En veldig hyggelig førjulspresang, sier Albert Kr. Hæhre om Svalbard-jobben

Glad for førjulsgaven

- Dette var en veldig hyggelig førjulspresang, sier Albert Kr. Hæhre etter at Hæhre Entreprenør ble tildelt oppryddingsjobb på Svalbard.

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Torsdag 20. desember 2018 sendte Store Norske ut en pressemelding om at Hæhre Entreprenør vil få oppryddingsjobben i Lunckefjell. Store Norsk skal legge ned kullvirksomheten i Lunckefjell og i Svea, og områdene skal ryddes og renses. Jobben starter med anleggene i Lunckefjell, mens Svea-biten kommer senere. I kamp med seks andre entreprenører, var det altså Hæhre Entreprenør som fikk første oppryddingsoppdrag der.

- Vi var jo i Lunckefjell og var med på å bygge anlegget som underentreprenør for Veidekke. Vi følte vi hadde god forutsetning for å gi en riktig pris og metode for å få dette til, og så vidt jeg forsto på byggherren gjorde vi nettopp det. Vi scoret 6 av 6 poeng på alle tildelingskriteriene, sier Albert Kr. Hæhre til AT.no.

- Denne jobben var sikkert god å vinne med tanke på at det senere kommer en jobb med å rydde hele Svea-området som er mange ganger så stor som oppdraget i Lunckefjell?

- Vi kommer til å være med å kjempe om de jobbene som kommer der oppe, men det er helt nye prosjekter, sier Hæhre.

SKAL TILBAKESTILLES: Lunckefjell skal tilbakestilles som det var før disse innstallasjonene kom på påass for noen få år siden.

Han er styremedlem i BetonmastHæhre-konsernet, samt en rekke andre selskaper. Han er også styreleder i BetonmastHæhre Arctic som ble etablert tidlig i 2018 med base på nettopp Svalbard.

- Vi ønsker være tilstede på Svalbard. Det er et interessant sted å være, og vi har mange ansatte med lang erfaring på Svalbard. Å etablere eget selskap der var første ledd i dette, og i første omgang er første oppdrag å utføre rehabiliteringen med Frøhvelvet i Longyearbyen, sier Hæhre.

Adm. direktør Jan Morten Ertsaas i Store Norske sier det var viktig å komme i mål med valget av entreprenør for den videre planleggingen. Maskinene som skal til prosjektet må seiles på båt til Longyearbyen og transporteres på slede på snø i vinter.

- Det var viktig å få varslet om valget slik at Hæhre kan detaljplanlegge prosjektet og få maskiner opp til Svalbard og trekke dem på snø over til Lunckefjell fra Longyearbyen.

Store Norske-sjefen sier de håper å komme i gang med de neste fasene i oppryddingen, altså selve Svea-området, i 2020 forutsatt at man kommer i gang med planarbeidet og får bevilgninger over statsbudsjettet i 2020. Det er heller ikke definitivt konkretisert hvor omfattende arbeidet blir, og om alle veiene for eksempel skal fjernes eller om noen av dem kan bli liggende.

Riksantikvaren har også vært inne i bildet for å vurdere om noen kulturminner skal bli stående i gruvesamfunnet det det er blitt utvinnet kull i mer enn 100 år.

- Alt fra før 1946 er automatisk fredet med mindre det avfredes igjen. Det blir stående. Men Riksantikvaren vil også se på de nyere fasene av Svea, så vi får vi se hva det fører til og om noe mer blir bevart, sier Ertsaas til AT.no.

PS: Verken Store Norske eller Hæhre Entreprenør ønsker å oppgi summen for hvor mye Hæhre vant oppdraget på.

Powered by Labrador CMS