Karantene på 60 timer ved kabotasje-kjøring
Og senest hver fjerde uke skal kjøretøyet returnere til opphavslandet.
Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.
Dette ble vedtatt i EUs transportkomité i Brussel torsdag 10. januar 2019, mens østeuropeiske lastebilsjåfører holdt en høylytt demonstrasjon på utsiden av bygget.
Det ble gjennomført en avstemning over den foreslåtte EU-vegpakkens tre hovedpunkter i transportkomiteen. Bare ett av de tre - kabotasjepunktet - fikk flertall, noe som skaper usikkerhet rundt den videre prosessen med pakken.
- Vi fikk dessverre ingen klare svar for alle punkter i EUs veipakke i Brussel. I stedet så vi en synliggjørelse av en splittelse som eksisterer mellom interesser i øst og vest, sier NLF-direktør Geir A. Mo i en pressemelding.
To av tre hovedpunkter nedstemt
Representanter fra NLF (Norges Lastebileier-Forbund) var til stede under avstemningen, som tidvis opplevdes som kaotisk.
Det skulle i utgangspunktet stemmes over tre hovedforslag knyttet til henholdsvis utstasjonering, kjøre- og hviletid og kabotasje.
Ved samtlige forslag ble det kort tid før avstemningsdagen fremlagt en rekke alternative forslag, hovedsakelig fra østeuropeiske representanter i EU-parlamentet.
Under avstemmingen av de to første forslagene knyttet til utstasjonering og kjøre- og hviletid fikk verken hovedforslagene eller alternativene majoritet. Det ble derfor ikke fattet et vedtak rundt noen av disse punktene. Det tredje forslaget, som omhandler kabotasje, fikk romslig majoritet med 27 mot 21 stemmer.
Kabotasje med karantene og retur til opphavsland
Kabotasjevedtaket er i utgangspunktet svært gode nyheter for norsk lastebilbransje:
Innholdet i forslaget innebærer innskjerpinger av de eksisterende kabotasjereglene. I dag kan man kjøre tre kabotasjeturer innen syv dager før en må ut av landet. Deretter kan man «snu på grensa», ta en ny internasjonal last inn til Norge og gjenta kabotasjekjøringen omtrent umiddelbart. Denne praksisen setter forslaget en stopper for, ved å innføre fri kabotasje i inntil tre dager, med en påfølgende karanteneperiode på 60 timer. Sistnevnte innebærer at man ikke kan returnere til samme land for nye kabotasjeoppdrag før det har gått minst to og en halv dag.
I tillegg inkluderer forslaget et nytt og viktig moment: Senest hver fjerde uke skal kjøretøyet returnere til opphavslandet.
Usikker prosess fremover
Men selv om forslaget fikk majoritet i Brussel, er det stor usikkerhet knyttet til hvordan prosessen videre faktisk vil bli. For mange av virkemidlene man kan benytte for å kontrollere kabotasjen er underlagt de øvrige forslagene, som begge ble nedstemt i komiteen.
- Derfor er det svært vanskelig å spå hva som nå vil skje. Først skal det bestemmes en dato for når de såkalte trilog-forhandlingene mellom Europaparlamentet, Rådet og Kommisjonen kan iverksettes. Vi satser og håper på at vedtaket som nå er fattet, blir stående også gjennom disse prosessene, sier Mo.
STILLING LEDIG:
-
Entrack søker mekanikere til avd. Møre og Romsdal / Sunnfjord
Mekaniker på jakt etter nye utfordringer? Se her!
-
Agaia AS søker fagarbeider- lærling
Er du vår nye kollega?
-
Isachsen Anlegg AS søker BIM-teknikker
Er DU den vi ser etter?
-
Franzefoss Pukk AS (FPU) Anlegg Steinskogen søker operatør/mekaniker
Vi søker ny operatør/mekaniker til knuseverk
-
Beck Maskin AS søker mekaniker
Vi søker servicemekanikere/montører
-
Hæhre Entreprenør AS søker anleggsleder
Er du en erfaren prosjekt- eller anleggsleder? Bli med i Hæhres betonggjeng!
-
Engcon Norway AS søker selger/produktveileder/ordremottaker
Er DU vår nye kollega?
-
Hæhre Entreprenør AS søker kontraktsleder
Er DU vår nye kontraktsleder?