Ikke bli lurt når du bestiller HMS-kort

Bestill rett fra Arbeidstilsynet så unngår du risikoen for å måtte betale mangedobbelt eller å bli svindlet. Tilsynets bestillingsside er oppgradert etter en svak teknisk start i 2020.

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Mange aktører tjener gode penger på å selge HMS-kort til norske virksomheter. Arbeidstilsynet oppfordrer virksomhetene til å bestille HMS-kort direkte i deres «oppdaterte og enkle bestillingsløsning».

Da skal kortene bli langt billigere enn om man benytter eksterne tilbydere, melder Arbeidstilsynet.

Alle virksomheter som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser samt renholdsbedrifter, skal sørge for at ansette har HMS-kort. Kravet gjelder for både norske og utenlandske arbeidstakere og for enkeltpersonforetak.

Det er bare Arbeidstilsynet som utsteder HMS-kort, og den offisielle siden for å bestille kort er hmskort.no.

Mangedobbel pris

- Mange virksomheter innen bygg og anlegg og renhold blir kontaktet av aktører som vil selge dem HMS-kort. Felles for tilbudene, er at HMS-kortene koster mange gonger så mye som dersom virksomheten selv bestiller dem direkte fra Arbeidstilsynet.

Det skriver Arbeidstilsynet i en pressemelding.

- Dermed kan et kort som koster drøyt hundre kroner hos Arbeidstilsynet, koste mellom 600 og 1000 kroner hos andre tilbydere. Mange tilbydere av denne tjenesten tar seg altså svært godt betalt for å bestille HMS-kort på vegne av virksomheter, skriver Arbeidstilsynet videre i meldingen.

Advarer mot HMS-kortsvindel

Det finnes også useriøse aktører som slett ikke har som mål å hjelpe virksomhetene:

- Arbeidstilsynet blir jevnlig kontaktet av fortvilte virksomhetsledere som har bestilt og betalt for HMS-kort uten å ha fått dem, sier seksjonsleder Ørnulf Halmrast ved seksjon for godkjenninger og meldinger i Arbeidstilsynet.

- Ansatte kan ikke settes i arbeid uten HMS-kort eller dokumentasjon på at arbeidsgiver har bestilt HMS-kort. Om kortene som er bestilt, ikke kommer, kan virksomheten komme i en vanskelig situasjon, med hensyn til både drift og økonomi, sier Halmrast.

Utsettes for målrettet markedsføring

Flere tilbydere av HMS-kort tar kontakt med nyetablerte virksomheter og enkeltpersonforetak, både gjennom telefonsalg og annen målrettet markedsføring, for eksempel via søkemotorer.

Arbeidstilsynet kjenner til flere tilfeller der både virksomheter og enkeltpersonforetak har forhåndsbetalt for HMS-kort, uten at betalingen kommer frem til Arbeidstilsynet.

- Det kan føre til at virksomheten mottar faktura fra IT-leverandøren til Arbeidstilsynet, i tillegg til den prisen de allerede har betalt til tilbyderen, forklarer Halmrast.

Oppfordringen fra Arbeidstilsynet er derfor klar: - Bestill HMS-kort direkte fra oss på hmskort.no. Da slipper du fordyrende mellomledd, og du kan være helt sikker på at bestillingen når frem til oss og at du får HMS-kortet tilsendt.

Bedre bestillingsløsning etter svak start

Nylig lanserte Arbeidstilsynet en oppdatert versjon av bestillingssiden hmskort.no.

- Vi har gått gjennom språket og funksjonaliteten for å gjøre det enklere å bestille HMS-kort. Blant annet har vi gjort det enklere å administrere mange kortbestillinger på én gang. Samtidig har vi lansert appen HMS-kort. Her kan arbeidstakerne selv laste opp både portrettbilde og bilde av legitimasjonen sin. Det gjør bestillingen og leveringen raskere og smidigere, sier Halmrast.

Last ned appen HMS-kort:

Bestillingsløysningen hmskort.no ble lansert første gang i januar 2020. Denne første versjonen hadde flere tekniske svakheter som kunne gi lang leveringstid og frustrerte bestillere.

- Vi har testet den oppdaterte løsningen og appen sammen med bransjen, med gode resultater. Arbeidet vil fortsette i tiden fremover og virksomhetene vil se enda flere forbedringer i løpet av 2022, sier Halmrast.

Powered by Labrador CMS