MOTORBYTTE: Mekanikerne Mats Haugland og Asgeir Børnes fra Agder Gruppen i full gang med å ta ut den defekte motoren og sette inn ny motor på stedet.

Måtte bytte motor på sted der det ikke er tillatt å søle en dråpe olje

Motorhavari i landskapsvernområde.

Publisert

Det pågår for tiden en kraftlinjeutbygging mellom Aurland og Sogndal i Vestland fylke, 1100 meter over havet. I det som heter Bleia-Storebotnen landskapsvernområde, er Statnett og Naturoppsynsmannen/NVE involvert for å sikre at entreprenørene følger alle forskrifter til punkt og prikke.

For i slike totalfredede områder tillates det nemlig ikke at det glemmes igjen en skrue eller at det drypper en dråpe olje. Så strengt er det i den norske fjellheimen som omfattes av Naturmangfoldsloven.

Det trengs likevel maskiner til kraftlinjeutbygging. Men all ferdsel skal skje så skånsomt som mulig – og ikke etterlate seg noe spor i den uberørte naturen. 

For å unngå belteavtrykk ble derfor to gravemaskiner kjørt inn i området i april – uten å lage avtrykk på bakken.

APRIL: Slik så det ut da den ene graveren gikk gjennom isen – og motorhavariet var et faktum.

Maskinene leies fra Agder Gruppens avdeling i Bergen, via underselskaper av hovedentreprenøren, som i sin tur er engasjert av Statnett.

Maskinen falt gjennom isen – motoren havarerte

Så skjer det katastrofale: Maskinføreren som er innleid av entreprenøren i den ene 8 tonns graveren tror han kjører på bakken, men kjører i virkeligheten på et islagt vann. Isen gir etter, og plutselig står gravemaskinen halvveis under vann. Det er heldigvis ikke dypt. Men på høyt turtall tar motoren inn vann og blir totalskadd.

Havariet skaper naturlig nok hodebry for alle involverte. I mai settes et stort apparat i gang med taksering, bestilling av ny motor og planlegging av selve maskinbyttet. Det er nesten et titalls aktører involvert, alt fra offentlige etater til forsikringsselskap, entreprenørselskaper – samt Agder Gruppens utleieselskap Agder Rental.

NATURVERN: Alt måtte tenkes nøye igjennom og dokumenteres ekstremt nøye ved motorskiftet på grunn av at det ble gjort i et verneområde. Og det var mye utstyr som ble fraktet inn på fjellet.

Mange planleggingsmøter og nøyaktig dokumentasjon

Det er naturlig at Agder Gruppen som eier maskinen skal foreta motorbyttet. Men risikoen er stor for miljøforurensning og -avtrykk. Derfor blir det mange planleggingsmøter i forkant, blant annet med både helikopterpilot og entreprenørene.

Agder Gruppens serviceleder i Bergen, Anders Flæsland, har koordineringsansvaret.

Alt av verktøy, utstyr og oljer skal dokumenteres, med datablad, CE-papirer og foto. Det utarbeides en detaljert plan og det kjøpes inn oljevernsutstyr og annet som trengs for at oljer og diesel kan pumpes direkte fra maskin til tette beholdere. Alle helikopterløft skal plasseres på oljetett underlag.

LØFT: Den andre beltegraveren som var på prosjektet, ble brukt til motorløftene.

Mekanikere inn med helikopter

Mekanikerne Mats Haugland og Asgeir Børnes fra Agder Gruppen flys inn med helikopter, hvor de også har med ny motor og alt nødvendig utstyr.

Selve motorbyttet blir unnagjort på tre dager i midten av juni. Mekanikerne bodde på brakkerigg hos entreprenøren mellom arbeidsøktene.

Ifølge entreprenøren Dalekovod utførte de to mekanikerne jobben til toppkarakter.

Assisterende prosjektleder Odd-Ivar Paulsen er full av lovord om mekanikerne fra Agder Gruppens avdeling i Bergen:

– De to dyktige mekanikerne Mats Haugland og Asgeir Børnes utførte motorbyttet kun med hjelp av en annen 8-tonns graver for de tunge løftene. De utførte hele operasjonen uten at en dråpe olje havnet i naturen. Så selv om uhellet var ute ble det ingen type forurensning til ytre miljø, sier Paulsen i Dalekovod.

Maskinen er nå fullt operativ igjen.

– Dette viser at vi er i stand til å ta på oss kompliserte oppdrag. Jeg er stolt over måten de unge mekanikerne løste oppgaven på, og vår serviceleder Anders Flæsland har gjort en utmerket jobb med å legge planer og koordinere arbeidet mellom de ulike instansene. Det har vært nøkkelen til at dette gikk så bra som det gjorde, sier avdelingsleder for Agder Gruppens avdeling i Berge, Svein Ove Espeland.

Bleia-Storebotnen landskapsvernområde

  • Ligger i Aurland og Lærdal kommuner i Vestland fylke
  • Landskapsvernområdet ble opprettet i 2004
  • Areal: 66 km2
  • Området ble oppført på Unescos verdensarvliste som en del av Vestnorsk fjordlandskap i 2005.
Powered by Labrador CMS