LØNN: Juridisk rådgiver i Simployer Hans Gjermund Gauslaa opplyser at arbeidsgivere som stenger dørene på grunn av ekstremvær fortsatt er ansvarlige for å betale lønn til ansatte som ikke får jobbet.

Arbeidsgivers ansvar for lønn ved ekstremvær

Kraftig snøfall og vind gjør at flere virksomheter midlertidig må stenge dørene på Sørlandet. I slike tilfeller må arbeidsgiver likevel betale lønn til arbeidstakerne.

– Det er arbeidsgiver som har den økonomiske risikoen i slike tilfeller. Det betyr at de må betale lønn i samsvar med den arbeidsavtalen som er inngått selv om snø og vind hindrer vanlig drift, sier juridisk rådgiver i Simployer Hans Gjermund Gauslaa.

Simployers rådgivere har de siste dagene mottatt flere henvendelser fra virksomheter knyttet til den ekstreme værsituasjonen på Sørlandet. Mye snø, stengte veier og en oppfordring fra myndighetene om å la bilen stå har gjort at flere virksomheter midlertidig har vært nødt til å stenge eller redusere driften.

Ikke lovbestemt

Den økonomiske risikoen knyttet til lønnsutbetaling er ikke lovbestemt, men er et arbeidsrettslig prinsipp knyttet til den inngåtte arbeidsavtalen.

INGEN LØNN: Hvis en arbeidstaker ikke kommer seg på jobb på grunn av dårlig vær, er ikke bedriften forpliktet til å betale lønn ved fraværet.

– Der arbeidsgiver ikke har mulighet til å holde arbeidstaker i jobb, er det oppsigelse eller permittering som er de virkemidlene arbeidsgiver eventuelt må benytte for å frigjøre seg fra lønnsplikten, men ved kortvarige driftsstans er det ikke hensiktsmessig å benytte verken oppsigelse eller permittering, sier Gauslaa.

Arbeidstakers ansvar å komme seg på jobb

Er det imidlertid arbeidstaker som ikke kommer seg på jobb på grunn av det dårlige været, vil ikke arbeidsgiver være forpliktet til å betale lønn for fraværet.

I slike tilfeller er det arbeidstaker som har lønnsrisikoen. Arbeidsgiver vil her ikke være forpliktet til å betale lønn, selv om arbeidstaker helt uforskyldt er forhindret fra å komme på jobb, sier Gauslaa.

Anbefaler hjemmekontor

Simployers rådgiver anbefaler arbeidsgivere å vurdere om arbeidstakerne kan utføre noe av arbeidet på hjemmekontor.

– Hvis dette ikke er mulig, kan et alternativ til permisjon med eller uten lønn være at arbeidstaker avspaserer og eventuelt jobber inn timene senere eller eventuelt avvikler ferie, sier han.

Powered by Labrador CMS