RETT PÅ PROSJEKT: Like etter at Tore Bråten (t.v.) i T. Bråten Maskin AS sist høst mottok sin Doosan DX300LC High and Wide fra forhandler Rosendal Maskins, ble den kjørt direkte til Jevnaker og et Skanska-prosjekt på E16/Rv241. Det er Doosan-maskiner det går i hos Bråten. Ved siden av Bråten står maskinfører Sven Arne Johansen.

Entreprenør Tore Bråten: - Jeg er ikke laget for å sitte på kontor

- Vi er fornøyde med å være underentreprenør for de store. Å ha egne prosjekter medfører så mye papirarbeid, og jeg er ikke laget for å sitte på et kontor. Jeg vil sitte i maskinen, sier Bråten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Vågå-mannen Tore Bråten (25) har ingen betenkeligheter med å investere i nye og tunge maskiner, eller til å nærmest overnatte bak spakene, for den saks skyld.

Den unge entreprenøren etablerte T. Bråten Maskin som et enkeltmannsforetak i 2019, men bare året senere la han på et AS. Da begynte det å bli en del verdier i firmaet, og et AS var greit.

Han har tre ansatte, og har ingen spesielle planer om å bli særlig mye større enn det. Selskapet har sentral godkjenning og tar noen egne prosjekter som tomtegraving og annet småtteri, men holder seg unna egne veiprosjekter og andre større jobber. Det frister bare ikke, og grunnen er ganske enkel:

- Vi er fornøyde med å være underentreprenør for de store, og betalingen er grei. Å ha egne prosjekter medfører så mye papirarbeid, og jeg er ikke laget for å sitte på et kontor. Jeg vil sitte i maskinen, sier Bråten.

Mye tid i hytta

Og der sitter han mye. I de beste sommermånedene har han klokket inn 11,5 timer om dagen, seks dager i uka, etter at matpausene er trukket fra.

HEDERSPLASS: Da Rosendal Maskin offisielt åpnet nytt anlegg i Askim sist september, fikk maskinen til Tore Bråten (t.v.) en av de fineste oppstillingsplassene. Her er han sammen med selger Jon Boye Lie som Bråten, tross sin unge alder, han har kjøpt mange maskiner av.

Den siste dagen i uka har han brukt til å grave på egne prosjekter hjemme i Vågå-traktene eller Skjåk som han har flyttet til nå. Rett nok skjedde det noe i vinter som kanskje vil medføre noe mer tid på hjemmebane.

- Samboeren og jeg fikk et barn 14. januar, så det blir kanskje ikke like ofte at jeg jobber 300 timer i måneden. Men jeg skal nok få mine timer i gravemaskinen fremover også, sier maskinføreren og bedriftseieren.

Bestilte to 30-tonnere

Han er slettes ikke redd for å investere i nytt utstyr, tvert imot, han kliner gjerne til med et par 30-tonnere på rappen.

PAPPA: Tore Bråten og samboeren fikk barn i januar i år.

- Det var en gang jeg satt i Mosjøen og var litt småforbannet fordi jeg hadde problemer med maskinen min. Da bestemte jeg meg for at nok fikk være nok med eldre utstyr, og at jeg skulle kjøpe to nye 30-tonnere, sier den unge karen.

Doosan er blitt merket til Bråten. Grunnen er ifølge entreprenøren at han alltid har fått hjelp av forhandler Rosendal Maskins serviceapparat når det har vært behov. I tillegg har Bråten og Rosendal-representant Jon Boye Lie i Lie Maskin AS fra Valdres, hatt godt samarbeid i lang tid.

- Jeg kjøpte min første maskin av Jon da jeg var 16 år gammel, en brukt Doosan hjulgraver, sier Bråten som legger til at han har kjørt maskin for lokale entreprenører fra han var 12-13 år gammel.

OVERLEVERING: Her fra overleveringen sist høst. Fra venstre: Jon Boye Lie (Lie Maskin AS, selger for Rosendal Maskin), Jan Andersen (lastebilsjåfør Rosendal), Per Eivind Braaten (SMP Parts, Bråten kjører SMP rundt baut), Tore Bråten og Sven Arne Johansen (maskinfører T. Bråten Maskin AS).

Godt samarbeid

Oppdrag er han ikke stresset for at han og hans ansatte ikke skal få. Tvert imot har han både ansatt folk og kjøpt flere nye maskiner, etter at jobbtilbud har kommet på bordet. Han har et spesielt godt forhold til noen av de store entreprenørene, noe som gir litt ekstra trygghet.

- Jeg kan ikke fullrose Vassbakk & Stol, Skanska og Gjermundshaug nok. De er kjempefine å jobbe under, sier Bråten.

Han har selv vært ansatt i Gjermundshaug.

- Jeg jobbet tidligere for Gjermundshaug, men sa opp for å starte for meg selv. På min siste arbeidsdag for dem, ringte de meg og lurte på om jeg kunne ta et par uker til på prosjektet, smiler Bråten og bekrefter at forholdet er veldig bra fremdeles tross at han sluttet.

TRANSPORT: Maskinen bak på transporten til Rosendal Maskin.

- Men du er ikke redd for å ta tunge investeringer i nye maskiner. To 30-tonnere er jo en stor bør på unge skuldre?

- Faktisk kjøpte jeg tre 30-tonnere på halvannet år. En av dem byttet jeg ut med en ny etter et drøyt år. Da hadde maskinen gått 5500 timer. Vi kjørte nærmest døgnet rundt. Men nei, jeg er ikke redd for det, og nytt utstyr er helt nødvendig å ha som underentreprenør. De som leier oss inn, setter krav til utstyret, sier Bråten, før han legger til dagens understatement:

- Jeg er kanskje litt mer giret enn de fleste, og kjøper derfor kanskje litt ekstra.

Men det er slett ikke sikkert det blir en gravemaskin han investerer i neste gang. Han snuser nemlig på en brøytekontrakt i nærområdet sitt, og får han den så må det handles igjen.

- Men da blir det nok en traktor. Vi får se, jeg tror vi får svaret til sommeren, sier han.

Powered by Labrador CMS