Utnyttet arbeider i Norge.

«Janus» ble utnyttet på norske anlegg

- Alt over 10 euro og feriepengene måtte vi betale tilbake, hvis ikke, mistet vi jobben.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

(Nettavisen/NA24): Nettavisen avslørte mandag hvordan fremmedarbeidere som bygger veier i Norge blir utnyttet.

- Vi fikk blant annet en erklæring fra en ansatt hos en av våre underentreprenører som viste at de hadde en underliggende avtale som ga 8 euro i timen (rundt 70 kroner, red. anm.), mens tariffen er 171 kroner. Selskapet er ikke lenger leverandør til Skanska, sa konserndirektør Steinar Myhre til Nettavisen.

Les her: - Slik soper mafia inn norske veimilliarder- Det gjøres så bra at det er umulig å bevise. Og de er livsfarlige, sier en kilde til Nettavisen.

Nettavisen har over lang tid snakket med en rekke kilder, men frykt for represalier gjør at ingen tør å stå frem med navn og bilde.

Dette gjelder også personer som ikke lenger jobber i disse selskapene. En av disse er «Janus».

Tidligere jobbet han i en av de østeuropeiske underleverandørene til det norske markedet. Nå jobber han imidlertid direkte for en av de nordiske aktørene på et av de store infrastrukturutbyggingene.

- Tjener mindre på narkotika

Han sier at han ikke frykter mafia, men at andre arbeidere kan miste jobben som følge av at han står frem. Det kan medføre fysisk avstraffelse, ikke bare mot ham, men også hans familie.

- Den østeuropeiske mafiaen tjener mer på å leie ut arbeidskraft, enn narkotika. Vest- og Nord-Europa flommer over av arbeidere fra øst. Trolig jobber så mange som 500.000 arbeidere i vest, og hvis mafiaen tjener 35 til 40 kroner timen per arbeider, så snakker vi om mange millioner kroner, hver dag, sier en sentral aktør i det norske entreprenørmarkedet, til Nettavisen.

Han er redd for å stå frem, med tanke på hvilke konsekvenser det kan få fra involverte parter. Han kan imidlertid fortelle om en brutal virkelighet som østeuropeiske arbeidere i Norge lever under, daglig.

- En av arbeiderne fortalte meg en gang, at hans agent hadde fortalt ham: «Er du kåt, gå til et bordell. Er du kristen, gi penger til Gud. Er du spillegal, spill på hester, men vil du til Norge og jobbe igjen, så gir du pengene til agenten din!»

Det er ikke småtteri som arbeiderne må gi heller.

Slik gjøres det

De ansatte får norske betingelser når de jobber i Norge, og selskapene både betaler og rapporterer inn alt korrekt.

Men når de ansatte returnerer til hjemlandet i sine pauseperioder, begynner den lukrative triksingen.

De ulike selskapene har etter hva Nettavisen erfarer følgende måter de melker de ansatte på:

  • De sendes i minibanker for å ta ut betydelige beløp som gis tilbake
  • Feriepengene blir gitt til selskapene
  • De jobber gratis for selskapene i hjemlandet i pauseperioden
  • De blir tildelt kummerlig bosted, men blir påført losjikostnader langt høyere enn markedspris
  • Må betale ekstremt mye i reisekostnader til Norge
Her er brev fra en annen fremmedarbeider, som fikk deler av sin lønn inndratt.

 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

- Flere av mine kolleger fikk muntlige avtaler at de skulle tjene netto 10 euro i timen. Alt over, måtte de gi tilbake. Det gjaldt også alle feriepengene, sier «Janus» til Nettavisen.

- Gjorde ikke arbeideren det, mistet han jobben.

Frykter represalier

Han forteller om en hverdag som er langt fra den virkelighet norske politikere og andre skulle tro at man finner i Norge.

Fremmedarbeiderne bor kummerlig til blodpris og må betale tilbake mye av lønnen til sine agenter og/eller arbeidsgivere.

