SENTRUMSNÆRT: NorStone Røyneberg ligger på Solasplitten, rett ved både næringsbygg og hovedveier og like ved Stavanger lufthavn. Til venstre er det uttatte området, mens bildet er tatt fra høyden på det nye uttaksområdet. Foto: Klaus Eriksen
NorStone forlenger levetid for sentrumsnært pukkverk
I 40 år har det vært pukkverk sentralt plassert på Sola like utenfor Stavanger og ikke langt unna flyplassen. Nå er det duket for rundt 30 nye år.
Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.
Annonse
Salgs- og markedssjef Kjetil Friestad er glad for at ny konsesjon er gitt til NorStone-pukkverket på Sola, eller Røyneberg som er det korrekte stedsnavnet.
- Pukkverk får vi aldri nok av, og jo nærmere vi kan ha dem til der pukken skal brukes, jo bedre er det for miljøet. Da sparer entreprenørene masse tid på kjøring, og CO₂-utslippet reduseres tilsvarende. Det samme regnestykket gjelder for masser som skal gjenvinnes eller deponeres. Dette er noen av grunnene til at fylkeskommunen jobber for å bevare sentrale pukkverk som også kan fungere for mottak og behandling av masser, sier Kjetil Friestad i NorStone.
Men lokale pukkverk har selvsagt også noen utfordringer som NorStone er oppmerksomme på.
Annonse
- Vi prøver å være en så god nabo som mulig. Blant annet har vi automatisk vanningsanlegg som gjør at vi begrenser støvflukten fra anlegget vårt her på Røyneberg, sier Friestad.
Lite og viktig
NorStone-pukkverket på Røyneberg på Sola ligger midt i kjernen av rundt 250.000 mennesker i Stavanger, Sola og Sandnes. Det er et ganske lite pukkverk på bare 150 mål (etter utvidelsen).
Siden oppstarten i 1981 er fjellet tatt ned fra +40 meter til -17 meter. I snitt er det tatt ut ca. 250.000 tonn stein i året, og ca. 10 millioner tonn totalt. Det nye området som det er åpnet for nå, er på ca. fem millioner tonn stein.
- Vi leverer stein til entreprenørmarkedet, men ikke til asfalt. Denne kvaliteten tar vi inn fra noen av våre andre anlegg, med båt til terminalen vår i Forus havn, sier driftsleder Harald Frafjord i NorStone.
Det nye området som man nå skal begynne å «gnage seg inn på», vil gi drift i rundt 30 år til. Ikke minst er det en liten lokal bidragsyter til næringslivet, ettersom NorStone benytter lokale entreprenører til boring, sprenging og transport av sprengsteinen.
Mer gjenvinning
Pukkverksdriften har imidlertid endret seg mye siden oppstarten på Røyneberg for 40 år siden. Anlegget vil i fremtiden i økende grad benyttes til gjenvinninning og resirkulering av masser som transporteres inn.
NorStone vil benytte den ledige plassen som er frigjort etter mange års virksomhet, som base for å gjenvinne masser som kommer inn. Rene gravemasser som ikke skal benyttes videre, kan også fylles opp i krateret.
Frafjord sier det ikke er hensiktsmessig å tenke på vaskeanlegg nå, både med tanke på plassen dette vil kreve, og at andre aktører i regionen har vaskeanlegg.
- Det er grenser for hvor mange vaskeanlegg man skal ha på et relativt lite område, sier Frafjord.
Nye produkter
Noe annet som har forandret seg ved Røyneberg-avdelingen, er tilbudet av ulike steinprodukter som er tilgjengelig. Foruten pukkverk med brudd, knuse- og sikteutstyr og tilbud av en rekke fraksjoner, har NorStone et eget terminalområde med andre typer produkter. Dette være seg alt fra kulestein, til pyntesingel og sandvolleyballsand.
Sistnevnte kommer fra havbunnen utenfor Danmarks kyst, og har helt spesielle og «ikke klebrige» egenskaper. Sanden leveres til sandvolleyballbaner over hele landet.
En annen ting som har endret seg stort de senere årene, er retningen man driver virksomheten på.
- Det grønne lyset er slått på, og tyske HeidelbergCement (som eier NorStone) satser stort på grønnere løsninger. Det ser man blant annet med CO₂-håndteringen i Brevik og med planer om utslippsfrie skip til transport av varer. Også her hos oss vil vi se store forandringer de neste fem årene. Det er godt å ha en så stor eier i ryggen som både har solid økonomi, men som også har stor kompetanse og viser vilje til å gjøre nødvendige endringer, sier salgs- og markedssjef Friestad.
Nytt utstyr på gang
Driftssjef Frafjord sier det allerede er investert, og montert, nytt utstyr på Røyneberg. I april kom det en ny Metso grovknuser, og fortløpende vil det også komme på plass både nye sikter og transportører. Elektrisk drift selvfølgelig.
- Vi er i dialog med flere aktuelle leverandører, sier Frafjord.