Feiring har hatt besøk av Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, Turid Kristensen fra Stortingets utdannings- og forskningskomité, Tore Vamraak og Margrethe Reusch. De ville slå av en prat om lærlinger, fagbrev og norskkurs på jobb.
Foto: Feiring
Feiring gjennomfører norskkurs og tilrettelegger for fagbrev på jobb
Norskkurs på 120 timer er obligatorisk for ansatte med fremmedspråklig bakgrunn. Og de ansatte lønnes for å være med på kurset.
- Feiring er et industrikonsern med over 200 ansatte. Vi har et helt spekter av forskjellig type mennesker som arbeider her, forklarer konsernleder Margrethe Ollendorff Lien.
- Fra dem som ikke har fullført videregående til han som holder på å ta sin andre doktorgrad. Det er menneskene som er den viktigste ressursen vi har, og kontinuerlig opplæring og kompetanseheving er helt avgjørende for bunnlinja. Derfor satser vi bevisst på kompetanse i alle ledd. Hos oss er alle ansatte like viktige, og vi satser på alle, sier Ollendorff Lien.
Noen eksempler på videreutdanning hos Feiring:
Tore Akselsen tok i 2019 sitt andre fagbrev. 40 år etter han tok sitt første fagbrev som tømrer fullførte han fagbrev som maskinfører.
Ole Nordengen, Thor Atle Vingengen og Kai Martin Hagen jobber alle tre i mobilavdelingen som knuseoperatører. De har over fem år relevant praksis og fikk tilbudet om å ta fagbrev på jobb. Teoriprøven besto de helt tilbake i 2019, men på grunn av covid-19-pandemien fikk de ikke fullført den praktiske eksamen før mai 2021. Nå har de alle fagbrev som anleggsmaskinførere.
- Ufaglærte har vært sårbare under pandemien
Norge trenger alle type arbeidere, ikke bare de med høyere utdanning. Innen 2025 vil Norge risikere å mangle opptil 100.000 fagarbeidere.
Turid Kristensen fra Stortingets utdannings- og forskningskomite har god erfaring med «Fagbrev på jobb»-ordningen som kom i 2019.
- Den kompetansehevingen som Feiring tilbyr er utrolig viktig, sier hun.
- Vi så at ufaglærte har vært veldig sårbare under covid-19-pandemien. Den gikk hardt ut over dem som ikke har formalisert kompetansen sin. Derfor er det fint å se at Feiring tilrettelegger og oppfordrer sine ansatte til å ta fagbrev på jobb.
- Norsk arbeidsspråk er en forutsetning for sikkert arbeidsmiljø
Det er ikke bare fagbrev Feiring tilbyr sine ansatte. I hele høst holdes det norskkurs for de ansatte med fremmedspråklig bakgrunn.
- Det å beherske norsk arbeidsspråk er en viktig forutsetning for et godt og sikkert arbeidsmiljø, sier Ollendorff Lien.
Mange bedrifter har ansatte med fremmedspråklig bakgrunn. Ofte legges, ifølge Feiring, ansvaret om å lære seg norsk på den enkelte ansatte. Det tar tid, men ikke minst kan det være veldig dyrt. Grunner som gjør at enkelte rett og slett ikke har muligheten til å ta de kursene som er aktuelle.
- For å få en suksessfull integrering, må vi som arbeidsgivere ta vår del av ansvaret– det er uten tvil arbeidsplassen som er den beste arenaen til å lære seg norsk. Tenk hvor mange timer hver uke du tilbringer på jobb. Istedenfor å overlate dette til individet, så tar Feiring ansvar. Timene holdes på hovedkontoret til Feiring i Lørenskog. Kurset er også basert på våre sikkerhetsrutiner og bedriftsinformasjon. Det er viktigere at de kan kommunisere med kollegaene i hverdagen enn å ha feilfri grammatikk. De er på sin «hjemmebane» og terskelen for oppmøte er lav, sier Ollendorff Lien.
120 timer norskopplæring på arbeidsplassen
For å bli god i et språk er kontinuitet er viktig. I samarbeid med Folkeuniversitetet er det satt opp to samlinger hver uke, på tre timer per gang. Kurset varer i 20 uker og gir deltakerne 120 timer med gratis norskopplæring. En sertifisert norsklærer fra Folkeuniversitet kommer til Feirings hovedkontor på Lørenskog, slik at de ansatte sparer tid og reisevei.
De ansatte får betalt for å være med på norskkurs - som er obligatorisk
Norskkurset er obligatorisk og sees på som en del av arbeidsoppgavene. De ansatte får derfor lønn for timene de er på kurs. Overtidsbetalt faktisk. Og det serveres mat – ingen lærer godt på tom mage.
En del arbeider på skift og oppholder seg noen måneder i Norge, før de reiser tilbake til hjemlandet sitt. Der logger de på to ganger i uken via teams for å være med selv når de ikke er i Norge.
- Kollegene har sluttet å snakke engelsk til meg
Arkadiusz Balicki fra Polen har bodd i Norge i over ti år. Han forstår mye norsk, men føler seg ikke helt komfortabel med å snakke det.
- Nå har kollegaene mine på Feiring Asfalt sluttet å snakke engelsk til meg, så nå må jeg lære meg ordentlig norsk, sier han med et glimt i øyet.
Han har tatt norskkurs tidligere, men syns ikke opplegget var for ham. Det er ikke nødvendigvis grammatikk som er viktigst for oss, forklarer han.
- Vi vil kunne snakke med kollegaene i lunsjen, men mest av alt vil vi gjøre oss forstått i arbeidssituasjoner. Det er supert med norskkurset på Feiring som er tilrettelagt arbeid, og spesielt vårt arbeid her, sier han.
- Dette er virkelig en vinn-vinn situasjon. Våre ansatte lærer seg norsk og får en kompetanseheving på individnivå, de vil føle seg tryggere både på jobb og i sosiale settinger. Som arbeidsgiver får vi ansatte som kan forstå og snakke vårt arbeidsspråk. For ikke å snakke om hvor viktig norsk er for trivsel og det psykososiale miljøet på en arbeidsplass. Vi vil vel alle ha glade ansatte, sier Ollendorff Lien.