Implenia har mye utstyr på prosjektene sine, her for eksempel en AMV-sprøyterigg fra anlegget i Bergen.

Nytt våpen mot tyveri

Entreprenørene Implenia AS og K.A. Aurstad AS er med i et testprosjekt i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Forsikringsselskapet Tryg Forsikring og politiet tok kontakt med entreprenørene om å teste ut «DNA-lakken» på maskiner og utstyr på Implenia-prosjektet mellom Bergen og Os i Hordaland hvor testingen gjennomføres.

K.A. Aurstad kjører stein for Implenia på prosjektet med kontraktsverdi på drøyt 1,4 milliarder kroner.

- Vi i Implenia har merket rundt 150 enheter så langt, men kommer til å merke flere. Jeg tror også dette er aktuelt å gjøre på andre Implenia-prosjekter, sier verksmester Bjarte Botnevik i Implenia til AT.no.

Vanskelig å se

Produktet heter Selecta DNA og består av flytende mikrobrikker med unike koder. Man kan se en blank hinne når lakken påføres, men den er ikke skjemmende og hovedpoenget er at tyvene skal vite at utstyret i området er DNA-merket og kan spores.

For å se den godt, må man benytte ultrafiolett lys. Ifølge Botnevik har den holdbarhet i flere år, og lakken er så sterkt at det skal mye til for at den slites av. Den tåler godt spyling og vask av utstyret, og skal den bort, må den skrapes av.

- Vi er akkurat i gang med testingen av dette, så det er litt tidlig å si noe om effekten så langt. Men jeg tror dette er en av måtene å bekjempe tyverier på, sier Implenia-verksmester Botnevik.

Viktig med bevis

Bjørn Pollestad hos politiet i Fana sier til avisen Bergens Tidende at middelet er til stor hjelp for politiet i etterforskningen av stjålet utstyr. Det hender politiet kommer over mistenkt stjålet utstyr, men at de likevel ikke klarer å bevise at det tilhører andre. I de tilfellene må utstyret leveres tilbake til dem som mistenkes for å ha stjålet, eller kjøpt stjålet utstyr, ofte med en sterk bismak.

Er utstyret DNA-merket, er det en smal sak å spore opp rettmessig eier. Politiet påpeker også at aktører i det svarte kjøp- og salg-markedet fort kan kvie seg for å kjøpe utstyr som er stjålet, nettopp med tanke på at det er lett å spore. En annen potensiell effekt er at tyvene skygger steder hvor det opplyses at utstyret er DNA-merket. Gullsmedene, for eksempel, som henger opp skilt med at smykkene er DNA-merket, har opplevd nedgang i tyverier.

Aurstad positive

Ørsta-entreprenør K.A. Aurstad valgte også å takke ja til å delta i testprosjektet. Driftsdirektør Cato Aurstad sier tyverier er et irriterende problem i bransjen. Han tror sannsynligheten for å finne utstyret igjen er større, og at det er mindre omsettelig, dersom tyvene vet det er DNA-merket.

- Jeg tror dette er en vei å gå for bransjen, sier Aurstad før han påpeker at dieseltyverier er det vanligste, og at det selvfølgelig ikke er mulig å DNA-merke.

- I tillegg er det veldig effektivt å merke utstyret med en sprayboks. Ikke var det spesielt dyrt heller. Muligens var prisen god ettersom dette er et prøveprosjekt. Blir det dyrt, må man selvfølgelig vurdere kost mot nytte, sier Aurstad.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS