De siste par årene har den Troms-baserte gruppen, som har deponi og anlegg i Balsfjord, investert rundt 35 millioner kroner i oppgraderinger som nå gjør dem godkjent for håndtering av såkalte PFAS-forurensede masser.

Åpner for mottak av flyplassforurensede jordmasser

- Mange flyplasser har kontaminerte PFAS-masser de har fått pålegg om å håndtere, sier adm. direktør i Perpetuum, Are Lorentsen.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Perpetuum er Nord-Norges største privateide avfallsaktør, og tilbyr blant annet tjenester innenfor avfallshåndtering, slamsuging- og sanering. De siste par årene har den Troms-baserte gruppen, som har deponi og anlegg i Balsfjord, investert rundt 35 millioner kroner i oppgraderinger som nå gjør dem godkjent for håndtering av såkalte PFAS-forurensede masser.

Per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS) er organiske fluorforbindelser og miljøgifter som har vært brukt siden 1950-tallet, og som i dag forurenser jordmasser både i Norge og internasjonalt.

De største utfordringene her til lands befinner seg på flyplassene, forteller adm. dir. i Perpetuum, Are Lorentsen:

- Brannskum har inneholdt giftige PFAS-stoffer helt frem til 2007, så i dag ser vi at svært mange flyplasser har kontaminerte PFAS-masser de har fått pålegg om å håndtere. Disse stoffene er belastende for miljøet, og deponering er i dag den beste og tryggeste måten å håndtere de forurensede jordmassene på, sier han.

De siste par årene har den Troms-baserte gruppen, som har deponi og anlegg i Balsfjord, investert rundt 35 millioner kroner i oppgraderinger som nå gjør dem godkjent for håndtering av såkalte PFAS-forurensede masser.

Binder tungmetaller og PFAS

Perpetuum har i dag en mottakskapasitet på rundt 400.000 tonn PFAS- forurensede masser, og har et utbyggingspotensial på rundt fem millioner tonn til.

- I praksis bidrar denne typen deponering til en kjemisk stabilisering av forurenset jord, der restprodukter fra industrien blir benyttet som et bindende element – eller sorbent. Denne teknologien egner seg godt både til å binde tungmetaller og PFAS, forteller Lorentsen.

Skal hente avfall fra Europa

Behovet for deponitjenester av denne typen avfall er betydelig i Skandinavia, men nå åpner Perpetuum også muligheten for å finne aktører ute i Europa med behov for PFAS-deponering.

Derfor inngår selskapet nå en avtale med avfalls- og gjenvinningsaktøren Geminor, som skal undersøke mulighetene for å hente og sikre PFAS-masser i Troms.

- Internasjonalt finnes det knapt noen som kan tilby spesialtilpassede, bunntette deponiceller av denne typen, så per i dag er deponiet til Perpetuum rimelig unikt i Europeisk sammenheng. Vårt ønske er å bidra med at PFAS og andre giftige stoffer forvares på en trygg måte i Norge. Nå må vi undersøke omfanget av denne forurensingen i Europa, og se hvordan vi sammen med Perpetuum kan få håndtert massene forsvarlig, sier landssjef for Geminor i Norge, Kjetil Hausken.

- Flytting av denne typen masser er regulert på nasjonalt nivå, og er det er ikke fritt fram å sende PFAS-forurensede masser over landegrensene. Å kartlegge behovet og mulighetene som ligger i å sikre PFAS kontaminerte masser blir en viktig oppgave for oss i tiden som kommer, fortsetter han.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS