Her vokser brutårnet 120 meter på tre minutter

Støping døgnet rundt i sommer har gjort at brutårnet på Hålogalandsbrua har vokst 117,8 meter i sommer. Se video.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Støpingen av brutårnet på Karistrand er gjennomført som en glidestøp, noe som vil si at det er støpt mer eller mindre kontinuerlig døgnet rundt.

– Ved glidestøp så støper vi i en form som er 1,1 meter høy. Formen fylles og etter hvert som det herder i bunnen så jekkes forskalingen med ca. 2 cm i hvert løft. Når formen er løftet opp 20 cm så fylles det opp et nytt lag med betong, og slik gjentas prosessen, forklarer Guttorm Ræder, byggeleder i Statens vegvesen.

Støpingen ble startet i begynnelsen av juni og var ferdig i september. Øverst kan du se en timlapse-video av hele prosessen.

Støptingen startet på 33,9 meter over havet og endte på 151,8 meter. Resten av tårnet skal støpes med vanlig klatreforskaling. Ferdig tårn med tårnhus blir på 179,1 meter.

Slik skal brua se ut når den er ferdig.

Nå jobbes det med å ferdigstille tårnene og klargjøre de for montering av stålelementer. Dette arbeidet starter opp tidlige vinteren 2016.

Med et spenn på 1145 meter blir Hålogalandsbrua Norges nest lengste hengebru. Totallengden blir på 1533 meter, med en seilingshøyde på 40 meter og en seilingsbredde på 200 meter.

Brua skal stå ferdig i 2017. Det er NCC som er hovedentreprenør på brubyggingen.

- Prosjektet er spektakulært og enhver ingeniør ville glede seg til å bygge en slik bro. I tillegg passer et stort prosjekt som dette godt i vår portefølje, forteller distriktssjef i NCC Tor Helge Nordstrøm.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS