Regjeringen redder Store Norske

500 millioner kroner skal holde liv i gruvedriften på Svalbard.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

De 500 millionene tilføres gjennom eiendomskjøp og lån.

Jeg er glad for at regjeringen bidrar til å løse en vanskelig situasjon for selskapet. Det er klokt for Norge, Svalbard-samfunnet og selskapet. Gruveselskapet bidrar til et livskraftig samfunn i Longyearbyen, sa næringsminister Monica Mæland på en pressekonferanse torsdag kveld.

Et kraftig fall i kullprisen har skapt problemer for Store Norske, som har varslet at de sier opp minst 100 ansatte. Selskapet har satt i verk omfattende nedbemanninger og øvrige kostnadsreduksjoner som følge av markedssituasjonen.

Fortsatt krevende

Samtidig ba selskapet norske myndigheter om hjelp. Selv om Store Norske nå er bønnhørt, venter en krevende innsats videre for å sikre gruvedriften.

FAKTA OM STORE NORSKE:

  • Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK) ble etablert i 1916. Selskapet har hovedkontor i Longyearbyen på Svalbard.
  •  Den norske stat eier 99,9 prosent av selskapet.
  •  SNSK driver gjennom datterselskapet Store Norske Spitsbergen Grubekompani tre gruver på Svalbard og er den eneste norske kullprodusenten.
  •  Hovedvirksomheten er i Sveagruva, om lag seks mil sørøst for Longyearbyen.
  •  Selskapet har i den siste tiden slitt kraftig økonomisk på grunn av lave kullpriser.
  •  Torsdag 23. april ble det kjent at regjeringen går inn med 500 millioner kroner for å sikre driften ut 2016. Det skjer gjennom lån og kjøp av eiendommer.

(Kilder: Store Norske Leksikon, Store Norske Spitsbergen Kulkompani, NTB)

 

‐ Dette er en god nyhet for våre medarbeidere, Svalbardsamfunnet og selskapet. Løsningen skaper et grunnlag for å fortsette arbeidet med å sikre et forretningsmessig grunnlag for kulldriften.

Avklaringen gir oss et pusterom, men mye hardt arbeid gjenstår, sier styreleder Annette Malm Justad i Store Norske.

‐ Det er en god løsning at finansieringsbehovet i hovedsak løses gjennom salg av eiendommer til staten. Selskapet får dermed realisert verdier og frigjort likviditet. Samtidig vil vi fortsatt ha ansvar for kommersiell utvikling av disse eiendommene og tilhørende infrastruktur, i Longyearbyen og ellers på Svalbard, sier Justad.

Sikrer drift i ett år

Den løsningen som nå presenteres skal sikre kulldrift ut neste år. En videre drift ut over dette er avhengig av tre faktorer: Kullprisene må komme opp på et noe høyere nivå, SNSG må klare å redusere sine kostnader ytterligere og selskapet må lykkes i å hente ut merverdier gjennom å selge kullet til nye bruksområder.

‐ Jeg har tro på at vi skal klare å lykkes med dette. Men det krever fortsatt mye av medarbeiderne i

Store Norske, som i den vanskelige perioden som nå ligger bak oss har gjort en formidabel innsats, sier Annette Malm Justad.

‐ Vi er også tilfreds med at den løsningen som nå er valgt legger til rette for at Store Norske kan fortsette arbeidet med å utvikle supplerende og alternativ virksomhet til kulldriften, og dermed skape et mer robust og allsidig Store Norske for fremtiden. Løsningen gir rom for at den forretningsutviklingen som allerede er i gang i konsernet kan fortsette, mens eventuell fremtidig eiermedvirkning i disse eller nye prosjekter er noe vi vil diskutere med departementet for hvert enkelt prosjekt, sier styreleder Annette Malm Justad.

Må godkjennes av Stortinget

Redningspakken må godkjennes av Stortinget før maner helt i mål, og næringsministeren varsler at det vil bli fremmet en proposisjon om saken.

– Jeg er opptatt av at Svalbard-samfunnet får flere bein å stå på. Regjeringen vil følge opp næringsplanen for Svalbard, og jeg planlegger et besøk til Longyearbyen nå før sommeren. Vi vil også komme med tiltak for omstilling i den kommende Svalbard-meldingen, forteller Monica Mæland.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS