NYTT DATAHJEM: Langt inne i gruvegangene hvor det tidligere ble utvunnet olivin, skal Norges neste superdatamaskiner bo. Fra v. Helge Stranden (Sigma2), Truls Mathiassen (NRIS/UiT), Vidar Saltkjel ILMD), Kristian Todal (LMD) og Jørn Skaane (LMD)

Superdatamaskiner i nedlagt gruve

NASJONAL LEVERANDØR: Sigma2 AS har valgt Lefdal Mine Datasenter AS (LMD) som kontraktspartner, og nå blir Lefdals nedlagte gruvesystem mellom Måløy og Nordfjordeid det fremtidige hjemmet for våre nasjonale superdatamaskiner.

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Sigma2 AS, eier av landets nasjonale superdatamaskiner og lagringssystemene, samarbeider nært med universitetene i Oslo, Tromsø, Bergen og NTNU. Samarbeidet går under navnet NRIS (Norwegian research infrastructure services).

Inn i olivingruven

Idag står dataanleggene hos universitetene, men etter avtalen som nå er inngått får disse plass og skal sikres i LMDs gamle gruver hvor det tidligere ble utvunnet olivin. Det nedlagte gruvesystemet strekker seg 120.000 kvadratmeter inn i fjellet, er fordelt på mange plan, og dette gir dataanlegg som plasseres der en generell høy og fysisk sikkerhet.

LMD startet som datasenterleverandør i 2017, og selskapet har i dag flere store utenlandske kunder på plass i det gamle gruvesystemet. Mange flyttet datanleggene sine til Norge på grunn av fjellsikkerhet, men også på grunn av god tilgang på rimelig, fornybar energi med vesentlig lavere karbonavtrykk per brukte kilowattime.

Største kunde – gjenbruk av varme

Sigma2 blir LMDs største norske kunde. Selv om det ikke var en del av konkurransegrunnlaget for de syv datasentrene som etter en rapport fra Kommunal- og Moderniseringsdepartementet i 2020 ble invitert til å konkurrere om kontrakten, viser likevel langtidsprognosene fra Statskraft og NVE at nordre del av vestlandsregionen fortsatt vil komme fordelaktig ut med tanke på energikostnader også i fremtiden. Tungregneanlegg som hos de nasjonale superdatamaskinene, medfører omtrent alltid 100% utnyttelse av prosessorene gjennom hele døgnet. Overskuddsenergien fra anleggene gir høy varmeavgivelse og krever nedkjøling for å unngå overoppheting.

Datasentre som LMD, med beliggenhet nær en fjord, har lav energikostnad til nedkjøling fordi kaldt vann hentes fra fjorden og returvannet kan gjenbrukes. LMD har inngått avtale med Sjømatstaden som driver marin matproduksjon i nærheten og som skal bruke returvannet fra datasenteret i sin produksjon. Med andre ord, to fluer i ett smekk!

- At Lefdal Mine Datacenter trakk det lengste strået gjør meg ydmyk og stolt av å være del av et fantastisk miljø av kolleger, leverandører og øvrige lokale og regionale støttespillere, sier daglig leder Jørn Skaane av LMD.

Powered by Labrador CMS