Dam Skjerkevatn i Åseral.

Fikk byggepris for ny fyllingsdam

Hedersprisen «Damkrona 2018» for utmerket byggeskikk innen dambyggerfaget er tildelt prosjektet steinfyllingsdammen ved Skjerkevatn i Åseral kommune i Vest-Agder.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Det var byggherren, Agder Energi Vannkraft, som mottok prisen.

- Prisen viser at Agder Energi, sammen med gode rådgivere og entreprenører, er helt i norgestoppen innenfor dette fagfeltet. Byggingen av de to nye dammene var et godt gjennomført prosjekt og vi fikk et utmerket sluttresultat, sier Jan Tore Tønnessen, konserndirektør Vannkraft i Agder Energi.

AT.no var på anlegget i 2017. Les reportasjen her.

Det er Den Norske Damkomiteen som deler ut «Damkrona»-prisen. Utdelingen fant sted på et arrangement i regi av bransjeorganisasjonen Energi Norge i Oslo i slutten av januar 2019.

Størst i Norge

Fakta om dam Skjerkevatn:

  • Bruddkonsekvensklasse: 4
  • Volum (m3): 700.000
  • Høyde (m): 50
  • Lengde (m): 450
  • Byggherre: Agder Energi Vannkraft AS
  • Kostnad: 600 MNOK
  • Entreprenør: JV Skanska TT Anlegg ANS
  • Underentreprenør asfaltkjerne: Walo Bertschinger
  • Underentreprenør betong: Mur i Sør AS
  • Underentreprenør injeksjon: ECO Injeksjon AS
  • Leverandør tappeluke: Andritz Hydro
  • Rådgivende ingeniør: Sweco Norge AS

I 2018 ble byggingen av to nye steinfyllingsdammer; dam Heddersvika og dam Skjerkevatn, ved Skjerkevatn ferdigstilt.

Dammene har erstattet fem gamle betongdammer, som krevde svært kostbare vedlikeholds- og utbedringstiltak.

Dam Skjerkevatn er den største som er bygget i Norge de siste 20 årene.

De nye dammene gjorde at vannstanden i det opprinnelige Skjerkevatn ble hevet 23 meter, slik at Skjerkevatn og daværende Nåvatn nå fremstår som ett magasin. Som følge av dette har produksjonen av ren, fornybar energi i Skjerka kraftverk økt med ca. 40 GWh i året. Det tilsvarer omtrent det årlige strømforbruket til 2000 husstander.

- Dammen fremstår, med sin buede S-form, som et flott og nytt landskapselement. S- formen var et resultat av grunnforhold og topografi i dammens fundament, og resultatet har etter vår mening blitt en dam med et spektakulært utseende. Normalt er fyllingsdammer rettlinjede eller ens krummede, sier Tønnessen.

Steinsettingen i Dam Skjerkevatn i Åseral.

Tilpasset landskapet

Bygging av dammene ved Skjerkevatn gav potensielt store naturinngrep i form av veibygging, steinbrudd, deponier og planerte områder for rigg- og parkering.

- Skjerkevatn ligger i et sårbart landskapsområde tett inntil Setesdal Verneområde, og prosjektet har i samarbeid med Norges vassdrags- og energidirektorat hatt stort fokus på landskapstilpasning og at området skulle se pent ut etter at anleggsperioden var ferdig, sier Tor Åmdal, prosjektleder for byggeprosjektet.

De permanente veiene i området følger terrengformasjonene, slik at sprengning av skjæringer ble minimert. Alle midlertidige anleggsveier ble tilbakeført til naturtilstanden. Veiskråninger og avgrensninger av parkeringsplasser er sikret med samme type stein som brukt til å plastre dammen.

Steinbruddet er i all hovedsak lagt i den nye reguleringssonen, og er dermed under vann og skjult for innsyn størsteparten av året. På deler som stikker over vann er det sprengt en fjellhylle som er påført vekstmasser slik at terrenginngrepet minimeres.

Alle fyllinger ble påført stedlige vekstmasser etter hvert som anlegget skred frem. På denne måten startet reetableringen av terrenget allerede første byggeår.

- Deler av den gamle rørgata ned til Skjerka kraftverk er bevart som et minne om kraftbransjens stolte historie i Norge. Vi ser at området blir mye brukt i turistsammenheng, sier Åmdal.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS