FØRSTE: EcoLog-hogger’n ble nylig levert av forhandleren Innlandet Maskin AS (Elverum) i februar, og 21-tonnerens første oppdrag var avvirkning av 1500 m3 i skogen til på Melsomvik Landbruksskole i Stokke.Foto: Knut Johansen
«Sterk og lettkjørt»
KODAL: - Vi prøvde en EcoLog hogstmaskin for noen år siden og likte konseptet. Og nå har vi handlet en maskin.
Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.
Annonse
Det sier daglig leder Lars-Ragnvald Tveitan i Tveitan & Bang Tynningslag AS i Kodal (Vestfold). For kort tid siden «beltet» EcoLog-hogger’n 590F inn i maskinparken til T&B.
Pendelarmer
T&Bs nye 21-tonner på seks hjul har drivlinje med fire hydraulikkdrevne hjulmotorer på pendelarmer. Det innebærer at maskinen kan «heise» seg (nivellere) over terrenghindringer – og maskinen er i «vater» i sideveis skråninger på 25 grader og 17 grader for-/bakover.
Annonse
Maskinen har 11 m kran, og i kranspissen sitter hogstaggregatet EC 661LF (lav friksjon) på 1,5 tonn og fellediameter på 70 cm. Førerhytta har 360 graders rotasjon. 21-tonneren henter krefter fra en Volvo-motor på 320 hk.
Kort leveringstid
- Vi liker konseptet med pendelarmer og 360 graders hytterotasjon. Viktig i valget av hogger denne gangen, var også EcoLogs korte leveringstid, samt at føreren som kjører maskinen, syns godt om den, sier Lars-Ragnvald.
Masse krefter
Det er Svein Håkon Lian som kjører den mye hogstmaskinen, og han synes 21-tonneren «leverer».
– Jeg ble spurt om jeg ville prøve hogger’n, og jeg ble imponert. Maskinen har masse krefter, og den er lettkjørt. Hogstaggregatet er også bra; det henger ikke igjen kvister i aggregatet etter kvisteprosessen. Aggregatet «kvitter» seg kjapt både med topp og kvister, sier Svein Håkon Lian.
19 skogsmaskiner
T&B som årlig avvirker ca. 300.000 m3 i store skogeiendommer tilhørende Fritzøe Skoger og Løvenskiold-Fossum, samt oppdrag for Glommen Skog, har 25 ansatte og 19 skogsmaskiner. «Hogger-flåten» på åtte maskiner består av fem John Deere, to Komatsu og nykommeren EcoLog. De 11 lastbærerne er alle «grønne» (John Deere). Driftsområdet til T&B er Vestfold, Telemark og Buskerud.
Tynning i på sikt
T&B ble etablert i 2000, og som firmanavnet sier, var det tynning som var hovedgeskjeften. Men som årene er gått, er det slutthogst som dominerer.
– I årene vi konsentrerte oss om tynningsdrifter, avvirket vi årlig 15.000-20.000 m3. Det var i årene 2007-2009. Til sammenligning tynnet vi kanskje 1000 m3 i fjor. Men om et år, eller halvannet, tar vi sikte på å engasjere oss mer i tynningsdrifter, sier Lars-Ragnvald Tveitan.