FAGDAGER: Selv om værgudene ikke viste seg fra sin beste side, var det god interesse med rundt 125 fremmøtte da Stubbeservice AS arrangerte fagdager for arborister og trefellere.Foto: Torbjrn Eriksen
Stubbeservice arrangerte fagdager for skogbransjen
ALGARHEIM: I slutten av september samlet Stubbeservice rundt 125 aborister og trefellere til fagdager og en hyggelig samling.
Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.
Annonse
Daglig leder Joakim Unnli i Stubbeservice AS, forteller at fagmiljøet i Norge er lite og består av små selskaper. Det er derfor viktig å samles med jevne mellomrom for hyggelig samvær og litt faglig påfyll.
Stubbeservice arrangerte i september sine årlige fagdager på gården i Algarheim, Jessheim, der selskapet har sine lokaler. Her var det utstilt en lang rekke stubbefresere og fliskuttere som Stubbeservice er forhandler for, og flere av maskinene kommer nå med nye motorer for å tilfredsstille de stadig strengere utslippskravene.
Mer avanserte
Annonse
- Flaggskipet blant fliskutterne fra Först, XR8, har fått en ny og 10 hk kraftigere motor. Fliskutterne TR6, TR6D og TR8 har også nye motorer med mer elektronikk og partikkelfilter, forteller Unnli.
I tillegg til salg av produkter fra Först og Bandit Industries, utfører Stubbeservice AS service og vedlikehold av skogsutstyr. Men det var mer å se på og lære om, enn produktene kun fra Stubbeservice.
Treklatrebutikken.no var på plass med et utvalg av klatre- og sikringsutstyr. I tillegg holdt selskapet sikkerhetskurs for å godkjenne treklatrere. Et annet selskap i bransjen, Maskin og Tilhengersenteret AS, presenterte en minigraver med klo og henger som er tilpasset trefolket.
Bevaring av trær
Nederlenderen Harald Smit i Treespace er durkdreven fagmann på tilstanden til trær, og arrangementet til Stubbeservice var selvfølgelig lagt inn i kalenderen hans. Nederlenderen leverer både sager for beskjæring av grener, og utstyr for å sjekke kvaliteten på treet. Sistnevnte er avanserte maskiner som brukes spesielt i byer hvor man ønsker å bevare eldre trær, både for å bidra til bedre luft i byen og for å suge opp regnvann.
Det finnes ulike teknikker for å finne ut om det er innvendig råte i trærne. Blant annet kan man benytte såkalt lydtomografi. Dette fungerer ved at det bankes inn små spiker rundt stammen som er med på å sende signaler inn i stammen over tid, og slik danner man et bilde av kvaliteten på stammen. Denne teknikken benyttes for å bevare trær.
Kvalitet på et tre
For en skogbruker er det også viktig å kunne sjekke kvaliteten på virket før det hugges. For å gjøre dette bruker Smit et apparat som gir «digital motstand» for å avdekke om stammen er frisk eller om den inneholder råte.
Dersom det er innvendig råte i trærne, bruker Smit et spesialtrebor for å avdekke hvor skadet treet er. Man borer et hull som er noen mm tykt, men nok til at man kan telle årringene i treet og se nøyaktig hvor i stammen råten er. Denne typen bormaskiner kan sjekke opptil 100 cm inn i treet.
Ingen skal komme å si at kunnskap om trærne våre er kjedelig!