EGENSKAPER: - Med singelmonterte Nokian Ground Kare vinterdekk har Hitachi-graveren fått helt andre kjøreegenskaper enn tidligere, sier Roy Ove Larsen.Foto: Bjørn E. Eriksen
Ble som ny maskin etter dekkskifte
REVETAL: Da Roy Ove Larsen monterte Nokians Ground Kare dekk på hjulgraveren Hitachi ZX 145W fikk han en ny og bedre arbeidsdag.
Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.
Annonse
Larsen driver maskinentreprenørfirmaet Roy Ove Larsen Maskin AS i Revetal i Vestfold, og han var tidlig ute med kjøp av nye Ground Kare-dekk til hjulgraveren sin.
Bredt oppdragsspekter
- Vi er to ansatte i firmaet, og med hjulgraveren dekker vi et bredt spekter av oppdrag sommer som vinter. Det går i veivedlikehold, skogsoppdrag, underentreprenørjobber for større oppdragsgivere, private entreprenører og kommunale og statlige etater. I tillegg har vi mye jobb i nærområdet, sier Larsen. Stor variasjonen i oppdrag, sommer som vinter, gjør at vi også har anskaffet mye ekstrautstyr til hjulgraveren. Derfor er det viktig at den er riktig skodd for både sommer- og vinterjobb, på veien, på jorder og i terrenget. En hjulmaskin er enkelt å flytte, men det er viktig at den har dekk som tåler store variasjoner, sier Larsen.
Annonse
Tidlig ute med dekkskifte
Dekket Nokian Ground Kare er utviklet for hjulgravemaskiner og traktorgravere og ble lansert i dimensjonen 650/45R22.4 24 lag i 2019. I høst kommer Nokian-dekket også i dimensjonene 600/50R22.5 og 710/40R22.5 (824 lag).
Primært selges og leveres dekket som komplett hjul, ferdig montert på felg. Nokian har sikret seg at felgene kan fås i forskjellige farger som er tilpasset hjulmaskinene hos de fleste maskinprodusentene.
- Trolig var jeg førstemann i distriktet som anskaffet Nokian Ground Kare-dekket ferdigmontert på felg hos Tønsberg Vulk. Maskinen ble som ny. Etter å ha fortalt dette og diskutert med tre kollegaer som også skaffet det nye dekket, er de av samme oppfatning, forteller Larsen.
Spesialdesignet og bredere
Nokian omtaler sitt Nokian Ground Kare som et gravemaskindekk utviklet for allroundkjøring. Dekkmønsteret er spesialdesignet for å få et lavt overflatetrykk. Med mange knaster har det god trekkraft samtidig som dekket er skånsomt mot underlaget. Den robuste konstruksjonen gjør at dekket absorberer vibrasjoner og det har høy stabilitet. Et stålbelte i banen motvirker stikk- og kuttskader, og større knaster i midten gir dekket en jevn og behagelig kjøring på veien samtidig som dekktrykket reduseres. Gode selvrensende egenskaper er et resultat av at dekket har fått større spor i ytterkantene av mønsteret, heter det.
Stort utstyrsprogram
Da vi besøkte entreprenør Roy Ove Larsen i Kåpeveien i Revetal var det vinterdekkene som var montert på Hitachi-graveren. I underetasjen av verksted- og lagerbygningen sto også fire singelmonterte Nokian Ground Kare dekk for sommerbruk, for øvrig lagret sammen med de tidligere dekkene som ble benyttet på maskinen de første driftsårene.
Det man raskt også kunne registrere var at både i kjelleretasjen, i første etasje av bygningen og på plassen utenfor var lagret et usedvanlig bredt og omfattende utstyrsprogram. Et 10-talls grave- og lasteskuffer, gripe- og løfteredskap, brøyteskjær, snøfresere, stubbefres, slaghammere og en rekke varianter av feieutstyr. Et forlengbart bomaggregat til feiemaskiner var også på plass, og i tillegg også mindre utstyr. Det er ikke uten grunn Larsens gravemaskin blir omtalt som en av landets best utstyrte med hensyn til redskapsvalg.
- Hva er bakgrunnen for anskaffelse av den store bredden i utstyr, Larsen?
- Vi opplever stor bredde i oppdragene sommer som vinter, og det er viktig å kunne gi kundene det de ønsker med hensyn til valg av utstyr og redskap for å gjøre jobben. Maskinen har OilQuick hurtigkoblingssystem, og redskapsprogrammet er tilpasset dette, sier Larsen.
Aldri i tvil om yrket
Larsen er oppvokst på Nyborg i Åsane utenfor Bergen hvor faren drev verksted og maskindrift. Han vokste opp med maskiner, og minnes godt da han som 13-åring fikk gleden av å utføre lasting med en Brøyt X20. – Var aldri i tvil om at anleggsyrket var noe som passet for meg, sier han med et glimt i øyet.
For 20 år kom Larsen til Revetal i Vestfold hvor han har etablert seg i Kåpeveien godt forankret i jordbruk- og skogsmiljø. Når det gjelder videre utvikling har 51-åringen planen klar. Han ønsker å utvikle bedriften opp til et nivå med 4-6 ansatte.
– Vi skal være en attraktiv underentreprenør, men vi skal også kunne ta jobber i egen regi i nærområdet, sier Larsen.