Fotografert fra toppen og med Puerto Rico i ryggen, kan man se hvordan det fremtidige Lyng-prosjektet vil bli. Drivingrangen ligger som en oase i et ellers goldt landskap, mens den kommende 9-hullsbanen vil ligge videre innover t.h. i bildet. Den kunstige innsjøen er i ferd med å fylles, og de nye bungalowene med steinfasade skimtes helt t.v. Bebyggelsen i midten er slik den har vært i Taurodalen før Lyng startet sitt prosjekt.

Husker du: «Her blir det steikfint»

Husker du saken om den norske utbyggingen av Taurodalen på Gran Canaria i A&T nummer 1, 2001? Den er skrevet av Bjørn Eilert Eriksen og gjengis som den sto på trykk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

For 3. gang på to år har A&T besøkt Taurodalen på baksiden av Puerto Rico på Gran Canaria for å følge fremdriften av gigantprosjektet den norske gründeren og eiendomsutvikleren, Bjørn Lyng, har satt igang. Konklusjonen er enkel å trekke, ja la oss like godt si det med anleggsleder Per Ola Bys (37) egne ord: "Her blir det steikfint".

Selv om man etter vel to års drift kan se at maskiner med opptil 100 tonns vekt har gjort solide innhogg i massene og forandret terrenget, mener teknisk direktør, Jan Syltern (51), at det totalt vil bli en byggetid på 10 år før alt står klappet og klart i dalen. Men da vil også Anfi Tauro S.A. utgjøre et av de fineste dal­førene på ferieøya, spår han.

Utsikten til havet åpnes ved at fjellmassivet skrånes ned.

Det blir et helhetlig prosjekt med en moderne bygningsmasse, bygd i rundstein og av meget høy kvalitet, et moderne shoppingsenter, tre golfbaner, 7 kunstige innsjøer og marina. To egenkonstruerte avsaltingsanlegg for behandling av sjøvann vil sørge for ferskvann, og nye metoder for å benytte kloakkvannet i gjødsling, er planlagt. Hele området blir omkranset av palmer, grønne plener (golfbaner) og en fargerik blomsterflora. Bugalover, leiligheter og hotellsenger (totalt 8500) vil bli i høy prisklasse.

350.000 m3 sand i depot gjør en 70-tonns truck liten.

Hektisk etter telefon

Det var en avslappet teknisk sjef, Jan Syltern, vi traff på kontoret i den gamle hovedbygningen på plantasjen, etter at anleggsleder By først hadde tatt oss med på en instruktiv rundtur på anlegget. Hele byggeadministrasjonen, med Lyng i spissen, har nå flyttet over fra Lyngs andre superprosjekt, Anfi del Mar, lokalisert like før man kommer inn til Puerto Rico, og installert seg i hovedbygningen på gården.

Noen minutter etter vår ankomst var det imidlertid slutt på roen hos Syltern. En telefonbeskjed varslet at nå var alt klart for å sette i gang de avsluttende byggearbeidene på Anfi Grand, den siste biten med 185 leiligheter som vil være kronen på verket og fullføre Anfi del Mar.

Anleggsleder Per Ola By på utslagstee.

- Der gjenstår flytting av 50.000 m 3 masse, noe plastringsarbeider mot sjøen, og deretter kan sideordnede entreprenører starte byggingen av de siste leilighetskompleksene. Vi bruker samme entreprenører som tidligere når det gjelder byggearbeidene, forklarte Syltern og oppfordret til spørsmål om fremdriften i Taurodalen før han måtte forlate tablået.

25 mill. i maskiner

Det er investert 25 mill. kroner i nye maskiner i et fellesskap mellom Lyng og entreprenør Johs Syltern A/S, maskiner som har gjort solide innhogg i Taurodalen.

- Fra starten har vi flyttet 2,1 mill. m 3 masse, og vi har kjørt 350.000 m 3 sand opp til eget depot oppe i fjellsiden. Noe har gått raskere enn først antatt, andre deler av jobben har tatt lengre tid enn vi forutsatte, mener Syltern. Det forhindrer ikke at vi har hatt arbeid nok til kontinuerlig drift over hele området.

1. april blir en merkedag i Taurodalen, for da ferdigstilles 60 av bungalovene i første byggetrinn, og 1. juni skal de resterende 45 være klare. Da har anleggsgartner Kurt Bye fra Steinkjer fullført leggingen av belegningsstein mellom husene.

Med et 30-talls maskinkjørere under anleggsleder Bys vinger, foregår det store masseforflytninger i nedre del av dalen, kompaktering og planering, mens det i øvre del ved 9-hulls golfbanen foregår både plastrings- og murerarbeider med maskin samtidig som gartnerne fra Anfi del Mar har rykket inn for å ta seg av finish og beplantning.

Golfanlegget

- Når det gjelder planene for 9-hulls golfbanen, er de blitt noe endret, selv om anlegget nå nærmer seg ferdigstillelse. I øvre del av dalen mangler det ennå noen godkjenninger med hensyn til eiendomsrettighetene, og det har resultert i en noe mindre bane enn opprinnelig planlagt. Om alt går i orden, vil det også bli bygd ytterligere en 9-hullsbane i tilknytning til den som skal stå ferdig til Sankthans. Derved blir det to korte 9-hullsbaner som kan benyttes som en noe kort 18-hulls bane, og i tillegg kommer den store 18-hullsbanen i det området som nå er under planering, sier Syltern.

Stein i fasaden er Lyngs kjennemerke på Gran Canaria, og bebyggelsen i Taurodalen følger mønsteret.

Ved årsskiftet var drivingrangen klar, og den er allerede tatt i bruk av ivrige golfspillere. Grønn og innbydende ligger den like nedenfor den kunstige innsjøen som fylles og steinsettes i disse dager. Samtidig er det gjort klart for et elveleie som skal ta imot vannmasser når kraftige regnskyll kommer.

Det har vakt oppsikt at maskinfører Bjørn Erik By (47) kan håndtere storstein med gravemaskinskuffen når han snur den og deretter legger steinen sirlig på plass i byggverket.

- Hele veietaten på øya var tilstede for å se på, og de trodde knapt sine egne øyne da de fikk en demonstrasjon i maskinell muring, sier anleggsleder By.

Hans navnebror har erfaring fra en rekke større prosjekter i Norge og har vært hos Syltern siden 1975.

- Jeg savner slett ikke høstværet i Norge, kommenterer han spørsmålet om han har funnet seg til rette på Gran Canaria.

At banen i liket med norsk byggeskikk også blir preget av en kombinasjon av vann, sandbunkere, steinsettinger og får en utslagstee på et solid murt steinplatå, understreker det solide, robuste preget.

- Banebyggeren har forlatt oss, for vi var ikke helt enig i alle detaljer, sier By med et lite smil.

Få dager etter vårt besøk var det første graset lovet. Plantene (416 Bermuda) skal dyrkes og deretter plantes ut. Over telefon fikk anleggsleder By anslått et vannbehov på 200 kubikkliter vann i døgnet for å holde liv i dem og få dem til å spre seg. Det skal ikke vare lenge før det er grønt mellom de nyplantede palmene.

- I løpet av en dag flyttet vi 38 palmer maskinelt med gravemaskin, kran og dumper, og så vidt vi vet, er det ny rekord, mener By.

I bakgrunnen de første bulgalowene som er innflyttingsklare 1. april, og det er ingen spøk.

Hardt påbud

Når det gjelder maskinparken har det vist seg at den stort sett har hatt god tilgjengelighet, dog med en del elektronikk-problemer.

- Det er ikke alltid like lett å holde alle maskinene i drift når reservedelstilgangen ikke er like enkel som ved anleggsdrift i Norge. I enkelte tilfeller kunne vi nok ha ønsket oss mer mekanikk og mindre elektronikk slik at vi kunne tatt hånd om problem­ene selv, mener By. Tyngden av maskiner er for øvrig av Cat-fabrikat.

Når det gjelder både bungalover, leilighetskompleks og kommende hoteller i fjellsidene innover i dalen, har By fått et ufravikelig påbud fra gründer Lyng.

- Hver eneste leilighet skal ha utsikt til sjøen, og det er mitt ansvar å få det til ved å legge boligene i riktige høyder. Lyng truer med en grusom avstraffelse om jeg bommer, for på kontoret har han to spesiallagde steiner som skal benyttes til å knekke ballene mine om jeg feiler, røper anleggslederen med et glis som nesten går rundt hodet. For øvrig berømmer han Lyngs energi, kunnskap og entusiasme. - Han er et oppkomme av nye idéer og praktiske løsninger, hevder By.

Nedenfor vårt ståsted ser vi at maskinene flytter fjell og jord. Bit for bit rippes og graves fjellet ut, skrånes nedover og åpner utsikten til havet, under anleggslederens ledelse. By tar tydeligvis ingen sjanser på å bli utsatt for Lyngs spesialsteiner.

Ny kapital

Omtrent samtidig som siste byggetrinn på Anfi del Mar startes, kommer meldingen om at Bjørn Lyng (75) selger halvparten av anlegget. Europas største reiselivskonsern, det tyske Preussag-konsernet med en omsetning på over 160 milliarder NOK, har kjøpt seg inn i selskapet med 51%.

Det gir over 500 millioner kroner i kassen og derved et solid tilskudd til utviklingen i Taurodalen, Lyngs hittil største prosjekt.

At Lyng utvikler nye prosjekter og deretter selger seg ned for å benytte pengestrømmen til andre satsingsområder, har vært selve kjennemerket for mannen som startet i en smie på Fosen i Trøndelag.

At timeshare-opplegget har lykkes meget godt på Anfi del Mar, er en av grunnene til at Preussag har gått inn på eiersiden.  

STILLING LEDIG:
Bomag-vals benyttes til kompakteringen.
Det foretas fortløpende undersøkelser for å kartlegge at kompakteringen er forskriftsmessig utført.
Powered by Labrador CMS