Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.
Annonse
Jobbåret 2020 var utvilsomt preget av pandemien. Svært mange opplevde å bli permittert eller å miste jobben. Men det var også noen som fikk seg ny jobb. Gjennom et samarbeid mellom NAV og Nye Veier i Trøndelag fikk 25 personer jobb i et Nye Veier-prosjekt.
- Vi har vært opptatt av å holde hjulene i gang til tross for en krevende tid der pandemien gjør at mye stopper opp. Da er det flott at NAV kan hjelpe oss med å skaffe flinke folk til prosjektene våre. Dette er et vinn-vinn-prosjekt for både arbeidstaker- og giver, sier Lars Bjørgård, prosjektsjef i Nye Veier.
De 25 personene som har fått jobb gjennom samarbeidsprosjektet jobber ikke i Nye Veier, men hos ulike entreprenører som har oppdrag for Nye Veier.
Annonse
Ny type rekruttering
Det som skiller dette prosjektet fra tradisjonell rekruttering, er at i stedet for at bedrifter søker etter folk og tester ut ledige kandidater, hjelper man nå arbeidssøkere inn i et kvalifiserende løp som ender i en passende jobb i en bedrift som trenger folk. Man har altså snudd på rekkefølgen.
- Det hele starter med en avklaring av interesse og motivasjon hos den enkelte arbeidssøker i møte med sin veileder i NAV. Etter avklaring meldes kandidat på informasjonsmøte om bransjen og mulighetene til jobb. Deretter får motiverte kandidater mulighet for et intervju med ulike anleggsvirksomheter, som bistår oss med utvelgelse av kursdeltakere, forklarer Mads Ødegaard, markedsrådgiver ved NAV Lerkendal.
- På denne måten finner vi de mest egnede kandidatene for potensielle jobber hos bedrifter i Nye Veiers prosjekter fremover, sier Ødegaard.
Spesiallaget kurs for anleggsbransjen
- Kurset vi tilbyr kandidatene, er rigget i samarbeid med bransjen og med bakgrunn i innspillene vi fikk om krav for å jobbe i bygg- og anlegg. Kurset har fått navnet «Grunnopplæring hjelpearbeider bygg og anlegg». Første kurs startet i februar 2020 med 15 deltagere. I løpet av 2020 ble det gjennomført fem kurs med til sammen 65 deltagere hvor 80 prosent gikk rett ut i jobb. Denne uka startet kurs nummer seks med 11 deltagere, og i august er det klart for nytt kurs med 16 deltagere fra hele fylket, sier Robert Ressem, markedskoordinator i NAV Trøndelag.
Samarbeidsavtalen med Nye veier AS Trøndelag har vært med å åpne dører til et godt samarbeid med aktørene i bransjen.
- Det tette samarbeidet med bransjen gjør at vi kan være i forkant med å kvalifisere arbeidssøkere til jobb i en bransje som har stort behov for kvalifisert arbeidskraft, sier Ressem.
Behov for arbeidskraft i mange år fremover
I Trøndelag er Nye Veier godt i gang med to utbyggingsprosjekt. Det er strekningene Kvål-Melhus og Ranheim-Værnes som til sammen utgjør 30 kilometer ny E6. De neste prosjektene som står for tur, er E6 Ulsberg-Vindåsliene og E6 Kvithammar-Åsen.
Når utbyggingen er i gang, vil det bli behov for mye arbeidskraft. Nye Veier stiller krav til leverandøren om å ha minimum 50 prosent faglærte håndverkere og minimum sju prosent lærlinger i gjennomføringen av oppdragene.