A&T Tilbakeblikket: Bygde opp Skjetne Maskin - 44 år i anleggsbransjen - Styremøtet på julaften

STARTEN: For Tor Skjetne startet et langt liv i anleggsbransjen da han i 1976 ble ansatt som selger av Åkerman gravemaskiner ved avdelingskontoret i Trondheim. Foto: Privat

«Nesten så koronaen var til hjelp da jeg sluttet»

44 ÅR I BRANSJEN: Tor Skjetne (72) valgte å «hoppe av» anleggslivet etter 44 år i bransjen, og omtrent samtidig som koronaen kom til Norge. På sett og vis kom pandemien nesten litt beleilig.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

STAFETTPINNEN SENDT VIDERE: - Du må få med et bilde av Kristian (sønnen) også, sa Tor Skjetne til A&T like før trykking av artikkelen. Kristian Skjetne har tatt mange tunge løft i bedriften i mange år, og er nå daglig leder.

Gründeren av Skjetne Maskin AS begynner nå å lande litt etter avgjørelsen: Fra nå skal han drive med andre ting enn anlegg. Salg av maskiner og utstyr til entreprenører, har vært store deler av livet han, og «gjengen» han har solgt maskiner og utstyr til, er blitt mer enn kunder for han.

- Jeg savner jo den gode kontakten jeg hadde med kundene mine gjennom et langt liv i denne bransjen. Kompisene mine i dag er entreprenører, sier Skjetne til A&T.

Sluttet da korona kom

- Du sluttet midt i «korona-året», hvordan var det?

- Koronaen ble litt ødeleggende for å kunne besøke alle jeg hadde et forhold til gjennom jobben, og som var blitt venner. Men savnet etter jobben og bransjen ville kanskje vært verre om ikke korona kom, for nå ble jo tvunget til å ikke treffe entreprenørene. Alt stoppet opp, og det ble på sett og vis enklere å trekke seg tilbake.

TUR TIL SVERIGE: Her er tre fra Byggteknikk i Trondheim på besøk hos Åkerman i Sverige. Fra venstre: Arvid Grønning, Ole Bakke og Per Kristian Alstad. Damen er kundemottaker i Åkerman-systemet. Foto: Tor Skjetne Foto: Privat
STORHANDEL: I 1986 klemte Johs. J. Syltern til med en storhandel med syv Åkerman-gravere, blant disse to Åkerman H16D som veide ca. 38 tonn. Det var skikkelige rugger på den tiden, og saken ble omtalt i Anlegg&Transport.

Startet med Åkerman

Vi antar at mange som leser dette, har truffet Tor Skjetne en eller annen gang. For å beskrive Skjetne for de som ikke har møtt ham, er det naturlig å trekke frem hans kunnskaper og det usedvanlig gode humøret. Det meste han sier er med et glimt i øyet, og han er alt annet enn selvhøytidelig. Vi spør om han har angret på at han sluttet i familiebedriften og bransjen generelt.

- Det var litt rart den dagen jeg trakk meg ut, men jeg hadde brukt lang tid på å bestemme meg. Det tror jeg var lurt. Nesten 45 år i bransjen var nok. Det begynte med Åkerman, faktisk samme år som jeg giftet meg med Kari. Nå har jeg sluttet, men Kari er med fortsatt, sier Skjetne.

Åkerman-eventyret startet i 1976 da Tor Skjetne ble ansatt som selger i Åkermans Maskin AB ved regionskontoret Region Nord. Kontoret lå i Trondheim, og Skjetne hadde ansvaret for Trøndelag og deler av Nordland. Hele Region Nord-distriktet dekket området fra Møre og Romsdal og helt opp til russergrensen. Senere ble han regionssjef for det samme området i 1987, og var fremdeles i bedriften da Volvo CE kjøpte opp Åkerman (1991). Etter hvert begynte suget etter å starte opp for seg selv å melde seg, og da han dro til en messe i Oslo i 1991 var han ganske bestemt på at han snart skulle ta steget helt ut og gjøre nettopp det.

I MÜNCHEN: Bauma i München i 2010, på standen til XCMG: Fra venstre er Kristian Skjetne, «my old friend from XCMG» og Tor Skjetne. Foto: Privat

Fra Åkerman til Cat

- På messen traff jeg Bjørn Heltberg som var direktør i Pay & Brinck, navnet på Caterpillar-forhandleren før det ble til Pon Equipment. Jeg sa til Bjørn at jeg hadde planer om å reise til en messe i Paris for å kikke etter agenturer, blant annet tenkte jeg litt på å ta inn Hyundai til Norge. Det endte i stedet med at han tilbød meg jobb som salgssjef for Pay & Brinck fra Møre og Romsdal og nordover, sier Skjetne.

