VERDENSNYHET: Det er laget én av den beltegående mobilkranen Liebherr LR 1250 Unplugged, og det er den du ser på dette bildet. Kranen står ved innendørs skianlegget Snø like nord for Oslo.

Verdens første mobilkran på batteri

LØRENSKOG (AT.no): Med hornorkester og en visepresident fra Stortinget på plass, ble verdens første batteridrevne beltegående mobilkran presentert i Norge tirsdag 1. desember.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Det var med andre ord stor stas, og ikke en rent så liten milepæl ble notert, da den beltegående Liebherr-fagverks mobilkranen på batteridrift, ble presentert ved skianlegget Snø i Lørenskog nord for Oslo. Det er Kynningsrud Nordic Crane AS som er kunde av verdens første, og eneste, kran av denne sorten.

250 tonn

Største komponent veier kun 42,5 tonn. Dette er hovedmaskinen uten belter og motvekter. Kranen har en løfteevne på hele 250 tonn, og kan løfte opp til 148 m i løftehøyde og 97 m i radius.

STOR DAG: Under lanseringen av den helelektriske beltegående mobilkranen, fra venstre: Ingjerd Schou (H), femte visepresident Stortinget og stortingsrepresentant, Elmer Kildal, kranfører (i hytta), Harald Kynningsrud (styreleder Kynningsrud), Eirik Kynningsrud, daglig leder Kynningsrud Nordic Crane AS og Thomas Bohlin, Ing. Hans P. Øen AS, Liebherr-importør til Norge AS.

Den er helelektrisk drevet, enten kun på batteri eller med ledning plugget inn i tillegg. Maskinen har en batteripakke på 200 kWt (dobbelt så stort som den største Tesla-batteripakken), og denne gir nok energi til at maskinen kan rigges og deretter belte 650 meter av sted.

Se video fra markeringen med den batteridrevne krana:

Alternativt holder batteripakken til å arbeide uten tilkoblet strøm i minimum 4,5 timer (6 timer er oppnådd under test). Når maskinen er på plass der den skal jobbe, kobler man til 400 V (32 A) som er nok for å drifte maskinen og lade batteriet. Ladning av batteriet tar 9 timer med 400 V og 32 A, og 4,5 timer med 400 V og 63 A. Når maskinen er koblet til strømnettet, kan den jobbe kontinuerlig 24-7.

Miljømaskin

Etter 10.000 timers drift, vil en maskin på denne størrelsen spare miljøet for 70.000 liter diesel og 180.000 kg CO₂. I tillegg er 95% av batteriet resirkulerbart, altså man kan plukke ut sjeldne og ikke fornybare mineraler og komponenter fra batteriet og bruke disse på nytt.

Også hydraulikkoljen er av den miljøvennlige sorten, bioolje. På tross av at dette er en stor maskin, er det bare 400 liter hydraulikkolje på den siden dette er en fagverkskran uten sylindre og teleskopbom.

STILLE: Miljø er ikke bare utslipp, men også støy overfor omgivelsene, og ikke minst arbeiderne på anlegget.

Kranen ble presentert 1. desember på formiddagen, men nyheten ble holdt skjult i noen timer frem til 17.00, da Liebherr i Tyskland hadde en verdensomspennende presentasjon av maskinen.

Kynningsrud Nordic Crane har satt maskinen i drift for å heise prefabrikkerte betongelementer til bygging av en ny skole for Wang ved innendørs skianlegget Snø på Lørenskog utenfor Oslo. Under den norske presentasjonen var visepresident på Stortinget, Ingjerd Schou (H), på plass.

- Dette er en verdenssensasjon som jeg vil gratulere med. Om noen lurer på om Norge er ledende i det grønne skiftet, så ja, det stemmer, sier høyre-politikeren og visepresidenten.

Hornmusikk

Hele arrangementet ble åpnet med en nydelig fanfare av Det Norske Blåseensemble som i anledningen stilte med fire trompetister og fire trombonister, før styreleder Harald Kynningsrud i Kynningsrud AS, tok ordet.

- Denne kranen tilfredsstiller alle fremtidige krav til miljøutslipp, uansett hvor den løfter, sier Harald Kynningsrud om omtalte maskin som en banebrytende verdensnyhet.

Deretter fikk Thomas Bohlin, adm. direktør i Hans P. Øen som importerer Liebherr-kranene i Norge, ordet.

- Dette er den første og eneste kranen av denne typen i verden, og jeg må få berømme Kynningsrud som insisterte på å få levert den første. Dette er fremtidens kran, sier Bohlin.

- Vi har mål om å være best på miljø, og miljøtankegangen er ryggraden hos oss. De siste årene har vi gjort store investeringer for å ha den beste og mest moderne maskinparken. I dag presenterer vi en helt 0-utslippsmaskin, sier daglig leder Eirik Kynningsrud i Kynningsrud Nordic Crane AS.

Investert en halv milliard

De tre siste tre årene har Kynningsrud samlet investert over 500 millioner kroner i nye, moderne mobil- og lastebilkraner, som enten er elektriske eller bygget for biodiesel og miljøolje.

I en pressemelding fra Kynningsrud Kran påpekes det at selskapet er den fremste aktøren innen utleie og prosjektgjennomføring i Norge og Sverige. Kynningsrud har en strategi om å være best på miljø, og med 300 ansatte og 300 maskiner utføres det flere tusen løft hver dag.

Powered by Labrador CMS