Fra venstre: Jens Brustad (daglig leder hos Norsk Gjenbruk AS) og Wilfred Fowler (Technical Manager Modules Norway i Ramirent) har sørget for at flere tonn med plast utgår med et nytt sidedekke på moduler.

Nytt dekke for transport

- Bygg- og anleggsbransjen er verstingen når det kommer til plastavfall, sier Jens Brustad, daglig leder hos Norsk Gjenbruk AS.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Hvert år kastes det flere tonn med plast fra norske byggeplasser. Dette er en stor miljøutfordring. Norsk Gjenbruk AS og Ramirent har i samarbeid utviklet Modulcover, et dekke som brukes på byggmoduler i stedet for plast. Det er forventet at dette vil spare miljøet og Ramirent for mellom 8 – 12 tonn plast bare i Norge.

For Ramirent, startet det hele med en forespørsel fra Norsk Gjenbruk AS om det var mulig å fjerne plasten som var rundt modulene når de ikke var i bruk. Dette ville forenkle kjøringen av disse.
- Modulene er som regel åpne på siden, og må dekkes, forklarer Wilfred Fowler, Technical Manager Modules Norway i Ramirent.

- Vi fikk høre fra Jens Brustad hos Modulcover, at de ser på en løsning som vi kunne utarbeide i fellesskap, og resten er historie, sier han.

 Ramirent gikk «all in»

- Bygg- og anleggsbransjen er verstingen når det kommer til plastavfall men vi opplever også ett stort kollektivt fokus fra bransjen rundt miljøproblematikken, spesielt plast, sier Jens Brustad, daglig leder hos Norsk Gjenbruk AS.

- Når utbyggere stiller tøffere miljøkrav til entreprenørene, vil samarbeid, innovasjon og nyskapning tvinges frem.

Brustad er glad for at Ramirent har bidratt til å utvikle produktet:

- Vi la merke til alle modulene som var pakket inn i plast, og tenkte at her kommer det til å bli et problem fremover. Vi kontaktet flere aktører, men det var egentlig bare Ramirent som var villig til å gå «all inn» i prosjektet, sier han.

Etter at Ramirent ble med på laget, gikk det fort.

- Takket være kontaktene til Wilfred Fowler i Ramirent, fikk vi testet og utviklet modulcoverne på transportører, samtidig som vi prøvde og feilet på monteringsløsninger og logistikkløsninger.

Ca. 4700 moduler

Produktet ble såpass bra, at det til slutt ble nominert til Innovasjonsprisen til Avfall Norge.

Det var imidlertid EcoFiber, som fikk prisen for sin gjenvinning av fritidsbåter. Jens Brustad og Wilfred Fowler er uansett fornøyde:

- Vi er veldig stolte over hva vi har fått til på bare ett år. Denne nominasjonen gir oss energi til å jobbe videre med produktet vårt.

- Bare det faktum å være nominert, betyr at vi har gjort noe riktig og gir oss tro på at det vi gjør er viktig. Vi har ca. 4 700 moduler som fraktes på norske veier, så dette blir veldig synlig, legger Fowler til.

Skandinavia

Modulcover som nå er tilgjengelig over hele landet har, ifølge initiativtakerne, fått svært gode skussmål fra de som har fått prøve produktet.

- Spesielt transportører setter pris på dette. Det går fortere å fjerne og montere, samt at man slipper å spikre med lekter for at plasten skal sitte. Og det beste er at man slipper vannskader og at det føles tryggere, forteller Fowler.

- Vi kommer til å satse på at Modulcover vil være tilgjengelig i Skandinavia om kort tid, sier Brustad.

I dag kan Modulcover brukes flere ganger. Norsk Gjenbruk jobber etter «sirkulærøkonomiske prinsipper som gjenbruk, resirkulering og det grønne skiftet».

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS