INDUSTRIENS MARKEDSPLASS: Lars Petter Hauge (direktør entreprenørsegmentet i Tess) og Ansgar Karlsen (teknisk sjef i Tess) viste frem selskapets fulle bredde under deres egen fagmesse i Telenor Arena.

Omsatte for seks milliarder

TELENOR ARENA: Driver Tess med slanger, utleie eller container-utvikling? Alle tre viser det seg, etter en tur på deres egen messe.

Publisert Sist oppdatert

Tess omsatte for seks milliarder kroner i 2023, da med alle oppkjøpte- og datterselskap medregnet. Konsernet som teller totalt 1500 ansatte, hvorav 1200 i Norge, hadde også en vekst på 15 prosent.

SLANGESPESIALIST: Grunnlegger og styreleder Erik Jølberg ønsket velkommen til Industriens Markedsplass med 146 utstillere og viste frem den eneste slangetypen Tess ikke tilbyr

- Vi har et mål om vekst på 30 prosent i år sett i forhold til 2023, forteller Ansgar Karlsen, teknisk sjef i Tess AS.

Historisk har Tess hatt en årlig vekst på 19,6 prosent i snitt siden 1968. Sammen med direktør for entreprenørsegmentet, Lars Petter Hauge, forteller de om vekst i alle fem markedssegmenter; entreprenør, energi, offentlig, industri og havbruk. Selv om sistnevnte har vært litt stille er det mer fart nå, forteller Karlsen. Hva de to tror om 2024 er kanskje allerede gitt av deres mål om så stor vekst, men de ser med spenning på nye energiformer, mye entreprenøraktivitet og en industri som skyter fart.

TESS: Man kan kalle det en delvis intern messe for Tess, men med 167 utstillere er Industriens Markedsplass blitt en bransjemesse som fyller gulvet på Telenor Arena med en god del nyheter, seminarer og faglig påfyll.

Kundedrevne

- Det startet med slanger og det er fortsatt kjerneproduktet, men så spurte kundene om mer og vi svarte. Nå er vi en totalleverandør og er gode på spesialløsninger utviklet for og sammen med kunder, kommenterer Karlsen.

REDNINGSCONTAINERE: Fra deres australske leverandør Minearc Systems har Tess 15 slike redningscontainere, alle er utleid nå.

Det er mye takket være kundene og leverandørene at de klarer å ligge såpass i forkant mener de to.

- Vi er blitt problemløsere rett og slett, kommenterer Karlsen.

Og for å løse problemer må du ha varer på lager, mye varer. I innkjøpt verdi har Tess nå lagerbeholdning for 1,2 milliarder kroner. Litt av poenget er nettopp varetilgjengeligheten for kundene hos de 136 lokasjonene i Norge.

Slange-opera

- Det vi har blitt ekstra gode på er nok prosjekt-løsninger for og med kunden, forklarer Lars Hauge.

TBM-TOALETT: Aktuelt for gruver, tunneler og TBM er dette toalettet som kan brukes i 12 måneder før tømming. Hemmeligheten er biokjemisk nedbrytning av partikler, forteller Will Waring i Minearc Systems.

Han nevner THM (Tess Hose Management) som med RFID-koder på slangene forteller Tess når de skal byttes for å hindre nedetid. For hva gjør du om en stor graver eller borerigg får slangebrudd? Alle deler er på plager, forsikrer Hauge og nevner i forbifarten at de er leverandør til Den Norske Opera, hvor den roterende sceneriggen er en av Oslos største installasjoner.

Redningscontainer

I entreprenørhjørnet på messa kunne besøkende blant annet se en utstilt modell av redningscontaineren fra Minearc Systems som Tess har levert til entreprenører og gruver siden 2020. I alt har de nå 15 slike og alle er for øyeblikket leid ut.

TBM-toalett

Fra samme australske selskap kan Tess nå også tilby «TBM-toalett» som ikke trenger tømming før etter 12 måneder. Hemmeligheten er biokjemisk hvor enzymer bryter ned partikler slik at det tar mindre plass. Toalettet på messa er utviklet for Norge og en riksentreprenør ville ha en støvtett versjon for bruk i tunnel. Ellers står disse allerede montert bak på flere TBMer, nevner Will Waring fra Minearc.

CONTAINER-UTVIKLING: Utleieleder Marius Jacobsen viser verktøycontainer på Entreprenør-hjørnet på messa. - Her kan kunden be oss stakke opp med hva han ønsker så leverer vi det, forteller Jacobsen.

Container-show

Utleieleder Marius Jacobsen viser frem Tess-premieren Zero Emission Vaskecontainer med blant annet to skumpumper og to 600 liters varmtvannsberedere. Det er snakk om plug and play. Du trenger å koble til vann og strøm så er den klar til bruk. – I teorien er denne like fin om fem år, forteller Jacobsen.

Vaskecontainere blir ofte brukt på store anlegg for vask av maskiner og utstyr, og Tess har allerede levert syv slike med dieseldrift.

Tess har satt opp en ny verktøycontainer, komplett med el- og håndverktøy. Tess som bygger alle containerløsningene sine på Lier utenfor Drammen, stakker opp containeren etter kundebehovet og stort sett er dette prosjektbasert, forteller Jacobsen. Alt verktøyet er tagget og blir scannet før bruk i tillegg til at alt er gps-tagga.

Oljecontaineren til Tess er også en 2024-nyhet. Denne har seks pumper, er isolert og har styresystemet Oil Management. Du taster inn bruker-ID og taster inn f.eks. 150 liter hydraulikkolje, så velger du riktig pistol og fyller. Alt blir registrert og man har full oversikt over forbruket og Tess kan etterfylle ved behov. Tess har allerede levert to slike og det er bestilling på tre til.

– Vi slipper å ta varetelling for å si det sånn og søl går rett ned i rista og i oljeutskiller, forteller Marius Jacobsen.

OLJECONTAINER: Nytt i år er oljecontainer med seks fyllepumper på pneumatikk som kan leveres med styresystemet Oil Management som gir kunde og eventuelt Tess full oversikt over forbruk.
ZERO EMISSION: Tess leverer nå også vaskecontainer som kan driftes på nettstrøm. Denne skal til AKER.
TESS-GATE: Tess sin ubemannede lagerløsning Tess Gate i container.

 

Powered by Labrador CMS