SÅ DET KNAKER: Arbeidsforholdene er enkelt fortalt tøffe for VTN-betongsaksen som knuser betongplaten med en «spagettiblanding» av armering i seg, nede ved sjøkanten i Tønsberg.

Betongsaks-kjempen fikk nok å bite i

TØNSBERG: - Vi er et lite firma som har spesialisert oss på vanskelige jobber, sier daglig leder Per Olav Vanebo i Buskerud Gjenvinning AS. Det skal gudene vite at selskapet fikk i Tønsberg.

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

KRAFTIG: Med en kraft på 214 tonn ytterst i «nebbet» og 740 tonn inne, må betongen og armeringen gi etter.

På Kaldnes brygge i Tønsberg skal selskapet fjerne ei gammel betongplate som ligger igjen fra tidligere verftsvirksomhet. Nå er det luksuriøse leiligheter som gjelder i det flotte området rett ved sjøen i Tønsberg. Rundt anlegget og den 2000 m2 store betongplaten som skal fjernes, ligger det allerede mange nybygde leilighetskomplekser som folk har flyttet inn i. Nå skal det bygges mer, men altså, denne betongplaten på 10.000 tonn må først bort.

1,4 meter til 3 meter

Fundamentene på det største området varierer fra 1,40 meter til 1,60 meter, men i noen mindre områder er det fundamenter med tykkelse på 2,5 til 3 meter. I betongen er det 32 mm armering, tett i tett med ca. 4 cm avstand. Jobben har vært et lite «problembarn» i lang tid, og har medført en utsettelse på videre byggeplaner i halvannet år, får A&T opplyst.

1850 MM: Gapet er hele 1850 mm, og selve kjeften er smal for å trenge gjennom det harde materialet. Per Olav Vanebo (t.v.) i Buskerud Gjenvinning AS har kjøpt redskapen av Kai Moen i Malleus Maskin AS.

Normalt ville mange gått løs med pigging av platen, men dette så Vanebo tidlig at var en dårlig løsning. For det første ville det ta uhorvelig lang tid, og man måtte satt på flere maskiner. Dette igjen ville vært veldig til bry for naboene, spesielt på grunn av støy. Dessuten er betongen så tykk mange steder at spettet ikke ville nådd ned, og i stedet stå å dunke og male opp materialet til mel, med risiko for at spettet ville knekket (hvilket allerede har skjedd). Dessuten kan man bare pigge mellom 08-16, og Buskerud Gjenvinning-gjengen jobber lengre dager enn det.

Måtte klippes opp

- Løsningen var betongsaks for å klippe opp og knuse betongen slik at armeringen løsner, sier Vanebo.

Han ringte Kai Moen i Malleus Maskin AS for å høre om Moen hadde en tilgjengelig VTN-saks. Moen tok kontakt med den italienske produsenten og spurte om de hadde en med spesifikasjonene den norske entreprenøren trengte. Vanebo måtte ha en saks med smal kjeft for å trenge gjennom betongen, og med stor åpning og voldsom kraft. VTN hadde modellen PD80 liggende med smal kjeft slik Vanebo trengte. Denne saksen er 3,2 meter høy, veier 8,4 tonn, har åpning på 1850 mm og har klemkraft på 740 tonn inne og 214 tonn ytterst. Saksen er montert på en Cat 349F (53 tonn) med OilQuick 90-feste, og den krever 650 l/min. under 350 bar trykk for å jobbe optimalt!

PLUKKER OPP: Mens en maskin knuser ned materialet, følger en annen etter og plukker opp armeringen med en Gauss magnet.

- Dette er den største VTN-saksen vi har levert i Norge noen gang, og selvfølgelig den eneste av sitt slag, sier Moen i Malleus Maskin som nå er en del av Agder Gruppen etter oppkjøp sist høst.

Skaller av med piggen

Med denne saksekjempen fjerner Buskerud Gjenvinning AS ca. 40 m2 om dagen. Vanebo kan ikke svare på spørsmålet om hvor lang tid de ville brukt på å fjerne betongplaten med pigging, og mumler i stedet at det neppe hadde gått. Noe er han imidlertid tvunget til å fjerne med pigghammer, og det er de tykkeste fundamentene som er opptil tre meter tykke og proppet med armering.

- Her bruker jeg en 38-tonns Cat 335 med fem tonns Furukawa slaghammer, og pigger løs 3-5 m3 om dagen! Man må sette piggen helt på kanten av betongen og skale den av, litt og litt, sier Vanebo.

PIGGING: I dette området har Buskerud Gjenvinning AS måttet bruke hydraulisk slaghammer og skalet av litt etter litt av betongkanten. Det har lang tid!

- Denne jobben trodde vi først ville ta 2-3 dager, men vi kommer til å bruke 6-7 uker i stedet! sier han og er glad for at kontrakten er formet slik at han får betalt for tiden det bare må ta.

En tredje maskin på prosjektet, en Cat 325 NG på 30 tonn med Gauss magnet (også den levert av Malleus Maskin), går etter de to andre og suger til seg armeringen som selvfølgelig sorteres separat fra betongrestene.

Marked i endring

Selv om Vanebo bestilte en større saks enn han kanskje i utgangspunktet hadde planer om, er han ikke i tvil om at det blir nok av oppdrag for den storkjefta italieneren. Etter jobben i Tønsberg, sto noen gamle skiheisfundamenter i Kongsberg for tur, og tendensen er at det bare blir flere og flere jobber i sentrale strøk der VTN-saksen kan få oppdrag.

- Tilbakemeldingene vi får fra de som bor her, er at de knapt hører når vi jobber med saksen. Piggingen må vi stoppe klokken 16, og jeg tror det blir mindre pigging i sentrale strøk i fremtiden, sier Vanebo.

LENGE I GAMET: Per Olav Vanebo har lenge drevet med i riving og demolering, og har mange tanker om hva som funker ulike steder.

- Hvordan kom du frem til at det var en rugg av en saks som måtte til på jobben her i Tønsberg?

- Jeg har jobbet med dette siden 1990-tallet, og vi liker spesielle og vanskelige jobber. Erfaring har nok litt å si for å finne løsninger, sier han og legger til at tross tre ansatte inkludert seg selv, har de full pakke med riveutstyr i firmaet, inkludert to riveroboter, maskiner, klo, klyper, sakser og pigghammere.

Enda større til høsten

På Bauma i oktober skal VTN stille ut en enda større betongsaks som Malleus Maskin skal ha med seg hjem etter utstillingen. Denne skal etter planen monteres på enten en Volvo 750-beltegraver på ca. 75 tonn eller en Cat 390-beltegraver på ca. 100 tonn, og tilbys i utleieflåten til Agder Gruppen. Innfestning er OilQuick 120-fester.

- Jeg tror det går den veien i Norge, at mer og mer spesialutstyr tilbys som utleie. Det er ikke alle som vil ha så spesielt utstyr i egen park, sier Kai Moen i Malleus Maskin som nå altså er en del av Agder Gruppen.

Powered by Labrador CMS