Da ble det slik, omtrent samme region (som er en laaaaang region), men annet merke å selge. Skjetne ble i selskapet til 2003, og da (endelig) torde han å ta steget ut og stå på egne bein.

- Da etablerte jeg Skjetne Maskin AS. Det startet med at jeg var forhandler for Beck Maskin og solgte maskiner som Atlas, Airman og Hanix, men samtidig så jeg etter egne agenturer, sier Skjetne.

KINESISKE MASKINER: - Alle skulle ha Kina-maskiner i en periode, sier Tor Skjetne som her står foran første forsendelse av XCG-maskiner som han hadde agenturet på i noen år tidlig på 2000-tallet. Foto: Privat
I KINA: Tur med kunder til Bauma Kina i 2010, her på XCG-standen. Fra venstre: Tore Killi (Br. Killi AS i Harstad), Per Håvar Nielsen (BN Entreprenør AS i Trondheim), Lars Kveen (Kveen AS) i Stryn, Øystein Syltern (Johs J Syltern AS i Åfjord), Terje Killi (Br. Killi AS) og Tor Skjetne. Foto: Privat

Kinesisk eventyr

Han var forhandler i fem-seks år før han hadde bygget opp mange nok agenturer til å stå på egne bein. De første årene var tøffe, slik det ofte er for bedrifter som starter opp. I 2005 startet han på en litt artig reise. Han dro til Kina og fikk avtale med det kinesiske anleggsmaskinmerket XCMG. Det vil si, han fikk avtale med XCMG på endel maskintyper og med XCG for gravemaskiner. XCG hadde fabrikk «rett over gata» for XCMG, og var eid av XCMG. Men Caterpillar hadde gjort avtale med XCMG for gravemaskiner, og dermed ble det kluss å skulle ta inn disse gravemaskinene til Norge, og dermed ble det altså XCG.

SUKSESS: Mantovanibenne er også et flott agentur for Skjetne Maskin. Her er Tor Skjetne foran en rivningsklo på Bauma i Tyskland i 2010. Foto: Privat

- Jeg solgte én veihøvel til Maskinentreprenør Kåre Isaksen AS i Tromsø, 3-4 anleggsvalser, seks gravemaskiner på rundt 20 tonn og noen 8-tonnere. Men det ble mye oppfølging og det var tungvint å skaffe deler, så jeg trappet det ned etter 4-5 år, sier Skjetne.

GRØFTESIKRING: Thyssenkrupp ES Verbau-agenturet har vært en suksess for Skjetne Maskin. Her fra Trondheim i 2006, fra venstre Tor Skjetne, Kari Skjetne og Torbjørn Skjetne. Foto: Privat

Solide agenturer

På spørsmål om han vil trekke frem noen spesielle agenturer som har vært stor suksess for han, ramser han opp ganske mange, men ender til slutt på Thyssenkrupp ES Verbau (grøftesikring) og Promove hydrauliske slaghammere og Mantovanibenne (demoleringsutstyr) som tre veldig bra agenturer.

INNKJØP: Kontrakten på kjøp av tre Promove slaghammere under et restaurantbesøk med leverandøren på Intermat i Paris i 2015. Foto: Privat

Disse agenturene er fremdeles med i Skjetne Maskin AS som nå drives av sønnen Kristian Skjetne. Tor og kona Kari (sekretær) har trukket seg tilbake og sluttet i firmaet, og selv om Tor fremdeles er styreformann i selskapet, vil dette vervet videreføres til sønn nummer to, Torbjørn Skjetne. Dette har alltid vært en ekte familiebedrift, og som Tor Skjetne sier selv:

- Det store styremøtet hadde vi på julaften.

- Hva skal du bruke tiden til nå, Tor?

- Vi har en hytte på Fosen der jeg og broren min det siste året har bygget et anneks som ble like stort som hytta. Jeg har også en liten graver og en minidumper på hytta som jeg har brukt til å bygge veier og annet med. I tillegg har vi et hus i Spania som vi elsker å være i, men der har vi ikke vært på lenge nå. Etter planen blir det en tur ned i september. Vi får se.

SLAGHAMMERE: Overlevering av en diger Promove slaghammer til Maskinentreprenør Herbjørn Nilssen AS på NNBA Tromsø i 2019. Fra venstre er Kari Skjetne, Herbjørn Nilssen og Tor Skjetne. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS