Fra 13 april er det slutt på å markedsføre kvikksølvlyspærer. Dermed må Tromsø, som dette bildet er fra, og landets andre kommuner og kraftselskap begynne å bytte til annen teknologi i gatelysene.

Slutt på kvikksølvpærer

Fra 13. april ble det slutt på å markedsføre kvikksølvpærer. Dermed må mange kommuner og energiselskaper begynne å fase ut sin gamle gatebelysning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Forbudet er en følge av EU’s økodesignkrav som ble vedtatt i 2009. Det er et av EU’s viktigste verktøy til å oppnå målet om 20 % energieffektivisering innen 2020.

- Kommuner og andre berørte parter har hatt til tid til å tilpasse seg de nye reglene, og det er i mange tilfeller mulig å bruke andre lyskilder, som metallhalogenlamper i eksisterende armaturer. Det er også mulig å få støtte fra Enova for å gå over til LED-belysning, som har utviklet seg til å bli en overlegen teknologi de siste årene, sier Anne Vera Skrivarhaug , avdelingsdirektør i NVE.

Lyskildene som berøres av forbudet blir primært brukt til veibelysning og industribelysning, og brukes kun i ubetydelig omfang i boliger.

- Omsetningsforbudet innebærer at kommunene før eller siden må fase ut alle kvikksølvarmaturer. Da bør kommunene velge en framtidsrettet og energieffektiv løsning, sier seniorrådgiver Merete Knain i Enova. Enova anbefaler at kommunene  bytter de gamle armaturene i nye LED-lyskilder.

LED-armaturer er dyrere i innkjøp, men har vesentlig lavere driftskostnader og lengre levetid. Enova kan gi støtte til utskifting av de gamle armaturene. Likevel er det bare 21 kommuner som har  benyttet seg av disse støtteordningene

For de som har gamle kvikksølvpærer på liggende på lager er det fortsatt lov å bruke de.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS