ALT FOR HØYT: Sykefraværet i bygge- og anleggsbransjen nådde syv prosent i fjerde kvartal 2023, et nivå som nærmer seg det vi så under koronapandemien

Nye funn: Alvorlig for bygg- og anleggsbransjen

STØY OG VIBRASJONER: Bransjen skiller seg ut som en av næringene med høyest eksponering for støy, vibrasjoner og farlige kjemikalier.

Publisert

Bygg- og anleggsbransjen skiller seg ut som en av næringene med høyest eksponering for støy, vibrasjoner og farlige kjemikalier. Dette fører til et bekymringsverdig høyt sykefravær.

– Nå bør vi ta tak i disse utfordringene for å skape et tryggere arbeidsmiljø," sier forsker og overlege Hans Magne Gravseth fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Gravseth vil presentere de siste funnene fra deres nye Faktabok om arbeidsmiljø og -helse 2024, på frokostseminaret "Sykefravær på topp – hva gjør vi nå?" arrangert av Construction City Cluster.

Sykefravær på kritiske nivåer 

Construction City

  • Construction City Cluster (CCC) er en næringsklynge for bygg, anleggs- og eiendomsbransjen. CCC har ca. 120 medlemmer fra hele verdikjeden, med alt fra oppstartselskaper til etablerte bedrifter og akademia, og jobber for å gjøre bransjen mer effektiv, grønn og attraktiv. Dette gjennom innovasjonsprosjekter, kompetanseheving og nettverksbygging.
  • Faktabok om arbeidsmiljø og -helse 2024, utgis av Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) hvert tredje år. Den nye faktaboka inneholder ny og oppdatert kunnskap om tilstanden i norsk arbeidsliv.
  • OBOS, AF Gruppen og Betonmast tok initiativet til å etablere klyngen i 2017, og har om lag 100 virksomheter som medlemmer.

  • I 2025 skal klyngen samlokaliseres med klyngemedlemmer i et kontorkompleks på Ulven i Oslo, som søsterselskapet Construction City Eiendom bygger.

Sykefraværet i bygge- og anleggsbransjen nådde syv prosent i fjerde kvartal 2023, et nivå som nærmer seg det vi så under koronapandemien. Nye tall fra STAMI avslører at de ansatte i sektoren er mer utsatt for en rekke farlige arbeidsmiljøfaktorer enn arbeidstakere i andre bransjer.

 – Det høye sykefraværet tyder på at arbeidsmiljøet i denne bransjen kan forbedres, både for å sikre de ansattes helse og for å redusere belastningen på virksomhetene," fortsetter Gravseth.

 

Fra prat til handling: redusere sykefravær og forbedre arbeidsmiljøet 

Frokostmøtet skal se på konkrete tiltak som kan redusere sykefraværet. Gravseth vil blant annet introdusere STAMIs verktøy "En bra dag på jobb", som er utviklet spesielt for bransjen, med mål om å hjelper bedrifter med å forebygge helseplager og forbedre arbeidsmiljøet.

Psykologisk trygghet

I tillegg vil Ruth Lindefjeld fra AF Gruppen snakke om hvordan psykologisk trygghet kan bygge en sterk arbeidskultur gjennom psykologisk trygghet, mens Johnny Aaland fra NCC vil dele sine erfaringer med tiltak som gratis personlig trener for ansatte.

– Målet er å samle bransjen på tvers, for at vi sammen kan se på beste-praksis eksempler som kan redusere sykefraværet. Dette er viktig for oss alle, fortsetter medlem av ekspertgruppen for attraktivitet i Construction City Cluster og HR-direktør i AF Gruppen, Karin Engen.

To millioner årsverk

Ifølge Arbeidstilsynet taper bygg- og anleggsbransjen rundt to millioner dagsverk i året på grunn av sykefravær og mener selv bransjen har et stort potensial til å forebygge mye av dette.

I bygge- og anleggsbransjen er det mange som har en fysisk krevende arbeidsdag, og bransjens sykefraværsstatistikk bærer preg av dette. Cirka 40 prosent av alt sykefravær i bransjen er muskel- og skjelettrelatert. I tillegg til de personlige konsekvensene for den enkelte arbeidstaker, medfører de rundt to millioner tapte dagsverkene per år store kostnader for både bransjen og samfunnet generelt.

Tilsyn viser at bransjen har forbedringspotensial

De siste to årene har Arbeidstilsynet gjennomført rundt 800 tilsyn med muskel- og skjelettplager som tematikk i bygge- og anleggsbransjen. Resultatene viser at 74 prosent av virksomhetene vi kontrollerte hadde brudd på arbeidsmiljøloven. De fleste manglet gode kartlegginger og risikovurderinger, tiltak for å redusere risikoene for muskel og skjelettplager som ble funnet, tilstrekkelig opplæring, og en god plan for bistand fra bedriftshelsetjenesten (BHT).

Powered by Labrador CMS