Administrerende direktør i LNS, Frode Nilsen, bekrefter at de vurderer et oppkjøp av Sydvaranger Gruve.

LNS vurderer å kjøpe Sydvaranger

Redningen for Sydvaranger Gruve kan komme fra egen landsdel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Sydvaranger Gruve gikk konkurs i november, og hadde tidligere denne måneden en gjeld på 2,8 milliarder kroner. Dette beløpet er nå oppjustert til rundt 3,5 milliarder, ifølge DN.

Dersom det skal bli videre drift i gruven er man avhengig av at en investor overtar selskapet.

Bobestyrer Leif Petter Madsen har jobbet i én måned med å finne en slik investor, og har tidligere fortalt til AT.no at flere har vært interesserte, men at det ikke har kommet noen konkrete tilbud.

Les også: Konsernsjefens brev til de ansatte«Dere er pålagt å stille på jobb i dagene som kommer, og jeg ber dere innstendig om å yte all hjelp og støtte som trengs overfor bostyreren og hans team.»

En av de som er interesserte er Leonhard Nilsen & Sønner, som har hovedkontor i Nordland.

– Foreløpig har vi ikke konkludert om vi utpå nyåret vil gi et bud på konkursboet, som rår over enorme malmressurser, sier Frode Nilsen i LNS til Sagat.

Frist i januar

Bobestyreren hadde egentlig frist ut året med å finne en kjøper, men de to største kreditorene, DnB og Innovasjon Norge, har gitt konkursboet en ekstra måned.

Et eventuelt oppkjøp av konkursboet vil i så fall skje i samarbeid med Tschudi AS, som eier mye av områdene og infrastrukturen.

– Det er her en forutsetning at vi stiller på lag med Tschudi, sier Nilsen til den samiske avisen.

Underjordsdrift

Dersom det blir ny produksjon, er det underjordsdrift som vil være aktuelt, noe LNS drev for daværende AS Sydvarager fra 1992 til 1994.

– Med dagbrudd er utnyttelsesgraden kun rundt tretti prosent, men metoden LNS benytter, den samme som LKAB bruker, gjør at man får 90 prosent malm når en følger årene inne i fjellet, sier Nilsen.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS