Batteripakke, solceller og lysmast utgjør en kompakt enhet som er plassert på en henger.Foto: AF Gruppen
Laget sitt eget solcelledrevne byggelys
De fant flere batteridrevne lysmaster på markedet, men ingen med solcellepaneler. Da konstruerte driftige folk i AF sitt eget solcelle-byggelys-system.
Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.
Annonse
- Mange av våre oppdragsgivere stiller krav om fossilfrie byggeplasser, sier Arvid Engebretsen, daglig leder i AF Håndverk.
For å oppnå det, er selskapet stadig på jakt etter miljøsmarte løsninger til sine prosjekter. De ønsket å ta i bruk solcelledrevet byggeplassbelysning, men fant ingen ferdige løsninger som passet til deres bruk. Dermed laget de sin egen.
Resultatet er en henger med lysmast, solcellepaneler og batteripakke. AF Håndverk har utarbeidet spesifikasjonene, og en ekstern aktør har stått for byggingen. Produktet er CE-merket.
Annonse
- Det er mange batteridrevne lysmaster på markedet, men vi fant ingen med solcellepaneler, forklarer Arvid Engebretsen.
Han mener solcelleteknologi er en måte å unngå forbruk av fossilt drivstoff på.
Plan om utleie og salg av systemet
Fire hengere med ferdig rigget lysanlegg ankom selskapets hovedkvarter på Bryn ved juletider, og systemet er nå under utprøving. Dersom produktet fungerer så bra som de håper, er planen å tilby utleie og salg av slike hengere.
Hver henger har en lysmast med fire kraftige LED-armaturer som hver yter 200 W. Batteripakken har en kapasitet på 4x200 amperetimer (Ah). Enheten har ladekontakt for tilkobling til en ekstern strømkilde, og den leverer også 240 V vekselstrøm om det skulle være behov for det.
I tillegg er hengeren utstyrt med solcellepaneler. Tre paneler sørger for å lade batteriene. Dette er gunstig både med tanke på utslipp og fordi lysanlegget kan stå for seg selv uten å måtte kobles til strøm for lading. Solcellepanelene er montert på skinner så de kan felles inn under transport.
Om solcellene kan stå for all strømproduksjon eller om lysanlegget må lades av en ekstern strømkilde, vil avhenge av faktorer som lysforhold og hvor mange timer lysene står på.
- I de mørkeste tidene på året kan det være behov for å koble til ekstern strøm. Derfor har vi lagt opp for mulighet til normal lading, forklarer Arvid Engebretsen.
Jobber for å redusere utslipp
Det er selskapet Oslo Technical som har jobbet fram nyskapningen. Oslo Technical er et selskap under AF Håndverk og har ansvaret for verktøy, utstyr og maskiner som benyttes på tvers av selskapene innen AF Håndverk.
AF Gruppen jobber målrettet med å redusere utslipp fra egen virksomhet.
- I klima- og miljøstrategien til AF Gruppen, skal vi halvere klimagassutslipp innen 2030, hvor energiforbruk på byggeplassene et sentralt element, sier Frode Magnussen, HMSK-leder i Konsern.
- Det er ønskelig å bruke fornybar energi fremfor fossilt brensel i våre byggeprosjekter, og dette tiltaket til AF Håndverk med solcelledrevet byggeplassbelysninger et glimrende eksempel på dette og viser at de jobber aktivt med å redusere klimagassutslipp i prosjektene, fortsetter Magnussen.