Vidar Hegdahl har startet ettermiddagsøkta med lassbæreren Rottne 15H.

"Førerhytta er helt suveren"

- Lavt støynivå, store vinduer og god sikt. Og vibrasjonsdemping av hytta. Den er helt suveren, finere enn jeg trodde. Dette er en komfortabel arbeidsplass.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

Vidar Hegdahl (42) fra Sandefjord er et stort smil bak spakene i førerhytta på lassbæreren Rottne F15 (lastekapasitet 15 tonn). Den fikk han 20. desember ifjor, og siden da har det vært reine "julekvelden" i Rottne-hytta til Hegdahl.

Ledd og muskler

- Jeg har kjørt andre merker, men jeg har aldri opplevd bedre førermiljø enn hva denne hytta byr på. Store vinduer som går nesten ned i gulvet, gir godt sikt alle veier. I tillegg til hyttedempingen er førerstolen utstyrt med "sit right" som gjør at du alltid sitter vannrett i kronglete og bratt terreng. Det er snilt mot verk i ledd og muskler. Når det gjelder resten av lassbæreren, er den vel som andre lassbærere, sier Vidar Hegdahl som har full ståhøyde i den rommelige førerhytta.

Comfort Line har Rottne kalt den gass-hydrauliske vibrasjonsdempingen som leveres som ekstrautstyr. Med et knappetrykk løftes hytta5 cm, og det automatiske fjæringssystemet jobber helt til motoren blir slått av.  

Brødre-trio

Vidar Hegdahl er ansatt i Hegdahl Skog ANS, Sandefjord, som drives av hans to brødre, Tore (40) og Øystein (43). Øysteins sønn, Tom André (18) jobber også i firmaet som utfører hogst i Vestfolds kystkommuner.

To Rottne-maskiner

Eldstebror Øystein begynte i skogen som 16-åring, men familiefirmaet Hegdahl Skog ANS er av nyere dato; det ble etablert i 1998. Det er første gang firmaet har kjøpt Rottne, ikke bare én maskin, men to. I januar fikk den nye lassbæreren selskap av hogstmaskinen Rottne H-14 B. 20-tonneren er Rottnes neste største hogstmaskin, og Hegdahls nykommer er utstyrt med hogstaggregatet EGS 595 med fellediameter på60 cm. Det henger i kranen RK 140 med rekkevidde på10,3 m.

Den svenskproduserte hogger'n har amerikanske hester under panseret fra John Deere-motoren 6068 HF 485 Power Tech Plus (Steg IIIB) med effekt på 185 kW (251 hk). Lassbæreren har samme motor, men det er tatt ut færre hester, 228 (168 kW). Tømmerkranen RK 125 har en rekkevidde på9,3 m.

Blandingsskog

Den nye Rottne-hogger'n går nå i ei drift ved Foksrød (Sandefjord kommune) med Øysteins sønn Tom André bak spakene. Hovedtreslaget er gran, men med et betydelig innslag av lauvskog.

- Det er helt normalt på våre kanter. Det er ikke uvanlig at 30 prosent av hogstkvantumet i våre drifter er lauvskog, og en god blanding med både bjørk, osp og bøk. Etterspørselen etter lauvvirke har tatt seg opp de seinere årene, og utsortert bøk og bjørk blir godt betalt. Mye av det går til ved, mens ospa blir energiflis, sier Øystein Hegdahl.

Flere sortiment

Flere treslag betyr flere sortiment.

- Det er ikke uvanlig at vi er oppe i 10-12 forskjellige sortiment, sier Tore Hegdahl som sammen med broren Vidar er i gang med ei drift på ca. 2000 m 3 i Stokke kommune. På velteplassen ligger det pallevirke av gran/furu, skurtømmer av furu, gran og lauv (osp, bjørk), bjørk og bøk til ved, løsved (osp, selje), energigran (råttent virke), tørrgran og spesialvirke (13 m) til veivesenet.

- Det blir mye sortering, og den tar tid, sier Tore og fyrer opp hogstmaskinen. Broren Vidar er allerede på god vei opp i hogstfeltet med den nye Rottne-lassbæreren han stortrives i.

200 maskiner

Rottne Industri AB produserer ca. 200 skogsmaskiner i året hvorav ca. halvparten går til eksport. Europa og Nord-Amerika er viktige eksportmarkeder. Den norske forhandleren Skogteknikk AS i Gjerdrum (Akershus) har hatt Rottne-agenturet siden 1985 og selger årlig 10-12 nye maskiner.

 

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS