Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.
Annonse
Nå er det mulig å finne ut hvor vann fra styrtregn og flom vil bevege seg og gjøre skade. Teknologien blir viktig i arbeidet med å forebygge vannskader, som det blir stadig flere av.
- Med stadig mer nedbør og en enorm økning av vannskader på boliger og bygninger er vedlikehold og forebygging viktigere enn noen gang, sier Benjamin Raugland, leder for eiendomsprodukter i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
Samlet erstatningskostnad på disse skadene er på over 28 milliarder kroner. Av dette utgjør værrelaterte vannskader over 16 milliarder kroner. Det er en markant økning i forhold til de foregående tiårene.
- Urbanisering og klimaendringer har satt oss i en vanskelig situasjon, og vi er helt avhengig av ny teknologi for å tilpasse oss, sier Jonas Torland i startup-selskapet 7Analytics.Torland er medgründer i selskapet.
Verktøy for forsikring, boligutbyggere og kommuner
Med kunstig intelligens, har 7Analytics laget en overvannsmodell forsikringsbransjen kan bruke for å forstå hvor vann vil gjøre skade. Modellen vil med stor presisjon fortelle hvor overvann fra styrtregn og flom vil bevege seg og hope seg opp.
- Modellen til 7Analytics er kanskje det viktigste verktøyet for skadeforebygging som har blitt laget for forsikringsbransjen, kommuner og utbyggere noen gang, sier Raugland.
Vær kan gi vannskader for 22 milliarder det neste tiåret
Kostnadene for værrelaterte vannskader på bygninger og innbo alene vil kunne beløpe seg til ca. 22 milliarder kroner de neste ti årene. Det «forsiktige anslaget», som er utregnet av Fremtind, viser en økning på nær 40 prosent sammenlignet med forsikringsutbetalingene det foregående tiåret.
Den samme beregningen viser at forsikringsutbetalingene for slike skader i 2030 alene vil kunne komme opp i rundt 2,6 milliarder kroner.
- Vi må derfor forebygge mer. Overvannsmodellen vil hjelpe oss med det, og i tillegg jobber vi hele tiden med å gi råd om hvilke tiltak boligeiere må gjøre for å forhindre skader, sier Raugland.
Fremtind kan ikke finansiere alle tiltak, men det er mulig å premiere de som gjør tiltak ved å redusere prisen på forsikring eller fjerne egenandel på enkelte skader.
- Vi vil også gi råd til kommuner om hvilke tiltak de bør gjøre, for eksempel for å forhindre vannskader i et boligfelt. I tillegg gir mange banker gunstige lån til tiltak som reduserer klimarisikoen på sitt hus, sier Raugland.