GROMME SAKER: Claas-traktoren til venstre har 450 hk å by på, mens JCB Fastrac-traktoren til høyre har 330 hk under panseret. Roy Mosengen trenger masse krefter til virksomheten på Hønefoss.Foto: Privat
Roy Mosengen har mye traktor-power!
JERNHESTER: Hønefoss-bedriften Roy Mosengen har én ansatt og seks traktorer i drift. Et par skikkelige rugger, og en sjeldenhet i Norge, er blant godbitene i stallen med jernhestene.
Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.
Annonse
Hønefoss-mannen har drevet eget selskap siden 2012. Tross at han har mye utstyr i selskapet og kun seg selv ansatt, betyr ikke det at utstyret står så mye stille.
- Jeg har tre karer som kjører fast for meg, samt tre pensjonister som jobber etter behov. Dette er rutinerte folk fra anleggsbransjen, samt bønder og en tidligere traktorselger, sier Mosengen.
Jordproduksjon
Annonse
Oppdragene varierer veldig og etter behov og forespørsel. snøbrøyting om vinteren er viktig. I tillegg driver Mosengen litt med ved og bruker traktorer med henger for å hente tømmer i skogen. En annen viktig bærebjelke for selskapet er oppdrag hos Skaaret Landskap AS på Helgelandsmoen like ved Hønefoss. Her benyttes traktorer til å flytte masser til jordproduksjon, og mye av massene ligger under tak med tre meters høyde på at laveste. Derfor er traktorer perfekt til denne delen av jobben, og Mosengen har satt en skikkelig kraftkar på denne jobben.
- Her bruker vi en Claas 960 2019-modell med 450 hk og med vekt på ca. 14 tonn. Dette er en av kun tre slike i Norge, sier Mosengen om kjempen som Lena Maskin AS har levert.
- Hvorfor trengte du så sterk traktor?
- Den går i grustaket til Skaaret og flytter sand med en treakslet Krampe Kipper-henger. Vi trenger power og mye vekt for å dra hengeren. Vi pleier i tillegg å kjøre med ekstra lodd på 1,5 tonn i front på traktoren. Da får vi mer trykk på hjulene foran og får bedre utnyttelse av firehjulsdriften, sier Mosengen.
Krampe Halfpipe HP 30-hengeren er meget spesiell den også, og er spesiallaget for Roy Mosengen. Den har sving på fremre og bakre aksel, løft på fremre aksel og har luftfjæring. Den får med seg opptil ca. 30 m³ med sand, og totalvekt på Claas-traktoren og Krampe-hengeren blir fort 55-60 tonn. Kjøring med slike vekter skjer selvsagt kun på lukket område. Faktisk er både henger og traktor (2,80 m) for brede for kjøring på vei, men man kan søke om dispensasjon til for eksempel snøbrøyting. Det er også lovlig å kjøre traktoren på vei dersom man monterer på et landbruksredskap. Forstå det den som kan.
Fastrac for fart
Den nest sterkeste traktoren i stallen, er en JCB Fastrac 8330 2020-modell som Rosendal Maskin AS har levert. Dette er den kraftigste Fastrac-traktoren, med 330 hk under det gule panseret. Også denne bidrar i jordproduksjonen som Mosengen sier ligger på alt fra 17.000 m³ til 60.000 m³ i året. Akkurat nå har det tatt helt av, og på det meste har det vært opptil 50 vogntog inne hos Skaaret, hver dag, for å hente jord! Behovet nå så stort at de sliter med å produsere nok, og maskineri og menneskelige ressurser «kjører på» i produksjonen. Mosengen mener etterspørselen gjenspeiler aktiviteten i anleggsbransjen, for det aller meste selges til profesjonelle kunder.
- Vi trenger sterke traktorer til Skaaret-oppdraget. Denne kjøpte vi fordi vi også trengte en sterk og rask traktor til store brøyteoppdrag om vinteren. I tillegg er Fastrac meget behagelig å sitte i, og min påstand er at det ikke finnes bedre komfort i Norge. Jeg må også få berømme Rosendal Maskin for oppfølgingen hele veien, sier Mosengen.
Ny Valtra
Den tredje av de store traktorene Mosengen har, er en Valtra 254 med 270 hk. Denne er knapt nok tørr i lakken (2021-modell).
- Denne går med henger og brukes til feiing, brøyting, strøing og masse forskjellig. Vi bruker den også i skogen for å hente tømmer til vedproduksjon, sier entreprenøren.
I tillegg har han tre traktorer til som er noe mindre. To Claas (120 hk og 135 hk), samt en Valtra (135 hk). Disse går mest i snøbrøyting vinterstid, og oppgaver som feiing og vanning i grustaket sommerstid. I vinter klarte Mosengen faktisk ikke å dekke alt behovet med egne traktorer.
- Vi måtte faktisk ha inn tre innleide i tillegg, og hadde på det meste ni traktorer i drift, sier Hønefoss-entreprenøren som også driver massemottak for Skaaret Landskap AS og litt annet som graving og mer til innen anleggsbransjen. Men det får vi ta mer om en annen gang.