LANSERING: Morten Opheim (t.v.) i Pon Rental lanserte Z Rent-konseptet – utleie av elektriske maskiner. Starten blir med tre Z Line beltegravere som Rental har fått levert fra kollega Erik Sollerud og Pon Equipment. Parken med Z Line-maskiner vil vokse fort videre.
Nytt utleiekonsept
BERGER: Pon Rental lanserer et nytt utslippsfritt utleie-konsept, Z Rent, og «kickstarter» det hele med tre Z Line beltegravere.
I forbindelse med en storslått markering av Pon Equipment i februar - med overlevering av 10 Z Line batterigravere på én uke - lanserte Pon Rental sitt nye konsept. De 10 nevnte maskinene ble overlevert til 8 ulike kunder, og Pon Rental er én av disse. Pons eget utleieselskap starter opp sitt nye utleiekonsept med to Z Line 310 (12 tonn) og én Z Line 320 (25 tonn) beltegravere på batteri. I løpet av 2021 skal det være 14 Z Line i utleieparken, og tallet skal (minst) dobles innen utgangen av 2022.
- Pon Rental skal sikre tilgjengelighet av elektriske maskiner til alle prosjekter. Z Line kommer til å være vårt hovedprodukt, men vi kommer også til å ha maskiner fra andre leverandører, sier Pon Rental direktør Morten Opheim.
Elektriske maskiner
Enn så lenge har nesten utelukkende alle maskinene i Pon Rental vært Caterpillar-maskiner. Unntaket har vært noen batteridrevne maskiner fra Wacker Neuson. Det kommer garantert flere batterimaskiner inn, og fra flere leverandører, men Opheim ønsker ikke å si mer om hvilke leverandører de vil handle fra.
- Det viktige er at maskinene har riktig kvalitet, og vi ser på alt mulig, sier Opheim.
Pon Rental har spesialisert seg på utleie til anleggsbransjen, og har ca. 500 maskiner i sin portefølje. I tillegg har selskapet en rekke tilleggsprodukter som tiltrotatorer, skuffer av ulike varianter, pigghammere, klyper og skjær. Så langt det lar seg gjøre er også dette utstyr fra Caterpillar.
- Nå som dere har etablert dette elektriske konseptet Z Rent, hvordan tror du maskinparken til Pon Rental vil se ut i fremtiden?
- Om ca. fem år vil en veldig stor del av parken vår bestå av elektriske maskiner. Det er slik trenden er. Om fem år vil mye se annerledes ut, sier han.
Leiepotensial
En av grunnene til satsingen er utviklingen i seg selv, altså behovet for flere elektriske maskiner i Norge. Ikke bare i Oslo som det var i begynnelsen, men nå gjelder dette i hele landet – i hvert fall i de fleste byene.
- En annen ting er fleksibiliteten. Det kan for eksempel være syv tilbud på en jobb der det er krav om elektrisk gravemaskin, men det er bare én entreprenør som får jobben. For mange kan det være fornuftig å leie den elektriske maskinen, fremfor at alle skal eie hver sin. Dette er dyre maskiner, men det kreves at de er tilgjengelige å leie, sier Opheim.
Rental-sjefen innrømmer at satsingen også vil kreve ny kompetanse hos egne folk. Nå skal de ikke lenger leie ut en maskin, de må også ha et forhold til strøm, tilførsel av strøm og kanskje ladecontainere. Innen sistnevnte tema kan det hende søsterbedrift Pon Power vil komme med løsninger som Pon Rental kan ta inn i sitt sortiment.