KORTREIST: Den nye Manitou teleskoptrucken til Infinitum skal bringe de komprimerte flaskene over gårdsplassen. I dag er reisen lengre for tomgodset som transporteres til østkysten av Sverige eller Tyskland.

Erstatter 22 vogntog

Alle bokser og flasker som pantes i Norge ender hos Infinitum. Fra nyttår tar de i bruk en Manitou teleskoptruck med egne, spesiallagde tilhengere for å levere ferdigvarene i stedet for lange lastebiltransporter.

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

I dag sendes alle de innsamlede PET-flaskene fra Norge til Norrköping i Sverige og Rostock i Tyskland for oppmaling og viderebehandling. Ved nyttår skal Veolias nye anlegg, som ligger vegg-i-vegg med Infinitum i Fetsund i Viken, stå for videreforedlingen.

Nordmenn er verdensmestere i resirkulering av emballasje for drikkevarer. Aluminiumsbokser for øl og PET-flasker for kildevann var det som satte fart i resirkuleringen i Norge i 1999. I fjor ble det samlet inn 1,15 milliarder bokser og flasker i Norge, og det er nesten 90 prosent av alt som blir omsatt.

Mye luft

SPESIELL: Avdelingsleder Ståle Maldum hos Infinitum har tegnet og fått laget tilhengere etter egne tegninger, og Fredrik Stangeland fra Hesselberg Maskin har levert teleskoptrucken.

Infinitum har tre mottak i Norge, og anlegget i Fetsund er det desidert største med 80 prosent av volumet. De to andre ligger i Trondheim og i Bjerkvik i Nordland.

Det er enorme mengder luft i og rundt flasker og bokser når de er pakket i sekker fra butikkene. Når de ankommer Fetsund, blir bokser, flasker og korker separert. Deretter blir flaskene og boksene presset sammen i «bailer» som er 300 kg tunge og nær én kubikkmeter store. I disse er det 12.000 flasker som blir klemt sammen med 120 tonns trykk. Det skilles også mellom fargede og transparente flasker.

Endrer

Enn så lenge blir alle disse bailene med plast kjørt ut av Norge for å bli malt opp til pellets og flakes. Hvert femte lass har gått til Rostock i Tyskland mens resten har gått til svenske Norrköping. Hver uke går det i snitt 22 vogntog med slike bailer ut fra industriområdet på Heia i Fetsund.

MASSIVE: Hele 1200 plastflasker er det i hver bail. De presses sammen med 120 tonns trykk.

Nå blir transporten av bailene så kortreist som praktisk mulig. Veolia har bygget et nytt anlegg på samme tomt som Infinitum for å lage plastpellets og flakes. Dermed går transportdistansen av de ferdige varene til Infinitum ned fra over 400 kilometer til Sverige og 800 kilometer til Tyskland til bare noen hundre meter. Fortsatt vil all aluminiumen de gjenvinner gå til gjenbruk hos Hydro i Holmestrand.

En maskin

Derfor har Infinitum gått til anskaffelse av en Manitou teleskoptruck. Til den har de fått laget fem spesialhengere som bailene skal transporteres med over gårdsplassen. Standard motvektstrucker skal fortsatt laste inne i Infinitums anlegg, mens teleskoptrucken skal trekke pengene over til naboen og losse der.

OVER PLASSEN: Turen over gårdsplassen fra Infinitum til Veolias nye fabrikk er bare noen meter.

Hengerne er produsert av Infinitums nabo Bary AS etter egne tegninger. Bary AS har for øvrig måttet melde oppbud, og ble slått konkurs 26. mai.

Flere oppgaver

Tidligere har Infinitum kun brukt vanlige trucker til alle sine løfte- og lasteoppgaver. Den nye Manitou-maskinen er en standardmaskin med sju meters løftehøyde som kan løfte 3,3 tonn. Den er utstyrt med et standard klemaggregat i tillegg til at Infinitum også har andre verktøy til den.

Planen er å kunne bruke teleskoplasteren også til lasting av containerskapene med aluminium som skal til Holmestrand. Med lenger rekkevidde, er det enklere å stable inne i containerne. Også lossing av biler uten tipp vil være en av arbeidsoppgavene den nye Manitou-maskinen skal brukes til.

I høst vil Veolia starte prøveproduksjon på sitt nye anlegg i Fetsund. Håpet er at det på sikt også kommer en blåsemaskin som lager emnene for nye PET-flasker til Fetsund. Nå brukes det lite resirkulert plast i norske brusflasker, men flere bryggerier ser på mer miljøvennlige løsninger.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS