller utflating i maskinsalget, men jeg tror salget i 2017 vil holde seg høyt. Prognosene for bygg- og anleggsbransjen «lover» gode tider i så måte, sier Ole Marius Rosendal.

Godt fornøyd

Yanmar- og Kramer-importør H&H Maskin AS i Moss solgte ifjor 98 maskiner. Det er en pen oppgang fra 2015 da salget ble 74 maskiner. Omsetningen ifjor ble 62 mill. kroner, og daglig leder i H&H, Tom Erik Huuse, er fornøyd med fjoråret:

- I Yanmar-serien solgte vi flere 1-1,5-tonns gravere enn tidligere år. Vi hadde også et godt salg av de selvlastende beltedumperne. Vi leverte blant annet ni maskiner av den største modellen Yanmar C50R (lasteevne ca. 5 tonn), opplyser Huuse som ser lyst på utsiktene for inneværende år.

- Vi har opprettet egen avdeling i Bergen og ansatt selger som skal dekke fylkene vestpå. Det er i tillegg investert i data- og logistikksystemer som vil gjøre hverdagen lettere i salgs- og administrasjonsarbeidet. Vi har stor tro på 2017 og sikter mot en omsetning i overkant av 80 mill. kroner, sier Huuse.

Volvo med 1300 maskiner!

Markedsleder Volvo Maskin oppgir på sin Facebook-side at selskapet har levert og fakturert så vidt over 1300 nye maskiner i 2016.

Det er rekord og en pen økning fra 2015-rekorden som var 1234 nye maskiner.

Volvo Maskin har ikke gitt AT.no kommentarer rundt rekordsalget, eller om hvordan de ser på 2017.

Nye rekorder og nytt bygg

- Vi er meget godt fornøyd med fjoråret. Nye rekorder ble satt, og på tampen av året flyttet vi inn i nytt bygg på Langhus i Ski, opplyser Cristian Beck, daglig leder i Beck Maskin som ifjor økte omsetningen med 10 prosent og solgte 137 maskiner.

- Kobelco har utviklet seg meget bra for oss med en salgsøkning på 30 prosent til 82 maskiner ifjor. Flere nye modeller ble introdusert, blant annet SK300LC-10 hvor de to første ble «revet bort», sier Beck.

I tillegg til Kobelco, solgte firmaet 25 Airman minigravere, 14 Gehl lastemaskiner og 16 minidumpere.

- Vi budsjetterer med nytt rekordsalg i 2017. Vi tror på en økning på 15-20 prosent i våre maskinsegmenter. Flere maskiner er allerede solgt, og vi har også med oss tidenes ordrereserve inn i 2017, sier Christian Beck.

Ikke fornøyd

Vinge Maskin AS på Frosta (Nord-Trøndelag) er importør av gravemaskiner (1-10 tonn) fra italienske Eurocomach. Ifjor solgte firmaet 30 maskiner.

- Målsettingen var 40 maskiner, så vi er selvsagt ikke fornøyd med salget i 2016, sier daglig leder i firmaet, Johannes Vinge.

Rekord for Hymax

Hymax satte ny rekord i 2016 med en omsetning på nesten 400 millioner kroner og salg av mer enn 900 maskiner (nytt og brukt). Omsetningen var en økning på 45 millioner fra 2015 – forrige rekordår.

Kubota er den store driveren hos Hymax, men både Hyundai og Giant gikk godt i 2016. Salget av Ausa og Venieri (comback hos Hymax på slutten av året) omtales også som positivt.

- Vi forventer at markedet holder seg stabilt, eller går litt opp. Fremdeles har vi noen geografiske hull å tette. Det jobber vi med, og dermed har vi potensiale til å gjøre det bedre i enkeltområder. Vi har et kjempeteam, og folk er kjempemotivert, sier adm. direktør Helge Borud.

Borud føler det er så mange prosjekter på gang at han ikke ser noen mørke skyer på himmelen. Han tror også at utleie er et område som bare vil øke, og der er Hymax godt representert.

- Vi var nok mer usikre foran fjoråret enn vi er foran 2017. Innen bygg og anlegg er det mye etterslep, og mye infrastruktur på vei og bane skal bygges. Hyttemarkedet er et annet eksempel som går så det suser, og til opparbeiding av hyttetomter selger vi mange maskiner. Det er stor investeringsvilje, sier Borud.

Hesselberg med økning

- 2016 har vært et godt år for Hesselberg Maskin, sier adm. direktør Kai Paulshus.

Hesselberg representerer agenturer som Komatsu anleggsmaskiner, Bomag-valser og vibroplater og Veekmas veihøvler.

- Vi økte omsetningen på salg med seks prosent fra 418 millioner i 2015 til 444 millioner i 2016. For 2017 forventer vi fortsatt et bra marked, og Hesselberg Maskin skal ta markedsandeler også i 2017, sier Paulshus.

Roser regjeringen

Entrack AS deler Norge med Beck Maskin når det gjelder Kobelco. Robert Kvesetberg i Entrack sier de solgte tre maskiner mer enn i 2015, og dermed satte ny rekord.

- I november så det ut til at salget skulle ende noe høyere, men det ble litt roligere enn forventet inn mot jul. Omsetningen havner totalt på rundt 268 millioner kroner om man tar med alt Entrack selger. Maskinsalget økte med seks millioner i forhold til 2016, sier Robert Kvesetberg i Entrack.

Det er mest Kobelco-maskiner i størrelsen åtte tonn og tyngre selskapet solgte mest av. Mini har foreløpig ikke vært det helt store, men kanskje blir det flere i 2017 som Kvesetberg tror blir ørlite bedre enn 2016.

- Vi regner med en liten økning selv om det nok blir marginalt. Vi merker det er litt stille i enkelte av våre områder, at konkurransen øker, og at innbytte spiller en viktig rolle. Det er mer kamp om hver maskin nå, sier Entrack-sjefen.

Kvesetberg har stor tro på det nye statlige veiselskapet, Nye Veier, som verktøy for å få fart på nye og store veiprosjekter:

- Nye prosjekter kommer, og i tillegg er det et betydelig etterslep på eksisterende veier. Endelig ser det ut til at vi har fått en regjering som prioriterer vei, men det blir spennende å se utfallet av valget til høsten, sier Kvesetberg.

Normann Olsen Maskin – ikke mørke skyer

Normann Olsen Maskin melder om en omsetning på rundt 280 millioner kroner og salg av rundt 300 maskiner om man tar med nytt og brukt.

Spesielt teleskoptrucker og lifter fra Manitou har dratt lasset for Normann Olsen Maskin.

- Når det gjelder 2017, tror vi på en svak økning. Slik situasjonen er nå, satses det fortsatt på infrastruktur og boligbygging. Jeg ser ikke så veldig mørke skyer på himmelen, sier adm. direktør Petter Dancke i Normann Olsen Maskin AS.

A-K maskiner endrer

A-K maskiner solgte 54 Case anleggsmaskiner i 2016, noe som tilsvarte en omsetning på 38 millioner kroner på anleggssegmentet.

Selskapet har tradisjonelt vært mer rettet mot landbruket og har et bredt produktspekter for denne bransjen. I fremtiden er det først og fremst bøndene A-K vil selge anleggsmaskiner til, og Case-importøren i Sør-Norge vil redusere innsatsen mot det etablerte entreprenørmarkedet.

- For oss var 2016-tallene tilfredsstillende, og i 2017 forventer vi en nedgang i anlegg for vår del. Vi opplever anleggsmarkedet som veldig tøft på pris. Vi ønsker ikke å drive med ting vi ikke tjener penger på, sier adm. direktør Erik Grefberg til AT.no.

Powered by Labrador CMS