Tone Lindberg Grøstad, direktør i Maskingrossisternes Forening (MGF). MGF-medlemmene har hatt et shaky år bak seg. Foto: Espen Braata

- Alle vil være del en av løsningen

- Våre medlemmers produkter blir ofte beskrevet som en del av problemet, men de er alle opptatt av at de skal være en del av løsningen!

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Dette sier direktør Tone Lindberg Grøstad i Maskingrossisternes Forening (MGF) i dette juleintervjuet.

MGF måtte gå til det skrittet å utsette Norges største anleggsmesse, Vei og Anlegg, som etter planen skulle arrangeres våren 2021. Hvilke tanker gjør du deg om denne beslutningen?

- For oss var det en helt naturlig beslutning å ta, gitt den situasjonen vi stod i og står i, knyttet til covid-19. Det er vanskelig å se for seg at vi ville klart å holde utstillere og besøkende trygge for smitte når vi skal ta imot i underkant av 25.000 besøkende på Norges Varemesse. Sikkerheten skal alltid veie tyngst hos oss i MGF, og det har vært stor enighet blant våre medlemmer. Men, det er selvfølgelig vemodig og trist å måtte utsette folkefesten for anleggsbransjen nesten ett år. Jeg tror mange hadde gledet seg veldig, og at Vei og Anlegg var et lys i tunnelen for mange etter et 2020 som ble veldig annerledes.

Hvilke konsekvenser får utsettelsen av Vei og Anlegg (til februar 2022) for MGF?

- For MGF er det selvfølgelig en økonomisk konsekvens av å ikke avholde messen som planlagt, men vi har et godt fundament til å klare slike utfordringer. For noen få utstillere var det også i starten en del bekymring knyttet til at messen arrangeres tidligere enn vanlig, og at man kan møte på noen utfordringer knyttet til vintervær. Vi har jobbet tett med de som har tatt kontakt med oss for å svare ut deres bekymringer, og for disse har vi funnet gode løsninger. Vi har tett samarbeid med Norges Varemesse, gode ressurspersoner hos våre medlemmer som stiller i en ressursgruppe for vinterutfordringer, og ikke minst kontakt med noen entreprenører som er vant til å transportere og håndtere maskiner i all slags vær.

Tone Lindberg Grøstad på kontoret med forgjengere på veggen bak. Foto: Espen Braata

Hvordan tror du 2021 blir?

- Jeg tror vi kommer til å se et annerledes 2021 også. Selv om vaksinen nå er på vei til Norge, så kommer det nok ikke til å normalisere seg før nærmere sommeren. Men, jeg tror at vi kommer til å se mennesker bry seg mer om hverandre og besøke hverandre mer nå som vi har vært uten sosial kontakt så lenge. Jeg er veldig spent på hvordan markedet kommer til å utvikle seg, og jeg tror vi kommer til å ha enda mer fokus på grønn utvikling i bygg og anlegg.

Er det noe du angrer på at du gjorde eller ikke gjorde i «annerledesåret» 2020?

- Dette året har vi vært stort sett på hjemmekontor, og jeg angrer på at vi ikke tidligere hadde et fokus på hvordan sosial distansering påvirker ansatte. Folk reagerer veldig forskjellig, og det ble nok tøffere for enkelte enn jeg hadde regnet med. Jeg håper og tror at vi har klart å rette opp dette i løpet av de siste månedene.

Er det noe du er spesielt stolt over i «annerledesåret» 2020?

- MGF er en bransjeforening som tradisjonelt jobber med fagsaker, men da covid-19 kom fikk vi snudd oss rundt slik at vi kunne være et ressurssenter for medlemmene i forhold til smittevern, forskrifter og permitteringer. For oss har dette vært både utfordrende og lærerik, men ikke minst har det knyttet oss enda nærmere våre medlemmer

Hva eller hvem har spesielt imponert deg fra året vi nå legger bak oss?

- Det naturlige svaret er selvfølgelig alle de sykepleierne og legene som har stått i stormen for oss, og ikke minst Espen Nakstad som har stått i media dag inn og dag ut og pedagogisk fortalt oss hva vi skal gjøre og hva status er. Men, jeg må også trekke frem alle serviceteknikerne som har vært i førstelinjen for å holde samfunnskritiske funksjoner i drift. Gjennom diskusjon og samarbeid med kommuneoverleger rundt i det ganske land har vi satt lys på hva som skjer hvis ikke serviceteknikerne kommer frem til utstyr som må vedlikeholdes eller repareres. Til daglig er dette en usynlig arbeidsgruppe, men både sykehus og forsyningskjeder stopper fort opp hvis de ikke er ute på veien og trosser fare smittefarer og andre farer. I tillegg har de vært kjempedyktige på smittevern, og det har vært utrolig få blant våre medlemmer som har opplevd smitte i egne bedrifter.

Miljø og mindre klimautslipp blir stadig viktigere, hva gjør MGF for å redusere eget utslipp eller påvirke til redusert utslipp i bransjen?

- Som forening har vi ingen direkte utslipp, og de ansatte bruker kollektivtransport til og fra kontoret. Men, MGF jobber aktivt for å bidra til kompetanse om, og innfasing av, nullutslippsmaskiner sammen med våre medlemmer. Som forening har vi ingen direkte utslipp, og de ansatte bruker kollektivtransport til og fra kontoret. Våre medlemmers produkter blir ofte beskrevet som en del av problemet, men de er alle opptatt av at de skal være en del av løsningen! Vi er medlem i Grønn Anleggsektor, bidrar i utarbeidelsen av ny norsk standard for utslippsfrie bygge- og anleggsplasser, og ikke minst både holder vi foredrag og deltar på konferanser for å bidra med all den gode kompetansen og de gode initiativene våre medlemmer tar for at vi skal nå klimamålene.

Hva er den største utfordringen for bransjen i dag?

- Jeg har jo en bakgrunn fra olje- og gassindustrien og er overrasket over hvor høye tall vi har for skadde og også drepte i arbeidssammenheng i bygg og anlegg. Så jeg vil slå et slag for sikkerheten for alle jentene og guttene på bygge- og anleggsplassene. I tillegg har vi en vei å gå for å senke utslippene, og mye kan gjøres med den teknologien vi har i dag. Jeg håper at vi i 2021 kan sette fokus på de lavthengende fruktene, og finner målemetoder som gjør at vi kan bevise at det monner. Jeg tror dette vil være med å øke omdømmet til bransjen.

Beskriv en perfekt jul for deg?

- En perfekt jul for meg er å tilbringe mye tid med familie, snø utenfor dørene og muligheten til å spenne på seg skiene i mellomdagene. Det viktigste er å ha tid til hverandre, og ta igjen alt vi ikke får gjort i en hektisk hverdag.

Hva er ditt største ønske for det nye året?

- Jeg ønsker at vi skal bli flinkere til å prate hverandre opp i samfunnet, at vi får stoppet tendenser til polarisering og at vi klarer å ta vare på hverandre inntil vi igjen kan ha en normal hverdag uten covid-19.

Powered by Labrador CMS