- Jeg var ikke redd for selskapet, men jeg var redd hva andre arbeidere vil gjøre. At jeg sier dette, vil gjøre at de blir forbanna og redde for jobbene sine. De kunne gi meg skylden hvis de mistet jobben, sier Janus.

- Eierne bak selskapet vil legge det ned hvis de får problemer. Alle vil miste jobben. Eierne starter så bare opp et nytt selskap, men da er det ikke sikkert at de samme arbeiderne får jobbene tilbake, fortsetter han.

Plukker arbeidsledige

Janus presiserer at han ikke jobbet for lokal mafia, men at selskapet han jobbet for, brukte mange ufaglærte arbeidere.

- De bruker folk som har problemer med å få jobb. Hjemme har man 23 prosent arbeidsledighet, så det er ikke noe problem å få tak i personer.

Han opplyser at gjennomsnittslønnen innen hans bransje i hans hjemland, er på rundt 500 euro i måneden.

- Lønnen de får i Norge, er tre ganger mer enn snittet, selv etter at de har betalt agenten eller selskapet. Vil du beholde lønnen for deg selv og din familie, så må du gjøre dette, sier Janus.

- En avtale er en avtale

En typisk østeuropeisk arbeider tjener brutto rundt 25.500 kroner i måneden, hvis han jobber 150 timer til 170 kroner timen. Men en skatteprosent på 30 prosent, gir det en nettolønn på 17.850.

- Han har imidlertid en muntlig avtale med selskapet om at han bare skal tjene 10 euro timen, noe som gir rundt 12.500 kroner i måneden. Mellomlegget på 5.000 kroner må han betale til enten agenten eller selskapet, sier Janus,

- I tillegg må alt, eller det meste av feriepengene, også gis til de samme personene, sier han videre.

- I praksis skjer tilbakebetalingene under fire øyne. Den ansatte tar fysisk ut penger og gir dem til agenten eller selskapet, sier Janus.

Vanligvis jobber en østeuropeisk arbeider åtte uker i Norge, før han er hjemme i to til tre uker.

- Betalingen skjer når arbeiderne er tilbake i sitt hjemland.

Janus opplyser at han selv kun har betalt tilbake lønn en gang.

- Det var mye penger, rundt 14.000 kroner. Det hadde jeg avtalt før jeg reiste, og en avtale, er en avtale. Jeg holder alltid avtaler.

Men Janus er faglært, og for dem er det mye lettere.

- Det er mangelvare av faglærte personer, så selskapene er avhengig av dem. Derfor er det de ufaglærte som har det verst. Med den høye arbeidsledigheten som fins i Øst-Europa, er det et utømmelig antall personer å ta av.

- Tør ikke står frem

Han opplyser også at arbeiderne må leie brakker eller små rom til blodpris. 13 til 15 kvadratmeter rom går for opptil 7.000 kroner måneden, som trekkes rett av arbeidernes lønn.

- Du har ikke noe annet valg. Du må bo der. Men i forhold til Tyskland, hvor jeg også jobbet for samme firma, så er Norge luksus. I Tyskland måtte tre personer dele et lite rom, sier Janus.

Det er imidlertid veldig vanskelig å bevise at noe galt foregår. Selskapene er flinke på formaliteter.

- De har alle papirene i orden. Den eneste måten at disse selskapene skal bli tatt, er at noen arbeidere står frem og forteller hvordan det fungerer. Men ingen tør å gjøre det med fullt navn, sier Janus.

- Slik opererer de fleste utenlandske underentreprenørene. Det er mulig, og vil fortsette, fordi de ansatte tjener opptil tre ganger så mye som de ville gjort i hjemlandet sitt, sier Janus.

Denne artikkelen er publisert etter avtale med Nettavisen/NA24.
- Nettstedet lover flere avsløringer fra anleggsbransjen i dagene som kommer.

Powered by Labrador CMS