BRA: - Den nye hogger’n fungerer bra, sier Linn Merete Vatnås Bråten om sin «arbeidskamerat», Komatsu 931XC. (Fotos: Komatsu Forest AS)
Linn Merete er maskinfører i skogen: – Verdens fineste jobb
BARE ÉN AV ÅTTE: Kvinnelige maskinførere i skogen vokser ikke på trær, for å si det sånn. I dag er det bare åtte jenter som har dette yrket. Linn Merete Vatnås Bråten er en av dem – og en veteran med sine 18 år som skogsoperatør.
Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.
Annonse
- Jeg har ikke angret en dag på yrkesvalget. Dette er verdens fineste jobb, sier 36-åringen på Steinsholt i Vestfold/Telemark.
Linn er fra Sigdal (Viken) og etter ungdomsskolen ble det to år på skogskolen på Saggrenda på Kongsberg. Deretter bar det av garde på moped til lærlingplass hos Tveitan & Bang Tynningslag AS i Kodal (ved Sandefjord). Hun var landets første jente med lærlingplass som skogsmaskinfører.
Bodde i campingvogn
Annonse
- Jeg hadde ikke fylt 18 år, og moped var det eneste jeg kunne kjøre. Jeg bodde i ei campingvogn og freste rundt på mopeden mellom vogna og hogstplassen. Da det ble kalt i været, flytta jeg inn i et bryggerhus. Straks etter fylte 18 tok jeg billappen, og da ble alt enklere, sier Linn, etterfulgt av en latter. Hun har helt klart et godt humør.
- En må være positiv, det motsatte er ingen farbar vei, sier tobarnsmoren på Steinsholt.
Kjører hogstmaskin
Etter 15 år hos Tveitan & Bang Tynninglag AS, ble hun for tre år siden tilbudt jobb hos Hegedahl Skogsdrift AS i Andebu. Hun kjører firmaets nye Komatsu-hogger, 931XC (22 tonn) som firmaet fikk i sommer.
- Jeg kjører bare hogstmaskin, det er det jeg liker best. Nå har ny-hogger’n gått ca. 900 timer, og maskinen fungerer bra, sier Linn om Komatsu-maskinen som har et C144-aggregat i kranspissen (fellediameter 75 cm).
Linn er i gang med avvirkning i Treschow-Fritzøes skoger (eier ca. 500.000 mål). Her har Hegedahl-firmaet en årskontrakt på 35.000 m³ i TFs skoger i Vestfold og Telemark. Hegedahl Skogsdrift AS har fire ansatte og avvirker årlig ca. 80.000 m³.
«Kjører etter deg, mamma»
Linn er gift med Espen (38). Han er prosjektleder i Veidekke. De har to barn, Åshild (11) og Syver (8). Guttepjokken er veldig interessert i mammas jobb.
- For en tid tilbake var vi i beit for en lastbærer som skulle kjøre ut virket der jeg hogg. Da sa Syver at han kunne ta fri fra skolen i et år «å kjøre etter mamma», forteller Linn.
Flere jenter
De få jentene/damene som kjører skogsmaskiner på heltid, er «enslige svaler» i et mannsdominert yrke.
- Gutta er trivelige og enkle å jobbe sammen med. Men det hadde ikke gjort noe om det ble flere jenter som valgte skauen som arbeidsplass. Det viktigste er imidlertid at en må velge det en liker. Jeg bestemte meg allerede på ungdomsskolen at jeg skulle kjøre maskin. Og jeg liker jobben min, liker maskiner, og dagens skogsmaskiner er jo «high-tech». Det er spennende og utfordrende. Siden vi jobber aleine, og er langt fra folk, må en være selvstendig. Jeg er blitt spurt om jeg ikke må ha hjelp om det skjer noe med maskinen. Etter 18 års erfaring med skogsmaskiner er jeg nok blitt ganske selvstendig. Jeg skrur mye sjøl. Jeg vil klare meg sjøl, sier Linn.
Liker skauen
Om det ikke blir ensomt i de dype skoger?
– Nei, jeg hører på lydbøker og musikk. Og så prater jeg med de andre skogsmaskinfører-jentene på telefonen. Vi har også kontakt på sosiale medier. Og jeg bruker også skauen mye på fritiden. Både Espen og jeg jakter storvilt, og under høstjakta felte jeg ei elgku, sier Linn Merete Vatnås Bråten.