
LNS størst på Island
Etter mindre enn to års drift er LNS Saga blitt Islands største entreprenør.
Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.
LNS Saga er registrert som et islandsk selskap, men er et datterselskap av norske Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS). For litt under to år siden bestemte LNS seg for å satse på Island, og med en omsetning på 700-800 millioner og med 400 ansatte er LNS Saga blitt den største entreprenøren på Island. Dette melder High North News.
God timing
Det islandske anleggsmarkedet stoppet fullstendig opp etter at landets økonomi kollapset i 2008. Adm. direktør i LNS, Frode Nilsen, sier til High North News at LNS var heldige med timingen for etableringen på Island, men sier de regner med økt konkurranse i tiden som kommer. To-tre andre entreprenører konkurrerer i det samme markedet som LNS Saga. Et av disse er Istak som også tar oppdrag i Norge.
I Norge har LNS spisskompetanse på tunneldriving, selv om selskapet er stort også på tradisjonell anleggsvirksomhet og gruvedrift. På Island er allsidighet nøkkelen for suksess, og LNS Saga utfører oppgaver som kanskje ikke er like vanlig for LNS i andre markeder.
- Det er et mindre marked her i landet enn i for eksempel Norge. For å bygge et selskap her må vi være allsidige og kunne ta ulike oppdrag, sier han. Og mens LNS i Norge er mest kjent for å flytte og sprenge seg gjennom fjell, tar den islandske datteren også unna betongarbeider og byggejobber, for å nevne noe, sier direktør Asgeir Loftsson i LNS Saga til High North News.
12 km rørlegging
Selskapet er akkurat i sluttfasen med byggingen av et 6000 m² stort lager i Reykjavik for grønnsaker og frukt. Et annet spennende prosjekt LNS Saga er involvert i for tiden, er utvidelse av et av Islands største geotermiske kraftverk i Hellisheidi noen mil øst fra Reykjavik. I kontrakten på rundt 130 millioner kroner inngår tradisjonelt anleggsarbeid, betongarbeider, husbygging, sveising, stålarbeider og rørlegging.
Kapasiteten skal utvides med 40 megawatt. Dette gjøres ved at fire nye hull bores ned i den varme bakken. Varmen fra grunnen brukes til varmtvann og elektrisitet. LNS leier inn boringen, men gjør mesteparten av de andre selv. Blant annet skal det legges 12 km med rør fra de nye hullene og inn til kraftverket. LNS Saga legger normalt 600-700 meter rør i uka, men kan komme opp i én km om forholdene ligger til rette. Stålrørene legges på støpte fundamenter og etterisoleres for å holde på varmen (vann og damp) frem til kraftverket. På grunn av store svingninger i temperaturen er det tatt høyde for at rørene utvider seg og krymper. Rørene hviler på fundament som gjør at de kan bevege seg begge retninger, og flere steder legges de i sikksakk-mønster.
- Det er fordi det skal være rom for at de beveger seg, det er ikke fordi våre folk ikke klarer å legge rørene i riktig retning, sier Loftsson med et smil.
Dette prosjektet skal være ferdig til jul.
STILLING LEDIG:
-
Operatør til Albach flishogger
BioDrift AS
-
Prosjektleder
Anlegg Øst Entreprenør
-
Bulkoperatør
AUSTIN NORGE AS
-
Mekaniker
Beck Maskin AS
-
Anleggsmaskinfører
A&B Andreassen Maskin as
-
Kategorisjef John Deere skurtreskere, finsnittere og redskap
Felleskjøpet
-
Produktsjef John Deere traktor
Felleskjøpet
-
Bas | Formann
Kolnes Maskin AS
-
Gravemaskinfører | Grunnarbeider
Kolnes Maskin AS
-
Vil du selge Valtra og andre ledende merkevarer hos Akershus Traktor?
Akershus Traktor as. Avdeling Vinstra