HELT NY: 30-tonneren utenfor fabrikken i Korea. Lakken på maskinen har knapt tørket.

Viktig Doosan-nyhet for Norge

Hos importør Rosendal Maskin er det positiv mottakelse av nyheten om at Doosan lanserer en ny 30-tonns beltegraver på Bauma.

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Doosan DX300LC-7 er en helt ny maskin og lanseres på utstillingen i München i april. Den vil være tilgjengelig for kunder fra september i år.

- Dette er den største nyheten på årets Bauma-utstilling for oss, sier Anders Nordli i Rosendal Maskin AS.

Første i rekken

Maskinen blir den første i den nye generasjonen gravemaskiner i «medium size-størrelse» fra Doosan.

Maskinen er en videreutvikling av forrige modell som hadde Steg IV-motor. Den nye Doosan-modellen har Steg V-motor, og forbruket oppgis å være 7% lavere enn for forrige modell.

For å klare utslippskravene har Doosan valgt SCR/AdBlue, dieselpartikkelfilter og trenger ikke EGR (avgassresirkulering).

Skiftintervallene for partikkelfiltret er 9000 timer, og maskinen brenner filtret rent hver 60. time uten at føreren berøres av denne prosessen.

Nøkkelfri start

Videre er det endel annen «snacks». I den oppgraderte hytta sitter en ny 8-tommers touchskjerm med enkelt brukergrensesnitt og nye funksjoner. Som standard kommer det 360-graders kamera der bildene vises på en egen skjerm i hytta.

Man kan i tillegg bestille «ultrasonic»-sensorer som oppdager personer som beveger seg inn i maskinens dødsoner.

Maskinen har nøkkelfri start og hele seks ulike maskiner kan kobles til én nøkkel. Varmeapparatet er også oppgradert, og en artig liten detalj til er at aktivering av vinduspusserne med joysticken kommer som standard.

Nye mini’er

MINI-NYHETER: Minigravere DX27z (2,7 tonn) og DX35z (3,5 tonn) er egentlig to Bobcat-maskiner, men i Doosan-drakt.

På Bauma presenterer Doosan også to nye minigravere, DX27z (2,7 tonn) og DX35z (3,5 tonn). Begge er korthekkmaskiner som holder «rompa» innenfor beltenes bredder, og de kommer med Steg V-motorer (Kubota, 21 hk og 25 hk).

STEG V: DX62R-3 på 6-tonn kommer med Steg V-motor.

Nordli hos Rosendal Maskin påpeker at dette egentlig er to Bobcat-maskiner, men lakkert i Doosan-farger. Doosan eier også Bobcat, og disse maskinene vil bli levert etter Bobcat-oppskrift i tre år før Doosan ifølge Nordli tar modellene opp i eget produksjonsprogram.

Nordli påpeker også at 35-maskinen kommer med aircondition og en funksjon som automatisk drar ned turtallet etter bare noen sekunders tomgangskjøring.

GROM: DX800LC-5B veier 80 tonn og blir den største på programmet til Doosan.

Dette er imidlertid ikke de eneste «oransje Bobcatene» på Doosan-programmet. Også DX10z, DX17z og DX19 (ikke korthekk) produseres etter Bobcat-oppskrift.

Flere gravere

Steg V-motorer blir også å finne på de litt større gravemaskinene DX62R-3 og DX63-3 (begge 6 tonn), samt 8-tonneren DX85R-3 (alle med Yanmar-motorer).

NYTT OMRÅDE: Doosan kommer med en maskin (DX250WMH-5) for avfall og gjenvinning, et helt nytt område for Doosan.

6-tonnerne har 22% større motoreffekt enn forgjengeren, og også hydraulikksystemet er forbedret med en kapasitet på 132 liter i minuttet.

På Bauma lanserer Doosan også den langt «grovere» beltegraveren DX800LC-5B. Dette er en 80-tonns gravemaskin som overtar etter 700-maskinen som forsvant fra listene på grunn av nye utslippskrav.

Den nye 800-maskinen har samme hydraulikksystem som på øvrige store Doosan-gravere med elektronisk styring. Systemet sørger for at kun nødvendig mengde olje pumpes gjennom systemet for å løse oppgaven, og dermed reduseres forbruket.

- For oss er dette er et lite marked, men det er bra å ha den i porteføljen, og kanskje spesielt når vi tilbyr større maskinpakker, sier Nordli.

Helt nytt i Norge

Til slutt tar vi med noen linjer om en Doosan-maskin som blir helt ny på det norske markedet, DX250WMH-5.

Maskinen er skåret over samme lest som en 20-tonns 210-graver, men har bredere aksler (275 cm som standard) og kompakte dekk. Hevbar hytte kommer som standard fra fabrikk.

- Dette er en renspikket maskin for avfall og gjenvinning og helt nytt for Rosendal Maskin da vi ikke har hatt alternativer i Doosan-programmet. Dette er et marked vi nå må jobbe mer mot her hjemme. Slike maskiner vil være stasjonert fast på et anlegg på grunn av bredden, sier Nordli.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS