SKÅL: Albert Kr. Hæhre på Fjellsprenger’n i november da han fikk tildelt gullfeiselen under den tradisjonsrike middagen på SAS-hotellet på Holbergs Plass.

Nyttårsintervjuet: Albert Kr. Hæhre

Gullfeiselvinneren for 2018 trives i stein og tunge anlegg, men hvordan liker Albert Kr. Hæhre (64) å feire julen?

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

På Fjellsprengningskonferansen i november ble anleggsveteranen tildelt Gullfeiselen av arrangør Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk. Salen reiste seg i en stor skål for Hæhre som har bygget opp entreprenørvirksomheten med samme navn.

Rett nok har Hæhre nå fusjonert med Betonmast, og i et års tid ble navnet endret til BetonmastHæhre Anlegg for anleggsdivisjonen. Nå er dette endret tilbake til Hæhre Entreprenør, noe vi kommer tilbake til i dette intervjuet vi gjorde med Albert like før julefreden senket seg.

- Hvordan opplevde du å få Gullfeiselen?

GULLFEISEL: Albert Kr. Hæhre er i den eksklusive gruppen som har fått NFFs gullfeisel. Her med styreleder Øyvind Engelstad (t.v.) i Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk.

- Det var en stor overraskelse, jeg må bare erkjenne det. Men det var veldig moro. Gullfeiselen er for oss som har jobbet hele livet med fjell, en utmerkelse som det settes veldig stor pris på å bli tildelt.

- Hvordan har 2018 vært for din del?

- Det har vært en utfordrende periode. Vi har sluttført en stor fusjon. Det er blitt store omveltninger i min hverdag. Vi har gått inn i en ny tid med hele selskapet, og fått en restrukturering som fullføres 1. januar 2019. Med ny konsernsjef i Stein Hov Skjelle, og Petter Vistnes som konserndirektør for anlegg føler jeg at vi har en veldig god struktur for anleggsdivisjonen for fremtiden.

BAUMA: En tur til Bauma i München er viktig. Her fra Volvo-standen i 2013. Fra venstre er Tomas Jonsebråten, Frank Ole Sørensen, Albert Kr. Hæhre og Tore Hansen (alle i Hæhre i 2013).

- BetonmastHæhre Anlegg endret navn etter bare et år, og har nå hentet tilbake Hæhre-navnet igjen for anleggsvirksomheten. Hva er din personlige reaksjon på det?

- Det var en beslutning man tok i konsernledelsen. Vi hadde forsøkt å få struktur på det nye konsernet, og man må kunne si vi har følt oss frem på hva som er det mest optimale. Det gamle Hæhre-merkenavnet ønsket man å spisse. Derfor var mest riktig å ta tilbake det gamle navnet for en entreprenør som skal være med på store infrastrukturprosjekter. BetonmastHæhre var kanskje noe mer vanskelig å forholde seg til, også for kundene.

- Du hoppet elegant over å si noe om hva du personlig føler over at navnet ble hentet tilbake?

- Jeg valgte å ikke delta i den diskusjonen, for det kunne blitt personlig. Tro det eller ei, jeg har ikke vært bidragsyter, men la det være sagt - jeg støtter det fullt ut.

- Hva tenker du om at Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA) og et par andre foreninger arrangerte en egen «konflikt-konferanse» for anleggsbransjen i november?

- Det sier meg at når man velger å sette i gang et så stort arrangement rundt et slikt tema, er det et tema man tar på alvor og et tema man ser på som et stort problem. Det (bransjen) kan ikke fortsette slik. Vi må finne andre måter å løse konflikter på enn i rettsalen. Vi må ta andre verktøy i bruk. Jeg var selv tilstede, og debatten engasjerer veldig. Nå skal det sies at det er gjort betydelig trekk, blant annet i Nye Veier med nye modeller som jeg tror veldig på. Dette går på et system (Prime-utvalg) som tvinger aktørene til å løse konflikter underveis i prosjektperioden. Dette har jeg tro på.

