Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.
Annonse
Korsgaard har siden mars vært fast ansatt som mekaniker hos Pon Equipment i Rygge, og jobber mye med klargjøring av nye Cat-maskiner. Hun stortrives i jobben, og nøler ikke et sekund med å anbefale dette til andre jenter som er interessert.
Fjernkontrollen
Allerede som liten jente ble hun dratt inn i teknikkens verden, egentlig litt tilfeldig. Ingen av foreldrene hadde noe tilknytning til anleggsfaget, men hennes sju år eldre bror var ihuga fan av Top Gear-programmene på TV.
Annonse
Amanda hadde ikke stemmerett da det var snakk om hvem som skulle styre fjernkontrollen, og dermed ble hun sittende og se på det samme som broren.
- I 7. klasse fikk jeg intens interesse for bil, og bestemte at jeg ville jobbe med det. Jeg valgte Tip mekaniker på videregående, og til slutt sto det mellom å gå videre med tungbil eller anleggsmaskin. Jeg ble frarådet av læreren å velge anleggsmaskin fordi det var så tungt. Men jeg følte at anleggsmaskin virket mest interessant, sier hun.
Søkte samme dag
Hun tok utdannelsen, ble utplassert hos Volvo Trucks og var lærling hos Volmax i Råde i to år. Så kom pandemien, og det var dessverre ikke jobb til henne. Men hun hadde søk på Finn for å raskt få vite om andre stillinger.
- Dagen jobben i Pon kom ut, ringte jeg verkstedleder Stian Viksaas og spurte om jeg kunne komme ned med søknaden, eller om den måtte leveres digitalt på grunn av pandemien. Jeg leverte søknaden, fulgte opp med telefoner og kom raskt på intervju, sier hun.
Resten er historie. Hun ble ansatt, og som hun sier selv:
- Det er det beste valget jeg har tatt hittil.
- Prosessen gikk veldig fort, og veldig bra. Hun fikk ingen fortrinn fordi hun er jente, og det eneste vi lurte på var hvordan hun ville trives i miljøet. Men det har gått veldig bra, sier verkstedleder Viksaas.
Var på tide
Regionleder og ansvarlig ved avdelingen i Rygge, Magnus Horge, spøker med at gutta lukter bedre etter at Amanda begynte i jobben.
- Ellers er det egentlig ingen spesielle tilbakemeldinger på at vi har en kvinnelig mekaniker. De fleste tenker vel at det bare var på tide, sier Horge.
Amanda sier hun ikke har opplevd noen spesielle situasjoner fordi hun er jente i et mannsdominert yrke så lenge hun har vært i Pon, men da hun skrudde på en lastebil opplevde hun det ved en anledning.
- Det var en lastebilsjåfør som sa at «hun der» skal ikke skru på bilen min. Da svarte jeg at dersom han ville ha hjelp til bilen sin, så kunne han la meg gjøre det, eller så kunne han få låne verktøy og gjøre det selv, sier Amanda Korsgaard.
- Vi har ikke opplevd lignende, men om en kunde sier slikt, så kan denne gå et annet sted og få tatt service på maskinen sin, sier Horge.
- Dette er holdninger vi har nulltoleranse mot, men det er nok et stykke arbeid som gjenstår fremdeles, sier adm. direktør Erik Sollerud i Pon Equipment.
Tidlig informasjon
Dessverre er det langt færre jenter enn gutter som velger mekanikerfaget, eller andre jobber innen anlegg. Amanda tror mange ikke velger det, fordi de ikke vet nok.
- Jeg ser egentlig ingen grunn at ikke flere jenter skal velge det. Men kanskje kan budskapet om hvilke muligheter som finnes, komme ut litt tidligere og allerede på ungdomsskolen. Da vi fikk informasjon om hvilke muligheter som finnes i yrkesretningen, så hadde vi allerede tatt valget, sier hun.
Adm. direktør Sollerud sier de har jobbet mest mot landslinjene for anlegg for å rekruttere ansatte, men erkjenner at de bør gjøre en innsats tidligere. De som er på landslinjene har allerede tatt sitt valg. Målet må være å få flere, både gutter og jenter, inn i yrket.
- Vi trenger de beste folkene, og skal vi få til det må vi få med flere både kvinner og menn. Vi må få med flere av de som har lyst til å jobbe med dette, og de må få informasjon om mulighetene som finnes, sier Sollerud.
Samfunnet endrer seg
Sollerud sier at bransjen må endre seg i takt med samfunnet ellers. Det kommer nye miljøkrav hele tiden, og maskinleverandørene og serviceyrket må hele tiden forbedre seg som å stå bedre rustet for kommende krav og kunders behov. Og for å henge med her, trenger man de beste hodene uavhengig om det er menn eller kvinner.
- Til slutt Amanda, har du et innspill til andre jenter som vurderer å gå samme vei som deg?
- Det må være at læreren din som gir deg råd, ser du kanskje et par timer hver dag, men du kjenner deg selv best. Jeg ble rådet til å ikke ta anlegg fordi det var så tungt, men det jeg gjorde på lastebil eller gjør her er ikke noe andre jenter ikke kunne gjort, sier hun.
PS: Amanda har startet Instagram-kontoen «gulbloggen» der hun skildrer livet som mekaniker. Denne kan nok være til inspirasjon for flere som snuser på dette yrket.