Bilde fra Svea i 2015.

Høyere kullpris bringer oppstart i Svea-gruven nærmere

- Utviklingen både på spot- og fremtidspriser har hatt en positiv utvikling gjennom året, og spesielt gjennom høsten, sier adm. direktør Wenche Ravlo i Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Det tilbys mindre mengder kull på det internasjonale markedet nå enn for noen måneder siden. Dette tvinger prisene oppover igjen. Etter å ha falt i flere år, snudde det tidlig i 2016. I høst fikk salgsprisen et løft og er nå på høyde med det den var midt i 2014.

- Vi følger prisutviklingen tett – for vår del er det selvsagt fremtidsprisene som er av betydning. Vi vurderer kontinuerlig potensielle oppstartscenarier og ser optimistisk på mulighetene for oppstart innenfor de neste 3 årene, sier Ravlo til AT.no.

Kullprisen har økt 90 prosent

Strømtilbydere i et stadig mer internasjonalt marked merker godt at kulltilgangen er lavere i høst enn de siste årene, noe som igjen fører til høyere strømpriser.

- Det er én faktor som har vesentlig større innflytelse på strømprisen enn noe annet; kullprisen. Kull brennes for å produsere nesten halvparten av all elektrisitet i verden. Det største markedet finner vi i Asia, men også i Europa er det fremdeles kull som står for en vesentlig del av kraftproduksjonen, sier Andreas Myhre, direktør for krafthandel i norske LOS Energy.

Europeiske kullkraftprodusenter kjøper kull i et internasjonalt marked og må konkurrere med kinesere og indere om å få tak i nok kull til å forsyne strømhungrige europeere på vei inn i vinterkulden. Planøkonomiske tiltak i Kina har hatt som formål å fjerne ulønnsomme kullgruver. Tiltakene som er satt i verk, viser seg å være i overkant av «hva markedet tåler», ifølge LOS Energy, og dermed har kineserne måtte importere vesentlig mer kull enn før fra det internasjonale markedet.

Det har løftet kullprisen med 90 prosent så langt i år!

Høyere pris på europeisk kullkraft

- Dette gjør at europeiske kullkraftprodusenter krever en høyere pris for sin strøm, som igjen smitter over til Norden og trekker opp våre strømpriser. Kina og Norden ligger på mange måter mye nærmere enn vi tror, sier Myhre i en pressemelding.

Dette er en trist melding for strømkundene, men en gladnyhet for gruvearbeidere og Store Norske på Svalbard. Nå virker det realistisk å komme igang med utvinning av kull i større skala i Svea og Lunckefjell igjen om ikke altfor lenge.

Powered by Labrador CMS