Fakta om Albert Kristian Hæhre

  • Født: 27.07.1954
  • Bosatt: Vikersund
  • Grunnlegger av Hæhre Entreprenør AS. Nå fusjonert med Betonmast. Albert Kr. Hæhre er styremedlem i konsernet, samt styreleder og styremedlem i en rekke andre selskaper.

- Tror du det blir færre konflikter mellom byggherrer og entreprenører i 2019?

- Håper det. Jeg ser at endel av kontraktene som er avsluttet i 2018 inneholder konflikter, men håper at nye kontrakter som er inngått i høyere grad presser aktørene til å løse konflikter underveis. Jeg tror toppen er nådd i 2018 eller kanskje 2019. Jeg tror ikke aktørene aksepterer å jobbe på denne måten lenger. Men på den annen side, det prates i bransjen om at flere kontrakter er på vei til rettsapparatet, så at det blir så mange færre konflikter tror jeg kanskje ikke. Husk at dette er lange prosesser som får etterdønninger i flere år.

- Hvordan har anleggsbransjen endret seg siden du fikk sprengningsertifikatet ditt for 45 år siden?

BRENNER FOR DE UNGE: Albert Kr. Hæhre brenner for de unge i bransjen, og for å gi de som ønsker seg inn i bransjen en mulighet.

Bransjen har endret seg helt enormt. Teknologi, utstyr og måte å jobbe på er en helt annen i dag. Alt er supermoderne med 3D-modeller og datastyring. Vi må kanskje ikke helt tilbake til steinalderen, men da jeg startet bodde vi seks mann på brakka, jobbet med håndholdt utstyr og det fantes ingen arbeidsmiljølov. 80-100 timers arbeidsuke med tungt kroppsarbeid hadde det blitt stor oppstandelse av idag. Det eneste man kan sammenligne før og nå med, er menneskene i bransjen. Samholdet man får med jobben og mennesketypene er mye av det samme.

BYSTE: Under feiringen av 60-årsdagen sin i 2015 fikk Albert Kr. Hæhre overraskende tildelt en byste av seg selv som han avduket med et stort smil. Feiringen ble kombinert med selskapets 40-årsjubileum – altså 100-årsfeiring.

- Hvilken anleggsmaskin er du mest spent på av maskinene eller merkene du aldri har kjøpt?

Hmmm, vi vært borti det meste. Valgene våre tas ut fra gode produkter og gode leverandører. Jeg har forsøkt å sette meg inn i det meste vi har vurdert å bruke. TBM har vi ikke sett behov for til vår drift, men jeg har stor respekt for TBM. Om det burde være mer av det i Norge sammenlignet med det som er drevet konvensjonelt, er jeg ikke sikker på. Om TBM var riktig på Follobanen får vi aldri svar på, konvensjonell drift ble aldri utredet der. Det var rart.

- Hvor lenge ser du for deg å jobbe i anleggsbransjen, og hva er målene for årene som kommer?

- Så lenge jeg har helse, synes det er moro og folk har bruk for meg, kommer jeg til å jobbe. Jeg ser ingen begrensning der. Jeg jobber for at vi skal befeste de tre entreprenørselskapene vi eier, og at de skal være ledende innen sine felt. Steen & Lund AS innen anleggsgartner, Isachsen Gruppen AS innen lokalmarkedet og Hæhre Entreprenør AS som landsdekkende. Vi skal befeste vår posisjon og være den mest attraktive arbeidsplassen for de beste folka.

- Hvor har du julefeiring i år og hvem har du rundt deg?

- Julefeiringen er i Vikersund med familien. Ingen reiser, bare være hjemme og kose oss.

- Hvordan er en perfekt jul for deg?

- Å kunne stå opp om morgenen, spise en god frokost og gå en tur i skog og mark. Vi har mye av det i Vikersund. Vel hjemme igjen, ta et godt bad og en kald pils og slappe av litt. Spise god mat og lese en god bok hører med. Ikke reise noen steder, og helst ikke starte bilen i det hele tatt.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS