NUMMER SEKS: Lars Kristian Olrud (t.v.) fikk nylig levert sin sjette Komatsu-maskin på tre år. Alle levert av Hesselberg Maskin-selger Roger Wang.

Tungtsatsende propell

Han kjøpte seg gravemaskin som 20-åring og startet opp for seg selv. Tre år etter har han åtte ansatte, blant disse sin egen far, seks gravemaskiner, snart seks lastebiler og en gård som han restaurerer.

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Lars Kristian Olberg (23) rekker fram «labben» før han i neste sekund kommer på covid-19-reglene til Erna.

Det går i hundre for gutten fra Odalen når vi treffer ham på mammas oppvekststed, en gård på Kløfta. Denne skal han gjøre om til hovedkvarter for firmaet sitt, Oslo & Akershus Graveservice AS. Her skal han også bo i fremtiden, og er i full sving med å sette i stand det 150 år gamle hovedhuset på gården. Det blir rått.

Sov i traktoren

KOMPISGJENG: Hesselbergs Roger Wang (f.v.) er blitt godt kjent med kompisgjengen i Oslo & Akershus Graveservice AS, her ved noen av dem (videre fra venstre): Tom Anders Kåven, Ole Christian Granli, Frank Olberg og Lars Kristian Olberg.

Olberg har fra ung alder visst at han kom til å drive med gård eller maskiner. Eller begge deler som det lenge var. Men da han begynte å nøye seg med et par timers nattsøvn i traktoren, fikk han klar beskjed om å ta et valg.

Det ble maskiner, og familien som drev ganske stort med gårdsdrift, forpaktet bort egen jord.

- Jeg har alltid vært interessert i maskiner, og gikk rett fra skole til læra hos Veflen Entreprenør der jeg tok fagbrev, og etter hvert startet opp for meg selv, sier Lars Kristian Olberg.

Han begynte med en Komatsu PC78 (8 tonn) som han kjøpte av Hesselberg Maskin-selger Roger Wang, og fikk mye jobb av sin tidligere arbeidsgiver Veflen. Det gikk mye i kabelgrøfter i starten. Etter 3-4 måneder så han at oppdragsmengden økte, og han trengte ansatte. Nå er de åtte og graver grøfter, tomter og større jobber. Olberg sier de kan bli flere, men at det ikke er noe mål i seg selv.

RÅTT: Huset som Lars Kristian Olberg setter i stand er rundt 150 år gammelt og blir litt av et hus!

- Jeg vil ikke bli veldig stor, men om det er noen som vil være med i kompisgjengen så er det mulig vi blir flere, sier Olberg.

- Kompisgjeng? Det er slik du ser på det?

- Ja, vi har det gøy sammen og alle drar i samme retning, sier 23-åringen.

Sier aldri nei

- Denne gjengen sier aldri nei når de blir spurt om oppdrag, sier selger Roger Wang i Hesselberg Maskin AS.

Han leverte nettopp en ny Komatsu PC138US-11 til firmaet. Med skjær, Gjerstad G60-feste, Gjerstad 650 liters fastpusseskuffe, Engcon EC 219-tilt (med Qsafe) og Makin 3D maskinstyring, veier doningen 15,5 tonn med søkke og snøre. Fra tidligere har Wang levert to PC78 (8-tonnere), én PC55 (ca. 5 tonn) og to PC210 (23 tonn), alle Komatsu.

- Det har blitt Komatsu på grunn av service og driftssikkerhet. Jeg har ikke hatt trøbbel med maskinene i det hele tatt, og det er blide og trivelige folk jeg har å gjøre med, sier Olberg.

Arbeidslyst

Når firmaet hans flyttes fra Løten i Innlandet til Kløfta i Viken, flytter han det samtidig ut av området til Hesselberg-selger Wang. Olberg understreker imidlertid at han vil fortsette å handle av Roger Wang.

STOLT: Pappa Frank Olberg er ansatt i sønnens firma. Han er stolt av det gutten har fått til, men kanskje ikke overrasket.

- Har du mange kunder som er så unge, Roger?

- Nja, noen er så unge, men det er ikke mange som har så mange maskiner og utstyr. Men Lars Kristian klarer dette, for han har arbeidslysten til det, sier Wang.

Dette kan pappa Frank Olberg skrive under på. Han er selv ansatt hos sin sønn, og er selvfølgelig stolt av hva gutten har fått til. Overrasket er han kanskje ikke.

- Han blir utrivelig om han ikke har noe å gjøre, humrer far Frank som sitter mest i lastebil og kjører masse.

Motorsag som 12-åring

- Da han var 12 år kjøpte jeg motorsag til ham slik at han kunne kappe og selge ved. Mange stusset over at jeg kjøpte det til en 12-åring, men jeg kjøpte også alt av verneutstyr og med krav om at jeg skulle være med når han jobbet, sier Frank.

Hvilket var stort sett når det dukket opp en ledig stund. Frank forteller at en gang det var 20 blå ute, og han selv så for seg godstolen foran peisen. Da sa Lars Kristian klart fra at det finnes klær å ta på seg. Så bar det ut i skogen.

GÅRD: Huset som pusses opp er barndomshjemmet til mamma Anne Gunn og ligger på Kløfta.

Da gutten ble 13 og fikk se en Camaro, snudde han seg til sin far og sa:

- En slik skal jeg ha.

Da var det bare å file opp sagbladet og dra på seg klær. Tre år senere fant Lars Kristian en Camaro til salgs på Finn. Han hadde spart alt av konfirmasjonspenger, bursdagespenger og lønninger, men manglet fremdeles 60.000 kroner. De fikk han låne av pappa Frank, og Camaroen byttet eier.

- Han jobbet knallhardt, og hver gang han hadde tjent en hundrelapp kom han med seddelen til meg for nedbetaling. Da det gjensto 10.000 kroner hadde jeg ikke hjerte til å ta imot mer, og jeg etterga resten, sier Frank Olberg.

Planer på gården

Når firmaet flytter fast til Kløfta, har Lars Kristian store planer. I oktober for snart tre år siden sa han at han skulle restaurere huset som da var nesten falleferdig, på tre år. Det ser ut til at den planen holder.

Videre skal det bygges ny vaskehall i tilknytning til en låve der det er verksted, og han skal få bygget verksted for maskinene i nytt bygg på tunet. Verkstedet i låven skal settes av til personbiler.

- Gutta har ikke alltid så mye plass hjemme, og det er fint å ha et sted å kunne skru litt på bilene, sier Olberg.

Han påpeker at det nye bygget neppe reises i år. Med kjøp av den nye Komatsu-korthekkmaskinen, samt to nye Scania med levering i mai, er investeringsbudsjettet tøyd.

Scania

På plassen står det forøvrig kun Scania, akkurat som det kun er Komatsu som gjelder for maskiner.

- Sånn er det, er guttens forklaring.

En virkelig godbit av en Scania, er snutebilen 144G med 460 hk. 2002-modellen er i drift, men den slipper unna de tyngste jobbene. Pappa Frank hadde mange fingre med i spillet da de kjøpte denne bilen som sist gikk i tjeneste i Trøndelag.

- Vi har pusset den litt opp litt nå, og skal gjøre mer innvendig. Jeg tror faktisk det bare er to slike, med sovekøye og luftfjæringer, igjen i landet, sier Frank.

Da vi skrev kun Scania, var det kanskje litt uklart. For på tunet står det også et flak av en 3-akslet Kenworth-trekkvogn med leilighet bak førerplassen.

Det er sånt som de driver med, denne gjengen i Oslo & Akershus Graveservice AS.

Powered by Labrador CMS