Unik bru i Skandinavia
På E6 Frya-Sjoa-prosjektet blir det bygget ei «extradosed» bru, den første i sitt slag i Skandinavia.
Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.
Harpe bru er ei såkalt extradosed bru og den eneste i Skandinavia. På verdensbasis finnes det knapt 70 slike bruer.
En hybrid
Ei extradosed bru er ei bru med tårn og skråkabler, men i motsetning til ei vanlig skråkabelbru har ei extradosed bru lavere tårn og slakere vinkel på kablene, skriver Statens vegvesen på sine sider.
Mens skråkabelbruer er kjennetegnet ved at kjørebanebjelken er opphengt i kablene som er festet til et eller flere tårn, blir kjørebanebjelken på ei extradosed bru holdt oppe både av kablene og selve bjelken som er ekstra stiv på denne brutypen. Dette gjør ei extradosed bru til en hybrid av to tradisjonelle brutyper – skråkabelbru og bjelkebru.
Tilpasset landskapet og miljøet
Harpe bru krysser Lågen ved Harpefoss. Navnet har brua fått etter beliggenheten, men først og fremst fordi kablene fra de to tårnene danner ei harpeform.
- Grunnen til at vi valgte denne uvanlige brutypen ved Harpefoss, er at vi ikke ville ha ei ruvende bru med høye tårn. Med de lave tårnene vil brua harmonere bedre med landskapet rundt samtidig som den blir ei staselig bru som kommer til å bli et landemerke på E6 i Gudbrandsdalen, sier prosjektleder Øyvind Moshagen i Statens vegvesen.
Extradosed-løsningen ble også valgt av miljøhensyn:
- Siden brua blir bygget i et gyteområde for storørret, ble det tidlig i planleggingen bestemt at brua skulle ha maks to pilarer i elva for å skåne ørreten mest mulig. Det betydde et ganske langt spenn midt på brua. Fordi ei extradosed bru tåler lange spenn samtidig som den har lave tårn, falt valget på denne spesielle brutypen, sier Moshagen.
Pimpstein gir lav vekt
Harpe bru er 330 meter lang. Spennet mellom de to pilarene i elva er på 100 meter. Brua hviler i tillegg på to pilarer på land og et landkar i hver ende.
- Selv om extradosed-løsningen tåler lange spenn, må vi bruke lettbetong i brua for å spare vekt. I stedet for vanlig stein, bruker vi en lett, vulkansk pimpstein i betongen, importert fra USA, sier Øyvind Moshagen.
Byggingen av Harpe bru startet våren 2014. Siden da er landkar og pilarer både på land og i vannet bygget, og brudekket over land er støpt. Frem til våren 2016 skal tårnene, som måler 16 meter fra brudekket og opp, bygges og brudekket over selve elva skal støpes.
Fritt-frem-prinsippet
Brudekket over vann bygges trinnvis ut fra tårnene. Dette gjøres etter «fritt-frem-prinsippet» ved hjelp av forskalingsvogner: Det støpes seksjoner på fem og fem meter på hver side av tårnene.
Skråkablene henges opp i tårnene etter hvert som fritt-frem-byggingen går fremover. Kablene festes til de støpte seksjonene og strammes. Deretter flyttes forskalingsvognene fremover og nye seksjoner blir støpt.
Johs Holt, Multiconsult og L2 Arkitekter har tegnet og detaljplanlagt Harpe bru. Bilfinger bygger brua på oppdrag fra hovedentreprenør AF Gruppen Norge AS.
STILLING LEDIG:
-
Hæhre Entreprenør AS søker prosjekt controller
Har du interesse for prosjektøkonomi- og styring? Vi søker Prosjekt Controller
-
Hurtigruta Carglass søker bilglasstekniker til vår avdeling Alnabru!
Er DU vår nye bilglasstekniker?
-
Anlegg Øst Entreprenør søker prosjektleder
Vil du bli en del av et dynamisk og fremtidsrettet team? Bli Prosjektleder hos Anlegg Øst Entreprenør!
-
Anlegg Øst Entreprenør søker prosjekteringsleder
Er DU den vi søker?
-
Vartdal Gjenvinning AS- Florø søker assisterende anleggsansvarlig
Er DU vår nye kollega?
-
Steg Entreprenør AS søker tilbudsleder/kalkulatør og prosjektleder
Tilbuds- og prosjektledere m.erfaring fra anleggsbransjen - Steg vokser og trenger enda flere dyktige kollegaer!
-
Maskinentreprenør Herbjørn Nilssen AS søker landmåler/stikningsingeniør/geomatiker
Vi søker anleggsstikker/Geomatiker, Er det DEG?
-
Isachsen Anlegg AS søker anleggsleder
Vil du være med å ha ansvaret for drift og produksjon på anleggsprosjekter innen vei, VA og infrastruktur?