En Cat 323F Z-line i konseptversjon ble vist på Pons område på Vei og Anlegg 2018. Nå kan det bli en miljøpris til Pon Equipment AS for systemet.

Pon Equipment er toppnominert til gjev pris

Pon Equipment AS er en av tre kandidater til å vinne Næringslivets Klimapris 2018, som deles ut på Zerokonferansen 7. november 2018 i Oslo.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Næringslivets klimapris deles i år ut for femte gang. Prisen er et samarbeid mellom NHO, NTNU og miljøstiftelsen Zero.

Til årets pris kom det inn 20 nominasjoner fordelt på 18 ulike tiltak. Nytt av året er at man går ut med topp tre nominerte, og kårer vinneren blant dem på Zerokonferansen 7.november.

De tre toppnominerte er: Pon Equipment, Yara Birkeland, og Tine.

Juryen består av Ole Erik Almlid (fungerende adm.dir. i NHO), Olav Bolland (dekan ved fakultet for Ingeniørvitenskap, NTNU) og Marius Holm (daglig leder, miljøstiftelsen Zero).

- Norsk innovasjon av internasjonal betydning

Pon Equipment er nominert for utvikling av den batterielektriske gravemaskinen Cat323F Z-line, i samarbeid med Caterpillar.

25-tonneren er trolig først i verden av sitt slag.

Gravemaskinen ser ut som en vanlig Cat-modell, men Pon har bygd om og ersattet dieseltank med batterier. Utslippene, både av CO2, NOx og partikler forsvinner, og mindre tomgangskjøring vil kunne bidra til forlenget levetid på maskinen.

Juryen skriver om løsningen:

Markedet for løsningen er stort, men det er fortsatt i en tidlig fase. Imidlertid viser løsningen hvordan hvordan norsk innovasjon og utvikling kan skape store endringer av internasjonal betydning, og det inspirerer til utvikling av nye maskinkonsepter på flere områder.

Tine og Yara

Tine SA er nominert for «Systematisk og helhetlig klimaarbeid»:

Samvirket har en helhetlig tilnærming til å kutte klimagassutslipp i både egen virksomhet og gjennom hele verdikjeden de er en del av. Tine har vært tidlig ute og gjennomført en omfattende omlegging fra fossil til fornybar plast og energisamarbeid med utnyttelse av spillvann og CO2. Man har redusert utslipp fra egen transport og inngått nyskapende samarbeid for å ta i bruk og utvikle biogass under tittelen #KUKRAFT. Tine har også et omfattende arbeid for å hjelpe norske melkeprodusenter med å redusere klimautslipp, og tar i bruk ny teknologi og jobber med å redusere matsvinn.

Yara og Kongsberg Gruppen er nominert for «Utvikling av verdens første elektriske og autonome og autonome containerskip - Yara Birkeland».

Ved å bygge ett batteridrevet og selvkjørende containerskip ønsker man å fjerne utslippende fra skipstransporten og bidra til å flytte last fra vei til sjø. Med Yara Birkeland muliggjøres det nye forretningsmodeller og kommersialisering av teknologi som bidrar direkte til utslippskutt. Dette gir ny kompetanse og nye muligheter skapes langt utenfor egen virksomhet. Prosjektet inkluderer også endringer og nye løsninger for havneoperasjoner, og skaper teknologiutvikling mot nullutslipp også der. Byggestart høst 2018, sjøsetting første kvartal 2020 og autonom drift fra 2022.

Powered by Labrador CMS