UTSTYRET: Til venstre er et par eksempler av trekkemaskiner som senkes ned i gropa til der røres skal skiftes. Den grønne enheten til høyre er hydraulikksentralen, mens den gule Atlas Copco-enheten er batteripakken.

Scandinavian No-Dig Centre AS med rørfornying på batteri

NO-DIG: Nylig gjennomførte Scandinavian No-Dig Centre AS et prosjekt i Oslo med batteridreven No-Dig rørfornying. – Vi er først med dette.

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

KUM TIL KUM: Man trekker ofte nye rør fra en kum til en annen, før utstyret flyttes videre.

Det sier representantene fra det danske selskapet som satser på det norske markedet, og hadde en av de største standene på Arctic Entrepreneur. Selskapet har vært på det norske markedet i 5-6 år, og elektrisk drift er noe mange norske kunder, ikke minst kommuner, viser stor interesse for.

Slik er løsningen

Kort om løsningen til Scandinavian No-Dig Centre. Selskapet bygger selv Pipebuster-maskinene som i bunn og grunn er trekkemaskiner med stor kraft. Disse plasseres nede i en kum eller et utgravd hull, og foran røret som skal skiftes. Fra maskinen mates det stenger som sendes inn i røres som skal skiftes. Nye stenger skjøtes etter hvert på. Vel fremme i andre enden, skrus en knivadapter på. Denne trekkes tilbake i retning trekkemaskinen, og stengene som kommer ut skrus av etter hvert som de kommer tilbake. I knivadapteren monteres det også på et nytt rør som «blir med» på veien tilbake. Kniven knuser eller sprekker opp rørene, enten de er av støpejern, betong, asbest, PVC etc, og frigjør plass til det nye PE-røret. Foruten å trekke nytt rør, kan man faktisk gå opp en dimensjon på det nye røret. Knivadapteren er nemlig formet slik at den utvider hullet den etterlater seg. For eksempel kan et 150 mm rør erstattes med et 180 mm rør.

Elektrisk drift

Det nye nå er altså at jobben kan utføres helelektrisk med en batteripakke fra Atlas Copco (ZBP 45, 45 kW, 32 A ut og 400 V) i dette tilfellet. A&T får opplyst at løsningen har nok kapasitet til et par dagers drift. Om denne ikke kan lades på stedet, kan man løfte den opp på lasteplanet med pallegafler og ta den med til ladning annet sted.

KNUSES: Nærbilde av knivadapteren som knuser gammelt rør og trekker med seg det nye.

I Løvsetdalen i Oslo kjørte Scandinavian No-Dig Centre AS prosjektet i samarbeid med Oslo Vann og Avløpsetaten og Båsum Boring. Fra samme kum/hull ble det trukket og fornyet tre rør på 25 meter, 15 meter og 50 meter. Varigheten er bare noen timer.

Sparer 90% graving

Representantene fra det danske selskapet sier at man sparer 90% graving med å skifte ut rør etter No-Dig-metoden. De gir også et eksempel på å skifte et 400 mm avløpsrør på en 200 meter lang strekning. Med No-Dig tar det tre dager fra start til slutt, mens å skifte ut tilsvarende rør og strekning ville tatt en måned med konvensjonell graving. I tillegg har man en rekke andre utfordringer med sperring av gater, støy, støv og HMS-utfordringer med folk, ved å grave opp bygater.

Pipebuster-enhetene kommer i ulike størrelser og med ulik trekkraft. De vanligste modellene har trekkraft fra 37 tonn til 87 tonn, men det skal også være en smal sak å få med en maskin med for eksempel 200 tonn hydraulisk trekkraft.

Representantene fra produsenten påpeker også at man kan trekke rør flere hundre meter, og at man kan trekke rør som er 1900 mm. Det eneste som trengs er å bygge Pipebuster-maskinene store nok, og det er fullt mulig, påpekes det overfor A&T.

Powered by Labrador CMS