ENESTE: Gustav Amdal (t.v.) og Thomas Finanger i Sikteduksfabrikken er leverandør av sikteduker i Norge. De produserer også duker i gummi som har svært lang levetid.Braata, Espen
Produser sikteduker lokalt
NAMSOS: Sikteduksfabrikken er Norges eneste leverandør som produserer i Norge, og de eneste som lager sikteduker i gummi.
Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.
Annonse
Sikteduksfabrikken ble etablert i Åsen kommune i Trøndelag i 1986. De har spesialisert seg på knuse- og sikteverksbransjen, og har under pandemien økt omsetningen med 25 prosent. De forventer å omsette for 80 millioner kroner i 2022.
Bedriften med 30 ansatte produserer alt lokalt i Namsos. Sikteduksfabrikken eies av svenske SIG AB som har tilsvarende produksjon i Sverige, Danmark og Finland. Fabrikken på Namsos er den eneste i konsernet som lager sikteduker i gummi.
Til hele bransjen
Annonse
Siktedukene som Sikteduksfabrikken produserer brukes i alle typer sikte- og knuseverk. Både til mobile og stasjonære anlegg. De største siktedukene som produseres i støpt gummi måler 1,80x1,20 meter. Grunnen til at de ikke lages større er rett og slett at de da ikke er håndterbare. På de største stasjonære anleggene brukes det derfor flere duker etter hverandre.
- Halvparten av det vi produserer er i stål, mens rundt 30 prosent er i gummi og resten er i polyuretan (PU), sier Gustav Amdal, daglig leder i Sikteduksfabrikken.
Lenger levetid
Den største fordelen med siktedukene i gummi er levetiden. Mens en punchingplate i 10 millimeter Hardox 450 har en levetid på pluss/minus 100.000 tonn har en tilsvarende duk i støpt gummi en levetid på 250.000 tonn.
Siktedukene i gummi støpes som hele plater. Deretter stanes riktig hullmønster ut. På grunn av vekten brukes gummimattene bare i stasjonære sikte- og knuseverk.
Siktedukene som produseres har spenn fra 1 til 180 millimeter i maskestørrelse, og de kommer i utallige kvaliteter avhengig av hva skal masser de skal brukes på.
Det er massene som skal siktes sammen med hva slags kvalitet kunden har valgt som avgjør levetiden. Sikteduker som brukes rene sikteverk for sand og jord er de med desidert lengst levetid.
Eksporterer
Fordi fabrikken i Namsos som er den eneste som produserer gummiduker, eksporteres mellom 30 og 35 prosent av denne produksjonen til de andre nordiske landene.
Utfordringen nå er råstofftilgangen på gummi. For å lage disse siktedukene er Sikteduksfabrikken avhengige av uvulkanisert gummi som produseres i India. Både tilgang på gummi og pris er utfordrende for tiden. Også forutsigbarhet og pris på transport er en krevende.
For stålproduktene som brukes i de vevde siktene kommer råvarene fra hele Europa. I punchingplatene er det Hardox 450 fra SSAB som er råvaren. For spesialduker brukes det også rustfritt stål som sveises.
Mobilt
Mye av veksten Sikteduksfabrikken har opplevd de siste årene har vært i mobil-markedet.
- Vi ser at det har vært en stor økning i bruken av stedlige masser etter Nye Veier kom på banen, sier selger Thomas Finanger. Det er også stadig flere mindre entreprenører som investerer i knuseverk for å knuse egne masser.
Siktedukene som Sikteduksfabrikken produserer brukes både i produksjon av stein og jord. I tillegg er en stor del av virksomheten rettet inn mot smelteverksindustrien.
Lokalt
I løpet av pandemien har Sikteduksfabrikken økt varelageret betydelig. Mye av økningen er etter økt etterspørsel og et ønske om mer forutsigbarhet fra kundene. Utenfor produksjonslokalene har de 1900 kvadratmeter under tak med ferdigproduserte sikteduker som er klare for å bli tilpasset de forskjellige maskinmodellene.
- Vi har måttet øke vårt eget varelager i løpet av pandemien. Mange av kundene våre så at det kunne bli utfordringer med leveranser fra utenlandske leverandører. For å kunne produsere nok er vi avhengige av nok råvarer på lager, sier Gustav Amdal.
Tilpasset
Siktedukene som brukes veves lokalt og de veves i store lengder. Når bestillingene kommer fra kundene kommer kuttes duken ned til riktig størrelse til den aktuelle maskinen og det sveises på en fals som gjør at siktedukene både kan monteres og holder riktig form i hele levetiden.